Megsemmisítő csapás

2005. 12. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak még e honban merész, nagyot álmodó, a kockázatvállalástól sem visszariadó üzletemberek, akik tudják, a sikeres kisvállalkozások is dübörögtetik a gazdaságot, s a nagyokkal vállvetve ők is tolják az ország szekerét. Nekik nem falra hányt borsó, pusztába kiáltó szó, hamvába holt kampányszózat a kormány bátorságra biztató programja, hanem megvalósítandó cél, de a célhoz vezető eszköz is egyben. Ilyen modern felfogású, korszerű szemléletű vállalkozó az aszódi illetőségű K. Mihály is, aki felismerte, hogy a madárinfluenza körül kavart hisztéria miatt a friss baromfihúsnak nincs piaca, ezért megpróbálkozott a romlottal. Sajnos, mint oly sok újító elmének, úttörő géniusznak, neki is meg nem értés, rideg elutasítás, kisszerű közfelháborodás jutott osztályrészül. Csepeli telephelyén lefoglalták a féltő gondossággal kiválogatott 73,5 tonna romlott húst, ellene pedig büntetőeljárást indítottak. Jogállamban élünk, a bíróságon majd előadhatja védekezését, teszem fel azt állíthatja, hogy a romlott húst kizárólag vegetáriánusoknak kívánta eladni, akik úgysem eszik meg, így semmilyen bajt nem okozott volna.
K. Mihály sorsát már a törvény szabja a továbbiakban, viszont itt maradt 73,5 tonnányi csirke- meg pulykahús, méghozzá a legbüdösebb fajtából. Az irdatlan mennyiségű húsnemű már arra sem alkalmas, hogy a szociálisan érzékeny párt a lejárt szavatosságú tészta mellé kiossza, mert romlott húsra még a legszegényebbek sem szorulnak rá. Amióta uniós szabványok meg előírások dívnak, már tápot vagy trágyát sem készíthetnek belőle, a mindent elnyelő keleti piacokat meg az MDF-kormány tönkrezúzta, így egyetlen lehetőség maradt: a rothadó húst meg kell semmisíteni. Könnyű ezt mondani, ám illenék azt is figyelembe venni, hogy hivatalos adatok szerint a megsemmisítés ötmillió forinttal terheli meg az amúgy is kongó államkasszát. S ezen a ponton bősz számításokba kezdünk: hogy a bánatba kerülhet ez a művelet ötmillió forintba? Nyilván lesz majd illetékes cég, amely kiszámlázza ezt az ötmilliót a megfelelő kifizetőhelynek, efelől nincsenek kétségeink, ám akárhogy osztunk-szorzunk, maga az akció szállítással, anyag- és munkaerő-szükséglettel, áfával és járulékkal együtt sem emészthet fel félmilliónál többet. Na jó, legyen egymillió, de akkor néhányan már luxusprofithoz jutnak. De akkor is, mire megy el a fennmaradó négymillió?
A válasz nem is olyan bonyolult. A mi avítt, begyepesedett, konzervatív gondolkodásunk a régi reflexek alapján működik. Mi úgy gondoljuk, hogy a romlott húst belapátolják valami kohóba, s elégetik, azzal kész. De ez leegyszerűsített, primitív gazdasági szemléletet tükröz, csak a végeredményre koncentrál, s figyelmen kívül hagyja napjaink esélyteremtő államának ökonómiai követelményeit. Mert 73,5 tonna büdös baromfihús megsemmisítése egy tudományos, gazdasági, politikai projekt, aminek nem lehet csak úgy nekiesni, mint jobboldal a rendszerváltásnak. Először is előkészítő tanulmányokra van szükség. Egy történetire „A romlott hús megsemmisítésének technológiája a pattintott kőkorszaktól a pártállami alvadt struktúrákig” címmel, amiből nyomon követhető, hogy a romlott húst már a történelem hajnalán is elégették, elásták, esetleg más módszerrel tüntették el. Aztán szükség van uniós szakemberre is, aki rövid, de velős értekezésében áttekintést nyújt a romlott hús ellen folytatott EU-normák szerinti küzdelem aktuális kérdéseiről. Persze kell egy hatástanulmány is a romlott áru megsemmisítésének környezetvédelemre, államháztartásra, közéletre gyakorolt várható hatásairól is, különös tekintettel a közelgő választásokra. Ezen elméleti megalapozás után lehet kiírni a közbeszerzési (esetünkben közmegsemmisítési) pályázatot, amelyet (tisztes javadalmazásért) négyfős szakbizottság és (hazafias buzgalomból) 12 tagú társadalmi zsűri bírál el. A tender vesztesei megfellebbezik a döntést, ami azzal jár, hogy újabb szakértőket kell kirendelni. A történeti tanulmányt kiegészíttetik azon fejezettel, hogy a tapasztalatok szerint a piacgazdaságban vagy a tervgazdaságban hatékonyabb-e a romlotthús-megsemmisítés. Közben egy szocialista képviselő saját (közpénzből finanszírozott) szakértői gárdájának információira hivatkozva interpellációt intéz a mezőgazdasági, a környezetvédelmi, a gazdasági és az esélyegyenlőségi miniszterhez, „Miért romlik gyorsabban a baromfihús, ha a Fidesz van ellenzékben?” címmel. A pénzügyminiszter kénytelen lesz az állami vésztartalékból további 10 (100) millió forintot kiutalni a húsmegsemmisítési projektre, mert a kormány felvilágosító kampányt indít a lakosság felvilágosítása céljából „Az ellenzéknek már nem csak a munka, a hús is büdös” szlogennel, márpedig a hirdetés, mint tudjuk, drága mulatság. Ugyanakkor megéri, mert a választópolgárok ismét értesülhetnek arról az axiómáról, miszerint a Fidesz tehet mindenről. Ha minden jól megy, K. Mihály elnyeri az „Év vállalkozója” címet, a romlotthús-megsemmisítési bizniszt meg bevezetik a tőzsdére.
A lenyakazott baromfik közben tovább büdösödnek. Mindenki teszi a dolgát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.