A családi pótlék emelése csak kenyérhéj a korgó gyomornak

Brockhauser Edit
2006. 02. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen is részt vehettem Orbán Viktor évértékelő beszédén, ahol felfigyeltem egy különös jelenségre. A közönség tapsa és egyéb megnyilvánulásai sokféle érzelmi visszajelzést tükröznek, amelyekből a politika is levonhat következtetéseket. Feltűnt nekem, hogy milyen erőteljesen tapsol és egyetértőn helyesel a közönség, amikor a magyarországi cigányság helyzetének megoldásáról esett szó. Egyértelműen érződött, hogy a sokszor aljasul megrágalmazott nemzeti oldal valósággal tárt karokkal várja az iskolázott és dolgozó cigányok beépülését a polgárságba, a hasznos középosztály sorába.
Az SZDSZ hazug sugallataival ellentétben ideát senkit nem érdekel, hogy milyennek teremtette az embert a Jóisten: csak egy dolog számít, igyekezzen boldogulni és tegye meg azt, amit a többség: tanuljon, dolgozzon. Akkor egyenlő velünk, és ez nem megjelenés vagy fizikai jelleg kérdése. Ezért tapsoltak a nemzeti oldalon lelkesen, mert azt szeretnék, ha eltűnnének a nyomortelepek, a gettók, a bűn és a rendetlenség, és mindenki emberhez méltón élhetne. Mert a konzervatív oldalnak van kollektív felelősségérzete, és nemcsak a saját boldogulása érdekli, hanem az egész nemzeté.
A legteljesebb egyetértés fogadta az iskolába járáshoz kötött családi pótlék ötletét. Saját tapasztalatból tudom, hogy például Belgiumban mi, magyarok, de a török, a marokkói vagy az indiai bevándorlók is csak úgy kaptak családi pótlékot, ha iskolába járatták a gyermekeiket. Európában is így szokás, ez bizonyára nem véletlen.
Érthetetlen számomra, hogy azok a cigányok vagy magyarok, akik valóban szeretnének kikapaszkodni a kilátástalanságból, miért nem veszik észre, hogy az MSZP csak konzerválja a helyzetüket, a segélyen tengődés megaláztatását. Miért sorakoznak fel a sorsukat bebetonozó politika mögött, miért nem látják, hogy ha így folytatják, a gyermekeikre sem vár jobb jövő?
Olvasom, Szabolcsban felsorakoztak a romák az MSZP mögött. Hihetetlen, de úgy néz ki, hogy a legszegényebbek jól érzik magukat így, elégedettek a sorsukkal, és folytatni kívánják az eddigi életüket. Pedig most kellene megkérdezni a szocialistákat, hogy sorolják fel, mit tettek értük, ha megint a szavazataikra ácsingóznak? Ne csak újabb, soha el nem jövő ígéretekkel hozakodjanak elő. De miért nem vonják kérdőre a cigányság vezetői a kormánypolitikusokat?
Vajon ők is olyanok, mint a magyar szakszervezetek zsíros állásaiban ücsörgő vezetők? Összefognak azzal a hatalommal, amellyel szemben a kisemberek, a munkások vagy a cigányság érdekeit kellene képviselniük? Milyen munkát végeznek ezek: miért nem szerveztek egyetlen tiltakozó akciót, egyetlen megmozdulást sem? Mert lepaktáltak az érdekellenfeleikkel. Mert azoktól kapják a hatalmas fizetéseiket, akik ellen fel kellene lépniük.
A megemelt családi pótlék csupán kenyérhéj a korgó gyomornak. A választási hajrában ez a körülbelül tizenkétezer forint lett az új „fejkvóta”. Menynyire kis pénz ez, gondoljunk bele, milyen nagy lehet a baj, milyen nagy szegénységben él ez a nemzet, ha ilyen alacsony áron meg lehet venni a világnézetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.