A vállalt populizmus

2006. 01. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian tudjuk, hogy kik is a cigányok. No de vajon kihez vagy mihez köthető a vállalt populizmus fogalma? Méghozzá akkor, amikor a politikai szereplők mindent elkövetnek azért, hogy még csak véletlenül se tűnjenek populistának? Vállaltan populistának meg végképp.
Furcsa egy helyzet, de nekem mégis úgy tűnik, hogy a mostani kormányt nem igazán érdekli ma már, hogy éppen milyen jelzőket aggatnak rá az ellenzéki politikusok, a szakértő elemzők vagy maguk a választók. A lényeg a cselekvés, illetve pontosabban annak bejelentése. Hogy a tettek – amelyeket az említett és sokszor, sok helyen bejelentett cselekvési szándékok hozhatnak majd el – mikor és hol valósulnak meg, arról persze ma még nem kell beszélni.
Főleg nem ott és nem azoknak, ahol és akik számára a napi megélhetés gondja mellett egy teljesen másik dimenziót jelent az államháztartás hiánya, a tervezett költségvetés vagy az euróbevezetés fogalmai. Félreértés ne essék, tudjuk, hogy nemcsak a cigányok élnek mélyszegénységben ebben az országban. Viszont azt is tudjuk, hogy az elmúlt évben a lehető legtöbb alkalommal használta ki a mindenkori politika az ő nyomorukat, és apellált pár tízezer szavazatra azzal, hogy megígérte a gázt, a vizet, a lebetonozott utat és a munkát, ami talán mindennél jobban kellene, és segítene a cigányoknak.
Az éhes ember oda ül, ahol terített az asztal. A cigányok – mint ahogyan a kisnyugdíjasok, a nagyvárosi lakótelepeken élők vagy a pályakezdők – okkal várják el, hogy lassan jobbra forduljon a sorsuk, és biztosan örömmel vesznek minden egyes bejelentést, amely szerint ez már nem várat sokat magára. Ezt jómagam még nem nevezném populizmusnak. Viszont akkor, amikor a tisztességes szándékot is megkérdőjelezteti velem, egyszerű cigány emberrel a tények makacs igazsága, akkor bizony semmi másra nem gondolhatok, csak arra, hogy szánalmas szemfényvesztés zajlik ebben az országban. Kicsit kevésbé nyersen megfogalmazva: ez a vállalt populizmus. Akiknek szól, azok a fent említett kisnyugdíjasok, a nagyvárosi lakótelepiek, a pályakezdők és persze maguk a cigányok, cirka 300 ezer olyan szavazattal, amelynek megszerzése bármely politikai pártnak megnyugvást hozhatna a választásokon. Nem vitatom, voltak jó kezdeményezések ebben a ciklusban, amelyek utat mutathatnak, hogy hogyan és mit is kellene majd tenni a cigányokért. Sajnálom, hogy ennél többre nem futotta (sem pénzben, sem szakértelemben), de a kevés is büszkén vállalható lenne, ha mindent megtettek volna, amire lehetőségük nyílt a cél érdekében. Nem így történt. Helyette most, alig pár hónappal a választások előtt megint jönnek azok az ígéretek, amelyekről senki nem mondja ki, hogy éppen kiknek szánja őket a kormány, de bizony érezhető, és ettől nagyon fájdalmas, hogy kik is az igazi megszólítottak.
Nem, nem igaz, hogy ellenezném a babakötvény ötletét. Nagyon tetszik, de csak addig, amíg el tudom hinni, a célja az, hogy segítse az embereket, és nem pedig a szavazatszerzés. Nem hiszem, hogy nagy konspirációt leplezek le azzal, ha kimondom, biztosan sok cigány család örül ennek az ötletnek, persze a nem cigányokkal közösen. A kérdés csak az, hogy vajon egy ilyen bejelentés után mennyivel nő a szimpatizánsok száma a cigányok és a nem cigányok csoportján belül. És, kérem szépen, itt van az a pont, ahol egy pillanatra meg kell állni. A liberális vagy konzervatív szavazó családanya ugyanúgy örül a babakötvény ötletének, mint a pártreferenciák nélküli, politikailag sokáig célcsoportnak nem tekintett roma asszony. Viszont ettől még nem változik meg az előbbiek politikai beállítódása, szemlélete vagy elvárásai, ellenben az utóbbi könnyedén esik abba a hibába, hogy el is higgye mindazt, amit tervbe vett a kormány, mivel még a rádió is bemondta. És ezért senki sem hibáztathatja őt. Ha lenne betonozott út, ami hazavisz a falu szélére, vagy ha egyáltalán nem is a falu szélén lakna, ha valóban lenne hol laknia, és lenne miből felnevelnie a gyermekeit, talán ő is csak azt mondaná: hiszem, ha látom. És örülne az ötletnek, ugyanúgy, mint a liberális és a konzervatív szomszédasszony, de velük együtt ő is arra a pártra szavazna, amelyhez a meggyőződése köti.
A decemberre tervezett 5000 forintos rendkívüli segélyről meg ne is beszéljünk, amit a legszegényebbeknek szánt a kormány. Kormánypárti képviselők szerint ezt még kibírta az év végén a költségvetés. Nem is tudom, hogy erre mit lehet mondani… Talán leplezetlen cinizmussal csak azt, hogy ez egy szociálisan valóban érzékeny kormányzat, saját önmeghatározása szerint úton a szociáldemokrata elvek felé, még ha szavazóik nagy része nem is ismeri azokat. Már csak azt várom, hogy kimondja a párt és az általa vezetett kormány, hogy a következő hónapokban a cigányok fontosak, sőt a legfontosabbak, hiszen kiken, ha ne rajtuk, a legszegényebbeken és ne most segítsen (legalább a bejelentések terén) a kormány. Kár, hogy három és fél évig ugyanez a nyomor nem tűnt fel a számukra!
A cigányoknál nagyobb gondokkal talán már csak az MSZP és a jelenlegi kormánykoalíció küzd, amely mindent elkövet azért, hogy cigányemberek voksai révén 40-60 ezerrel több szavazat kerüljön a szocialista párt neve mellé májusban. Nem biztos, hogy sikerül. Szurkolok minden politikai erőnek, amely nem engedi, hogy a cigányok elhiggyenek nem létező dolgokat, hogy megvezessék őket, mint ahogyan azt az elmúlt tizenöt évben számtalanszor tették velük.

A szerző romaügyi szakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.