Családtámogatás régen és most

Achs Károly
2006. 02. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az elmúlt két napban nagyon sarkos, egyoldalú, elsősorban a politikai szimpátia által vezérelt mondatokat hallhattunk Kárpáti Zsuzsától (MSZP) a Hír Tv-ben és Bolgár Györgytől az ATV-ben a családtámogatás átalakításának végtelenül pozitív voltáról. Hadd mondjam el, hogy néz ki a kérdés saját tapasztalat alapján, belülről.
A családi adókedvezményt főképp a filozófiája miatt szerettem. Felnőttnek érzem magam, ha azt közlik velem: te az öt gyermeked nevelésével éppúgy hozzájárulsz az ország építéséhez, mint más az adóforintjaival. Akkor viszont kiskorúnak, ha azt hallom: terhet raksz a többiekre, mert a társadalom áldoz rád és a gyermekeidre mások adóforintjaiból. Márpedig nekem, aki életem legnagyobb részét úgy éltem le, hogy kiskorúságban próbált a hatalom tartani, egyik legfontosabb vágyam egy olyan ország, ahol nagykorú lehetek, ahol gyermekeim értéket jelentenek.
Megkaptam a papírt: az öt gyermekemre a decemberi nyolcvankilencezer helyett kilencvenezer lesz a támogatás januártól. Ha figyelembe vesszük a tizenharmadik havi családi pótlék megszűnését is, akkor nálunk havonta kb. kétezerrel csökken a gyereknevelés elismerése. Bár eszeveszett túlmunkáink mellett is mi vagyunk tantestületünk legkopottabb tagjai (vádolható-e valaki szociális érzéketlenséggel, ha rabszolgamunkája közben elsősorban a hasonló végzettségű, hasonló munkakörű társai életszínvonalával hasonlítgatja a sajátját?), belátjuk, hogy a magunkfajta, jelenleg egykeresős, sokgyermekes tanárburzsujkulák-családok ennyi megszorítást megérdemelnek. Ha a rezsim úgy kívánja, még egy kicsit el is szégyelljük magunkat az eddigiekért.
A számok konkrétan: 1998 elején, Horn Gyula országlása idején 23 600 Ft volt az (akkor még) négy gyermekre jutó családtámogatás. Ha hajlandó voltam néhány órát segélyért lökdösődni a tanácsháza magasföldszintjén (életem egyik legmegalázóbb helyzetében), akkor még valami segély is jött mellé.
Ehhez képest 2000-ben már havi 63 600 Ft-ra voltam jogosult. Persze ehhez dolgoznom kellett, sőt pluszmunka után néznem, de végre azt éreztem (életemben talán először), hogy vagyok valaki ennek az országnak a szemében is, érdemes dolgozni – és persze utána is mentem a pluszmunkának. Ami négy gyermekre 63 600, az öt gyermekre 79 500, már 2000-ben. Ha mindez 2006 januárjára 90 000-re nőtt, akkor képet kapunk az elmúlt négy év teljesítményéről, munka- és nagycsaládbarátságáról.
Azt mondja a jelenlegi miniszterelnök: a most felváltott rendszer „megfosztotta” a szegényeket ennyi meg ennyi összegtől. De vajon a „megfosztani” ugyanazt jelenti, mint a „nem elérni”? Nem lenne pontosabb megfogalmazás, hogy az tudta igénybe venni a lehetőséget, aki utánajárt a munkának? Vajon nekem mennyit kellet tanulnom, mennyit kellett dolgoznom azért, hogy elérhessek erre a – luxusnak igen nehezen beállítható – szintre? Analóg megfogalmazással: vajon mindegyik, nálam három és fél milliárddal gazdagabb emberről elmondható-e például az, hogy három és fél milliárdtól megfosztott engem? Nem arról lehet inkább szó, hogy egyikük-másikuk éppen három és fél milliárdnyival tehetségesebb, hasznosabb, okosabb, jellemesebb, társadalmilag értékesebb nálam? (Ha így van, becsületszóra nem sajnálom tőlük.)
Érv persze az is, hogy az adókedvezmény tőlem függ, a segély szempontjából viszont minden gyermek egyenlő, és itt a gyerek a fontos. De akkor legyünk következetesek! Amikor az iskoláztatási segélyt visszaalakították családi pótlékká, és nem tették függővé a gyermek iskolába járatásától, akkor kinek az érdeke volt fontos? A gyereké vagy a gyerekével nem megfelelő módon, felelőtlenül bánó szülőé?
Azt mondják, végtelenül együtt érző arccal, hogy a családi adókedvezmény „perverz módon” a „gazdagoknak” kedvez. De akkor ebben a ciklusban miért vezettek be olyan adókedvezményt, amely tényleg perverz? Például volt olyan időszak, amikor a Sulinet keretében érdemesebb volt új nyomtatót venni, ha kifogyott a tinta, mert az egész nyomtatót egy az egyben leírhattuk az adóból, a tintapatront viszont nem. Nyilván ezt sem vehették igénybe a jövedelemmel nem rendelkezők, na meg valószínűleg nem túl sokat lendített a legszegényebbek sorsán az se, ha ki is tudták cserélni a lassú processzorukat gyorsabbra.
De mi is a különbség a kétfajta adókedvezmény között? Én két fontos eltérést látok. Egyrészt a családi kedvezmény valamiféle értékteremtést honorált, a Sulinet viszont a fogyasztást. Másrészt amíg a családi kedvezmény szétterült az egész gazdaságban, igazán nem volt ellenőrizhető, hol költik el, a sulinetes adókedvezmények néhány jól meghatározott cégnél kötöttek ki – lehetőséget adva állami pénzek magánzsebbe terelésére. Talán ebből a két ellentétpárból is kiolvasható a két kormány közötti filozófiai különbség.
Medgyessy Péter azt találta mondani az Orbán Viktorral folytatott vitájában, hogy a „gazdag” háromgyerekesek nyolcvanezer forintot kapnak (érdekes módon a szegény családok egy gyerekre járó támogatását állítva ezzel szembe). Persze érthető, nagy volt a tét: a Tisztaság, a Becsület, a Haladás, a Jóság, a Tehetség, a Szeretet, az Egyetlen Igazság visszaállítja-e a demokráciát, vagy marad a szörnyűséges, még az egyetemi kollégiumban is szalmán alvó, Fodor Gábor intellektuális mozizásai idején kolbászt zabáló „felcsúti cigánygyerek” rémuralma. A nemes cél eléréséhez szükség lehetett az évtizedek alatt megnyomorított és (szándékosan?) szegénységben tartott, a művészfilmekre szintén nem járó százezrek irigységvoksaira is. Csakhogy. Ha a Medgyessy által három gyerekre számított akkori nyolcvanezret felszorozzuk öt gyerekre, akkor 133 ezret kellene kapnunk. De mi történhetett négy év alatt, ha mindez mára 90 ezerre apadt?
Ha viszont a hajdani miniszterelnök-jelölt úr ezen számadata (és még mi minden…) csak blöff volt, akkor az Orbán-kormány után hogyan állt helyre a demokrácia?

A szerző pedagógus, nagycsaládos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.