A negatív kampány és a tisztességes politika

Tõkéczki László
2006. 02. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti-konzervatív oldalnak nem megy a mocskolódás. Az még menne, hogy dokumentáltan bizonyítja a posztkommunista gazemberségeket, de úgy szemrebbenés nélkül hazudni, mint a volt KISZ-führerek, pártapparátcsikok és haladó újságírók, nos, úgy nem tud a jobboldal. Nem tud, mert komolyan veszi önmagát. S komolyan veszi azt, hogy hazudni (kegyes hazugság) legfeljebb végszükség esetén szabad. Az a kormány, amely ma Magyarországot a 2002-es orbitális hazugságok alapján politikailag vezeti, más anyagból van gyúrva. Őket nem érdekli a logika, nem érdekli az erkölcs, nem érdekli az, hogy értelmes emberek még emlékeznek arra, mit mondtak éppen tegnap. Ez a népség mosolyogva mond mást, értelmezi a saját zsebe szerint azt, hogy mit mondott az egyébként istenített Európa. Ez a vircsaft nem zavartatja magát semmitől. Amíg privatizálni (zömmel lopni) lehet, addig tart az élet, egyébként meg hízelgünk a kádári emlékezetű kisembernek, aki még ma is uralkodó osztálynak hiszi magát.
A hazugság a politikában persze más mérce szerint ítélendő meg, mint a magánéletben. De amikor egy politika alapjává a hazugság válhat, nos, akkor nagy baj van. Az azt jelzi, hogy egy nemzet, egy társadalom válságban van. Akkor arról van szó, hogy széles tömegek még a saját érdekeiket sem értik. Most, amikor a miniszterelnök szemfényvesztő és álságos szlogenjei, valamint fegyverhordozóinak a valósággal köszönő viszonyban sem lévő kijelentései dübörögnek, baj van Magyarországon. Ők jelentik a bajt, s azok, akik egykor a kádárizmus tudatos és öntudatlan (teljesítmény nélküli – ez mindkét csoportra vonatkozik) haszonélvezői voltak. Ők azok, akik mindig mások munkájából és teljesítményeiből élnek. Saját teljesítményük az erősek, pénzesek kiszolgálása, s az a propaganda, amely az agyak félrevezetésére specializálódott. Ez mindenképpen sok pénzt hoz, és vonzza a gyenge jellemeket. Hiszen (ál)presztízst teremt, jólétet eredményez. Szegény liberalizmus, szegény szociáldemokrácia! Az alapító atyák aligha hitték, hogy igazságnak hitt eszméikből a maiak fognak nagy hasznot húzni. Oda jutott a világ, hogy Kossuthtal és Deákkal kell védeni a szabadelvűség tisztességes történelmi örökségét a zsebre dolgozó mai „liberálisok” ellen.
Deákék lejáratása még csak elviselhető lenne: egy emlékezetét vesztett társadalom közegében „régi dolgok” ők. De a Nyugaton sikeresen konzervatívvá, közvetlen érdekvédővé lett szociáldemokrácia mai perverz használata tragikus. Nézzünk egy gyanús ügyletekkel meggazdagodott milliárdost érdekvédelmi szociáldemokratának? Azt az embert, akinek fogalma sincs a szegény emberek érdekvédelméről? Ennek a kormánynak a szocializmus egyetlen máig érvényes eszméjéhez, a szolidaritáshoz sincs semmi köze.
Populizmusról beszélnek a „szocialisták” kijelölt szócsövei, de közben fogalmuk sincs arról, hogy ők csupán egy erős érdekcsoport manipulátorai. Mit adhatnak a gazdagok a szegényeknek? Segélyt. Ez az ő megoldásuk. Nem a munka, nem az önálló egzisztencia, ha az szegényes is. Nem, ők függésben élő tömeget akarnak. Médiatársadalmat, amely bámul, csodál, szavaz, s eldönt értelmetlen dolgokat.
A neoliberalizmus demokráciája az, hogy döntésre terjeszti elő a lényegtelen ügyeket. Az ő opciójuk az ostoba tömeg, amely az iskolából tudás nélkül jön ki. Nem bukhattak, s nem kellett tanulniuk. Tévét nézni azonban tudnak, és magukat normának tekintik, noha a zsigeri működésen túl nem jutottak. Csodálatos demokrácia ez. A materializmus bukás előtti orgiája, amely az embert sikeresen redukálta. Ez az új ember egyenlő az ösztön vezérelte állattal. Minden lehetne, csak épp primitív szükségleteire sem telik a segélyből.
Humanizmusról és demokráciáról fecsegnek azok, akik már a kádárizmus idején cinikusan csak magukra gondoltak. Lenézték és lenézik azt a szocializmust, amelyen élősködtek és élősködnek. S vadul támadják azt a világot, ahol rend és érték van – hiszen az ő egójuk nem tűr korlátozást. Van-e fontosabb, mint egy „liberális” – vadkenderrel, nőkkel, autókkal vagy anélkül? A nyugatrómai birodalom tivornyázó, élvező virtustánca ismétlődik a szakadék szélén. Az életet viszik zsákutcába az önzés korlátlanságával.
S ha valaki szót emel ez ellen, az emberiség (humanizmus, modernség és demokrácia) ellenségévé válik, s számíthat Kende Péter „leleplező” könyvére. Egy szerzőre, aki azt hiszi, hogy ő a világ mércéje. Meg a Nap-TV, meg a Magyar Narancs, meg más egyéb (mondjuk Hócipő és Heti Hetes), a mások nyomorúságai felett lebegő cinikus alakok eldöntik, hogy minden jó úgy, ahogyan van. Ők jól vannak, tehát a világ is jól van. A veszélyesek azok, akik ezt a beosztást nem tekintik rendben lévőnek. Elvileg mindenki lehetne olyan, mint ők – miért nem elég a szabadság?
Félre kell állítani tehát mindenkit, aki szerint egy szűk érdekkör boldogulása nem célja a történelemnek és a politikának. S azt is, aki azt hiszi, hogy a demokrácia nem szabad diktátuma keveseknek (régi szóval a plutokráciának). Ez az erőszakos társaság a mocskos kampányon kívül másban nem reménykedhet, hiszen tisztességesen számba vehető érvei nincsenek.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.