Bumerángként visszaütő orvosellenes rendeletek

Dr. Bene Éva
2005. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki tudja hányadszor, a kormány júliustól ismét megváltoztatta a gyógyszerár-támogatási rendet. A gyógyszergyártók üdvözölték a változásokat, mivel újabb termékcsoportokat vontak be a fixesített tb-támogatás körébe. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a támogatás mértékét elsősorban az olcsóbb, generikus készítmények árához igazítja, és az ellenőrzések szigorításával kívánja elérni a genericumok forgalombővülését.
Az a követelmény, hogy az orvos mindenáron minden betegnél a legolcsóbb készítményt rendelje, nem csak a gyógyítás szabadságát, de a beteg érdekeit is sérti. A gyógyszerek hatása, toleranciája és mellékhatása nemcsak a hatóanyagtól, hanem a készítmény vivő- és adalékanyagaitól is függ, amely meghatározza a készítmény felszívódási, illetve lebontási-kiválasztási viszonyait. Ezért lehetséges az, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az egyik jó hatású, a másikat pedig a beteg nem tolerálja. A gyógyszerrendelés egyik legfontosabb alapja tehát az orvosi tapasztalat, amely az egyes készítményekre vonatkozik, és nem a hatóanyagra általában. Például a magas vérnyomás kezelése esetében gyakran hosszabb időt vesz igénybe a leghatékonyabb és a legkevesebb mellékhatással rendelkező készítmény kiválasztása.
Éppen ezért a krónikus betegségekben szenvedő betegeknél nem indokolt, de nem is veszélytelen az évek óta használt, jól bevált készítmények megváltoztatása, és újabb készítményekkel történő kísérletezés. De befolyásolják a gyógyszerrendelést a kísérő betegségek és az együtt szedett gyógyszerek kölcsönhatásai is. Éppen ezért szakmai abszurdum az az elképzelés, hogy az orvos ne a gyógyszert, hanem a hatóanyagot írja fel, és majd a beteg vagy a patikus választ. A beteg nyilván a legolcsóbbat venné meg, a gyógyszerész a legdrágábbat szeretné eladni. A gyógyszerrendelés kizárólag szakmai megfontolásokon alapulhat, nem pedig a gyógyszer árán. Ezt a tényt az sem változtatja meg, ha az OEP az orvosokat írásbeli figyelmeztetéssel, pénzbüntetéssel és szerződésbontással fenyegeti.
A támogatási rendszer kaotikus, a hatóanyag-alapú és a terápiás csoportokra (egyes kórképek kezelésére egyaránt alkalmas termékek meghatározott, fix összegű támogatása) vonatkozó támogatás mellett számos drága gyógyszer esetében nem történt meg a fixesítés, viszont több, olcsó gyógyszernél csökkentették a dotációt. Felmerül tehát a kérdés: ha a gyógyszerek fix támogatásban részesülnek, ha az OEP valóban ugyanannyit fizet, bármelyik gyógyszert írja is fel az orvos, miért kell az orvosokat rászorítani a genericumok felírására? Miközben folyik a porhintés a gyógyszerellátás javulásáról, a betegek terhei folyamatosan növekednek.
További veszély az, hogy a megfelelő haszon elmaradása esetén a gyártó számára bizonyos – akár fontos – gyógyszerek gyártása gazdaságtalanná válik, ezért egész egyszerűen beszünteti a forgalmazását.
Október óta szigorodott a gyógyszerfelírás rendje is: magánorvosok nem írhatnak fel 90 és 100 százalékos támogatású gyógyszereket, közgyógyellátásra sem gyógyszereket, sem gyógyászati segédeszközöket. Különös, de az úgynevezett nappali kórházakban dolgozó orvosok (mivel a fürdőkórházak általában részvénytársaságok), magánorvosoknak minősülnek, így a diszkrimináció őket is hátrányosan érinti.
