Véres összecsapás Lyonban

Vidéken folytatódtak a franciaországi zavargások, Párizs viszonylagos nyugalomban töltötte a hét végét. A francia rendőrség országos jelentése szerint összesen 374 gépkocsit gyújtottak fel, és 212 személyt vettek őrizetbe.

Hírösszefoglaló
2005. 11. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lyonban szombaton délután robbantak ki összecsapások a fiatalok és a rendőrök között, ezzel első ízben került sor zavargásokra városközpontban. Nagyobb incidensek voltak a déli Carpentras városában, ahol előző nap megpróbálták felgyújtani a helyi mecsetet, továbbá Strasbourgban és a szintén kelet-franciaországi Nancyban. Ez utóbbiban a rohamrendőrség (CRS) laktanyája mellett gyújtottak fel egy autóbuszt. Az éjszaka folyamán két rendőr sebesült meg, az egyiket kórházba szállították, miután a Párizstól északra fekvő La Courneuve-ben egy pétanque-golyóval eltalálták, de állapota nem életveszélyes.
Párizsból nem érkezett jelentés egyetlen erőszakos akcióról sem, miután a fővárost szigorú ellenőrzés alá helyezték. Mintegy 3000 rendőrt vezényeltek ki a pályaudvarok, az Eiffel-torony és a Champs-Élysées védelmére. A párizsi prefektúra betiltott szombat reggel 10 órától vasárnap reggel hét óráig minden nyilvános helyen való gyülekezést és rendezvényt, amely „rendbontást válthat ki, vagy arra bátoríthatja az embereket”.
Országszerte mintegy negyven városban, elővárosban és kisebb városban rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat a fiatalkorúak számára. A 18 év alattiaknak este 10 és reggel 8 között az utcán tartózkodást megtiltó településekhez csatlakozott Lyon is, ahol a szombati összecsapás történt.
Publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.