Egyetlen barázda sem eladó

Fábián Gyula
2005. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte nagy felháborodás kíséri a miniszterelnöki bejelentést az új földosztásról. Ez nem támogatás a magyar gazdálkodók számára, hanem országkiárusítás tőkés idegenek kapzsi vagyonszerzésére. Szorongva figyelték a gazdák, hogy hozzá mer-e nyúlni az ország legalapvetőbb értékéhez a mindent dobra verő kormány, és nem volt hiábavaló a félelem. Minden ország minden földdarabkája az ország teste, amelyet nem szabad idegenek számára átengedni. Volt a magyar parasztság hosszú idők alatt gazdasági cselédje a nagybirtoknak. Senki nem óhajtja, hogy most saját földjén idegenek szolgálója legyen. Akié a föld, azé az ország. Ezt keservesen tanultuk meg, amikor szétszaggatták az országot, és a földek tulajdonosait elűzték birtokaikról.
Visszaidézik a gazdatársak az álföldosztó időket, amikor azé a föld, aki megműveli jelszóval lehetetlenül elaprózták a földterületeket, de még szinte be sem vethették apró parcelláikat az új tulajdonosok, megkezdődött az erőszakos szövetkezetesítés. Akkor csak a forma (téeszek, állami gazdaságok) volt idegen a magyar földművelőtől, hiszen mindent szovjet mintára másoltattak a hozzá nem értők, most magát a termő életet kívánják kiárusítani alólunk az új harácsolók. Az utóbbi években mindent elkövetett a mezőgazdasági vezetés, hogy teljesen elbizonytalanítsák a gazdákat, mert az volt a cél, hogy ne legyen a magyar gazdatársadalom kezében pénz, így megteremtik a lehetőségét az idegeneknek a vásárlásra, hiszen a határainkon kívül a prédára lesők tömött pénztárcákkal várják a lehetőséget a honfoglalásra.
Keserves lecke volt valamennyiünk számára, amikor a Nyugathoz közel eső országrészeken, burkolt és hamis szerződésekkel, idegen kezekre kerültek értékes termőföldek, mert akkor még a gazdák sem érezték, hogy a földtulajdon védelme nemzeti érdek. Megtanultuk azt is, hogy ha valamit elrontunk, azt nehéz helyrehozni. Az is világossá vált, hogy a gazdakörök megerősödése, a családi gazdaságok hathatós támogatása vértezi fel mezőgazdaságunkat, hogy a nehéz, olykor igaztalan uniós körülmények között (a nagyok előnye a gyöngékkel szemben) képessé tegyen bennünket helytállni a kíméletlen versenyben, amelyben eleve hátránnyal indultunk.
Minden józan gondolkodással megáldott ember tudja, hogy a magyar földek értéke messze meghaladja az agyonvegyszerezett nyugati országokbeli földekét, így érdemes volna értéken alul birtokokat vásárolni hazánkban. A kormánynak ez az új ötlete, amely mint minden eddigi is, mezőgazdaság-ellenes, ki kell váltsa a polgári engedetlenség ellenállását, mert ez egyértelműen nemzetellenes döntés. Uniós csatlakozásunk idején a Medgyessy-kormány gyöngesége miatt megszenvedtük a mezőgazdasági támogatásunk viszszaszorítását (bölcs hozzáértésük eredményét), de ebben az esetben egyedül mi magunk vagyunk felelősek, ha a sötét spekulációnak bedőlünk. Aki a földet akarja kiárusítani (talán saját zsebre), az az országot árulja el.
Minden nemzet törvénnyel védelmezi a nemzeti tulajdont, nálunk új törvényt óhajtanak létrehozni az új hazardírozáshoz. A rendszerváltozás korát a mezőgazdaság szenvedte meg szinte viszszafordíthatatlanul. A mezőgazdaság feldolgozó- ipara nagyobbrészt idegenek kezére került, azóta úgy bánnak el a termelőkkel, ahogyan akarnak. Gondoljunk bele, mi lesz, ha a földtulajdon fölött is idegenek uralkodnak! Voltunk mi régi és új gyarmat eleget. Ezért kell egyértelműen megfogalmaznunk és kimondanunk: magyar földjeinkből egyetlen rög sem lehet eladó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.