Kampánybaba, kampánykötvény

2005. 12. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben a kormány előállt a babakötvény ötletével. Amit eddig a sajtóban írtak erről, abban benne van, amit érdemes erről elmondani. Csak össze kell hasonlítani az Esztergom városában működő hasonló programmal. Ha jól számítottam, kb. tizedannyi pénzt kap egy baba országosan, mint amennyit Esztergomban. Azt nem lehet előre megmondani az esztergomi programot illetően sem, hogy mennyire bátorítja majd a gyermekvállalást, mert ez egy újszerű ötlet, hasonló példáról nem tudok. De akármennyire is bátorítja, logikusnak tűnik, hogy az országos babakötvény tizedannyira fogja (minthogy egy gyerekre jutó összege tudtommal kb. tizedakkora) – vagyis vélhetőleg jelentéktelen mértékben, ha egyáltalán.
A kormány véleményem szerint a 2002-es ötvenszázalékos közalkalmazotti béremeléssel lényegében el is játszotta minden lehetőségét az adakozásra. Azzal elérték, hogy megnyerjék az önkormányzati választást (meg talán azért is tették, hogy némileg elhomályosítsák a Bokros-csomag emlékét és lecsillapítsák a gyanús választás miatt zaklatott politikai hangulatot), aztán azóta igyekeznek lavírozgatni a szűk lehetőségek és a bő igények között. Ilyenkor jól jönnek a hangzatos, de jelentéktelen ajándékok a népnek, mint amilyen ez a babakötvény is. Politikai reklámértéke van, nagyon sokba nem kerül a költségvetésnek, az meg nem érdekes, hogy mennyi lesz a népesedési hatása, mert ezek a kérdések – a népességfogyásé, az elöregedésé – az MSZP-t és az SZDSZ-t voltaképpen soha nem érdekelték, és ez szerintem ma is így van. A Medgyessy-kormány nem szüntette meg azt a népesedési kormánybizottságot, amelyet az Orbán-kormány létrehozott, csak lecserélték néhány tagját. A kormánybizottság titkársága is működött egy darabig, de hogy a Gyurcsány-féle kormányváltás óta mit csináltak, csináltak-e valamit egyáltalán, arról fogalmam sincs. Éppen Medgyessy bukása előtt lett kész egy népesedéspolitikai program, illetve csomag tervezete. Aztán ez elakadt vagy elillant, nem tudom. Lehet, hogy kimazsolázgattak belőle valamit a „száz lépés programba”, de ha így lett volna is, nem tudok róla, hogy demográfusok véleményét kikérték volna az új programba tervezett konkrét változtatásokról.
A családi adókedvezmény rendszerének átalakítása családi pótlékká egy olyan lépés, amellyel nagyobb részt egyetértek, bár némileg túl radikálisnak látom, az adókedvezmény egy részének meghagyása talán jobb lett volna (mert nemcsak a jómódúbb-szegényebb, hanem az azonos jövedelmi rétegbe tartozó gyermektelen-sokgyermekes csoportok közötti újraelosztást is helyesnek, igazoltnak tartom). Itt az az igazi baj szerintem, hogy mivel nincs pluszpénz (lásd 2002-es közalkalmazotti béremelés), a családi pótlék összegét csak erősen szelektíven tudják növelni, pedig erre a növelésre nemcsak a legszegényebbeknek lenne szüksége, hanem általában a gyermeket nevelőknek is.

Tárkányi Ákos
szociálpolitikus, demográfus, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.