A fenyegetés hamarabb bevált, mint bárki gondolta volna: az OEP minden további nélkül szerződést bontott. Nemcsak a receptírás módosítására vonatkozó döntés, hanem az ezzel kapcsolatos eljárás is megütközést és felháborodást keltett az orvosok körében, ugyanis OEP-szerződésüket minden előzetes értesítés, egyeztetés nélkül bontották fel. Az OEP megyei igazgatói levélben közlik az orvostársadalom vényírásra szerződést kötött tagjaival, hogy a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz tb-támogatással történő felírásának feltételei megváltoztak, és a „jogszabályváltozás erejénél fogva” az orvosok szerződését 2005. október 31. napjával felbontják. A címzettek az október 25-én kelt levelet azonban csak november elején kapták kézhez, tehát utólag értesültek, hogy szerződésüket egyoldalúan felbontotta az OEP. A levelet eddig – a levélben is jelzett 18 ezer orvos közül – csak néhányan kapták meg, a többség tehát, tudtán kívül, már felbontott szerződés mellett írja a receptjeit! Közben ki vannak téve annak, hogy szankcionált szabálysértésen érik őket.
Az indokolás rendkívül ingatag lábakon áll. Az OEP főigazgató-helyettese szerint ugyanis a diploma az orvosokat csak arra jogosítja fel, hogy receptet írjanak, arra már nem, hogy az általuk rendelt készítményeket az OEP kiemelten támogassa. Arra nem gondol a főigazgató-helyettes, hogy a támogatásban nem az orvos, hanem a tb-járulékot fizető beteg részesül? Hogy az orvos nem „közpénzt utalványoz”, hanem gyógyít, és a gyógyítás elemi feltétele a receptírás? Az orvos végül is felírhatja a szükséges gyógyszert, a büntetést a betegnek kell megfizetnie. A kassza üres, a döntés elsősorban a magánorvosokhoz forduló beteget sújtja, de egyúttal ellehetetleníti a magánrendelőket is.
Hogy az orvosok a magánrendelésen ne a szakrendelők és a kórházak receptjeit használhassák, az OEP informatikai rendszere fogja egybevetni a gyógyszerrendeléseket a kórházak és szakrendelők betegforgalmi adataival.
Mindezt annak a kormánynak az égisze alatt, amely a magánosítást(!) tűzte a zászlajára, és a magyar egészségügy privatizációja érdekében – népszavazás ide, népszavazás oda – mindent elkövet. Hogyan lehet összeegyeztetni a szektorsemlegességet a magánorvosok alkotmányos jogainak a megnyirbálásával? A kormány szerint 18 ezer orvos jogaiba egyszerűen bele lehet gázolni? Az volna a cél, hogy a magánorvosok – akik tetemes adót fizetnek, és többletmunkájukkal kissé enyhítik az egyre súlyosbodó orvoshiányt – becsukják rendelőiket, és ne fizessenek adót? Vagy pereljék be az OEP-et?
A betegek érdekeit nemcsak a gyógyszerek támogatási rendjének módosításai, hanem a gyógyszerrendelés szabályainak megváltoztatása is sérti. Minden szándék ellenére a szigorítások bumerángként fognak visszaütni, és az OEP kiadásainak növekedését fogják előidézni. A Magyar Orvosi Kamara aggodalmának adott hangot a gyógyszerrendelésre vonatkozó szabályok sorozatos megváltoztatása miatt, és aláírásgyűjtésbe fogott. Az aláírók támogatják a MOK álláspontját, miszerint a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatással rendelhetősége kizárólag a beteg biztosítotti jogviszonyán, a korrekt vizsgálatokkal alátámasztott kórismén és a szakmai szabályok szerint megfelelő gyógyszerkiválasztáson kell alapulnia.
A Magyar Orvosi Kamarát elismerés és köszönet illeti meg, hogy tagjai érdekében felemelte a szavát. Csak remélhetjük, hogy az íveket mindenki alá fogja írni, mert a közöny az OEP malmára hajtja a vizet.

A szerző orvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.