Fekete kampány Vásárhelyen

2005. 11. 15. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hódmezővásárhelyen furcsa kérdésekkel keresték meg a lakosokat. A Medián Közvélemény-kutató Rt. többek között a következő kérdésekre vár választ a hódmezővásárhelyiektől: „Elhiszi-e, hogy veri a feleségét Lázár János polgármester?” A megrendelőt a cég nem adja ki. S bár Bacsa Pál szocialista városatyára vonatkozóan is feltették a kérdéseket, Vásárhelyen mindenki úgy tudja, hogy a mérésnek a szocialisták lehetnek a megrendelői, hiszen többéves rosszindulatú pletykahadjáratuk eredményeit kívánták immár tudományos módszerekkel feltérképezni. A gyanút erősíti, hogy mint a megkérdezett vásárhelyiek mondják, a kérdezőbiztos a megkérdezett nevét is tudakolta, ami több mint szokatlan. A megrendelő tehát nem csupán az eddigi gyűlöletkampány eredményeit szerette volna lemérni, hanem a támogató, ellenséges és meggyőzhető lakosokat név szerint is meg kívánta ismerni.
Meg kéne állítani a szocialisták gyűlöletkampányát, amíg nem késő. Vannak módszerek ugyanis, amelyeket nem szabad eltűrnünk. Nem engedhetjük, hogy egy párt a hatalom megszerzése-megtartása érdekében családokat tegyen tönkre, szüleik megrágalmazásával kisgyerekeknek okozzon szenvedést, lelki károsodást. Miképpen nézünk azoknak a gyermekeknek a szemébe, akiknek a szüleiről politikai okból azt terjesztik, hogy csalják egymást, hogy az édesapjuk veri az édesanyjukat, vagy hogy az édesanyjuk öngyilkos akar lenni (merthogy pont ezek a motívumok jelennek meg a lejárató kampányokban Debrecenben, Kaposváron vagy bárhol, ahol fideszes polgármester vezeti a várost)? Ér-e annyit a hatalom, hogy kortársaik gyermeket csúfoljanak, megszégyenítsenek a szélsőséges és gátlástalan politikai rivális gyűlöletkeltő híresztelései miatt?
Nem akarunk olyan országban élni, ahol a hatalom megszerzésének és megtartásának ilyen módszereit használják. A jövőben minden erőnkkel tiltakozzunk a családokat, gyermekeket megnyomorító fekete kampány ellen azzal, hogy:
– nem hiszünk a politikai célú híreszteléseknek;
– megmagyarázzuk a környezetünkben élőknek a rosszindulatú pletykák politikai okait és várható súlyos következményeit;
– a híresztelők, pletykálkodók kilétét pedig minden esetben felfedjük.

A szerző szociálpszichológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.