A családnak nincs alternatívája

Harrach Péter
2005. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egy elvi és egy politikai érvvel támasztotta alá a családtámogatási rendszer átalakítását. A rászorultság elve gyakran hangsúlyozott gondolat – elsősorban szabad demokrata részről. Ennek szinonimája, az igazságosság szempontja – Gyurcsány Ferenc nemzetközi példaképei nyomán – a politikai kommunikáció uralkodó szlogenje. A képlet világos, egyetlen kérdés marad: a tettek megfelelnek-e a szavaknak?
Az eszmei háttérrel is van egy probléma. A család mint a társadalom legkisebb közössége más közösségekhez hasonlóan nincs a szociálliberális gondolkodás centrumában. Az emberről mint individuumról szólnak, szemben a másik markáns eszmeiséggel, a kereszténydemokráciával, amely azonos hangsúllyal beszél az ember személyi méltóságáról és közösségi mivoltáról. Vallja, hogy az egyén a másikkal való kapcsolatában találja meg önmagát. Ennek ismeretében érthető, hogy a Gyurcsány-kormánynak a szó szűkebb értelmében vett szociálpolitikája van, de családpolitikája nincs. A családokat érintő intézkedéseinek indokolásánál újból és újból szegénypolitikai szempontok kerülnek elő – a kizárólagosság igényével.
A családtámogatási rendszer átalakítása átgondolatlan és elhibázott lépés volt. Megszüntettek egy differenciált, több szempontú és jól működő rendszert, és kreáltak egy leegyszerűsített, igazságtalan és új problémákat generáló rendszert. „Minden gyermek egyenlő” – szokták mondani. Ez igaz, de nem egyenlőek az élethelyzetek. Eddig három lábon állt a rendszer. A kis jövedelmű családok gyermekeinek támogatását szolgálta az úgynevezett kiegészítő családi pótlék, vagy ha úgy tetszik: a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. Most ezt megszüntették, és beolvasztották a családi pótlékba. Mindenki kapja, a tehetősebbek is. Ez az igazságosság? Vagy attól lett igazságos a rendszer, hogy ezentúl ugyan jobban járnak az egy- és kétgyermekes átlagjövedelműek, de a kisjövedelműek és többgyermekesek, akik nagyobb segítségre szorulnak, kevesebb támogatást fognak kapni, mint a régi rendszer szerint kapnának?
A másik elem a munkát jutalmazta. A kettős terhet vállalók, a dolgozók és gyermeket nevelők részesültek benne. Ez volt az adókedvezmény. Különbséget tett gyermeket nevelő és gyermeket nem nevelő dolgozó között. Durva csúsztatás volt azt mondani, hogy ez a gazdagok támogatása volt. Egy pedagógus, gépkocsivezető vagy ápolónő nem gazdag. A családok 85 százaléka teljes mértékben igénybe vette, a fennmaradók többsége részben. Ezt is beolvasztották a családi pótlékba, már az is kapja, aki nem munkára, hanem segélyre alapozza az életét. A segélyezés kiterjesztése a munkához kötött támogatás rovására leértékeli a dolgozó embert, a segélyezettet pedig benne hagyja a reménytelenség, az egészségtelen életforma, a mentális leépülés állapotában. A segélyezés elsősorban a krízishelyzet kezelésére alkalmas.
A családtámogatási rendszerhez hozzányúlni csak hiteles ember- és társadalomkép, átfogó családpolitikai elképzelés birtokában szabad. Akkor, ha tudom, mit jelent az egészséges család az egyén és a társadalom számára, ha érzékelem a demográfiai helyzet követelményeit és a család értékeinek hiányát a közgondolkodásban. Mindebből következik az is, hogy a családpolitika nem egyenlő a családtámogatási rendszerrel. Vegyük sorba!
A gyermek akkor lesz kiegyensúlyozott személyiség, ha biztonságot nyújtó családi körben nevelkedik. Ennek alapja a szülők tartós, stabil kapcsolata. A gyermeknek jó, ha vannak testvérei is. Nem csak az együttélés szabályait tanulja meg közöttük, de – ami a legfontosabb – megtapasztalja, hogy családban élni jó. Ezt az élményt és ennek az életformának a fontosságát kell bevinni a társadalmi tudatba (elfogadva persze a szingli életforma létjogosultságát, és azokat, akik ezt választják).
Ez a cél – vagyis a család értékeinek megjelenítése a közgondolkodásban – oktatási, média- és civil programot igényel. Vagyis az óvodától a középiskoláig beszélni kell a családi életről, szépségeiről, követelményeiről, egyéni és társadalmi hatásairól. A médiában pedig, ha mást nem tehetünk, olyan műsorokat kell támogatnunk, amelyek ugyanezt teszik, egyúttal kemény kézzel vissza kell szorítanunk a családokat és a gyermekek egészséges fejlődését károsító műsorokat.
A civil program már túlmutat a társadalmitudat-formáláson. Pályázati rendszer működtetését igényli. Olyan egyházi és civil szervezetek helyzetbe hozását, amelyek a családok segítéséért, erősítéséért dolgoznak. A polgári kormány idején az úgynevezett családpolitikai pályázati rendszer sikeresen működött. Ezek a közösségek az egészséges családok megerősítéséért is tevékenykednek, ami akkor is fontos, ha több energiát emészt fel a működési zavarokkal küzdő családok, illetve a veszélyeztetett gyerekek segítése.
Szükséges a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítése. A hivatalnoki szemlélet helyett a gyermekek valódi érdekét és az irántuk érzett felelősség találékonyságát kell érvényesíteni. Adekvát választ kell adni intézményi és civil szinten a csellengő, alkoholizáló vagy drogozó fiatalok problémájára.
Van még két eleme a családpolitikának, amelyek a napi gondok enyhítésén túlmenő üzenetet tartalmaznak. Az otthonteremtés a családi élet alapvető feltétele. Amikor valljuk, hogy az otthon több mint lakás, tudjuk azt is, hogy az otthonteremtésnek anyagi feltételei is vannak. A polgári kormány otthonteremtési támogatása hitellel, kamattámogatással és adókedvezménnyel valóságos segítséget jelentett a családalapító fiataloknak. Kár volt lerombolni a működőképes konstrukciót, a következő kormánynak vissza kell állítania a hatékony rendszert.
A jelenlegi adózási szisztéma az adófizető polgárt egyénnek kezeli, nem veszi figyelembe az általa eltartott családtagokat. Úgy is fogalmazhatnék, nem tekinti családtagoknak a magyar polgárokat. Pedig az adótörvények megalkotásakor figyelembe kell venni társadalompolitikai szempontokat, ez esetben a család intézményének megerősítését, a gyermekvállalási kedv növelését. Ha ez a cél fontos, akkor minden polgárnak a családi adózás szabályai szerint kell adózni. Ha a családok megerősítésének szempontjai mellé felzárkózik a társadalom sokszínűségének tisztelete, akkor a családi adózás választható lehetőségként jelenik meg. A cél így is megvalósul, az eltartottak iránti felelősség gyakorlásában az állam a polgárok mellé áll.
A családnak nincs alternatívája. Az állam kötelessége, hogy védje és támogassa ezt a sérülékeny intézményt, mert e nélkül nincs egészséges személyiség és működőképes társadalom.

A szerző az Orbán-kormány
családügyi és szociális minisztere volt

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.