Bejött Kovácsék, Gyurcsányék és Eörsiék románozása

Stefka István
2006. 02. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél liter megsózott, forrásban lévő vízhez tégy egy kiló kukoricadarát, kavargasd az edényben nyújtófával addig, amíg a kukoricadara fel nem szívja a vizet. Ekkor a gömbölyűvé formálódott puliszkát egy széles deszkára tedd rá. Egy erős cérnaszállal vágj belőle egy-két centinél nem vastagabb lapkákat, szórjál közéjük bőségesen juhtúrót, és a lapkákat rakd egymásra. A még gőzölgő puliszkát vágd késsel nagyobb kockákra és lássál hozzá jó étvággyal. Gizellának, a siklódi székely asszonynak a receptje ez, amivel néhány napig a konyhánkba ismét bevezette a természetes, egyszerű, paraszti étrendet. A puliszkához még egy kis lilahagymát vágott, és a kandallóban fával megrakott lobogó tűz mellett különlegesen jó illat terjengett a lakásban.
Evés közben persze szóba kerültek az otthoniak is. Gizella csaknem húsz éve nem járt Magyarországon, és Siklódon sok minden történt azóta. Andriska, a fia hozta el „luxussal” (azaz autóval), aki évek óta itt dolgozik az építőiparban. A romániai rendszerváltozás után a kolhoz Siklódon is szétment, a földjeiket visszakapták az emberek. Gizelláék is hatalmas földdarabhoz jutottak: igaz, nem egyben kapták vissza volt tulajdonukat. A kaszálóhoz, a Nagy Kőig másfél kilométert kell a meredeken felgyalogolni. Így dolog idején, nyáron, nem könnyű a takarmány begyűjtése. András, a férje hajnaltól sötétedésig kaszál, ő pedig marokra gyűjti a szénát. Még szerencse, hogy a juhok legeltetésére a falu fogadott egy házaspárt, akik fent a lapos tetőn márciustól novemberig őrzik a juhokat. Van vagy hat kemény kutyájuk: szájpadlásuk feketesége jelzi veszélyességüket, érdemes őket messze elkerülni. De kellenek is a csahosok a csaknem négyszáz juh őrzésére, hiszen a medvék, a farkasok az erdőből gyakran betörnek a hodályba, és sokszor hetente el akarnak ragadni egy-egy bárányt a nyájból. Tehát megéri az a pénz, amit adnak a juhász famíliának, hiszen olyan finom ordát, nagy kerek juhsajtokat készítenek, amiért még a messzi városokból is eljönnek a kereskedők Siklódra. Mégis a legnagyobb könnyebbség, amikor nyáron, a betakarítás idejére egy-két hétre Andriska is hazajön Magyarországról és besegít. Hiába, András már közelít a nyolcvanhoz, s Gizella is jócskán túl van a hatvanon.
Ilyenkor, télen neki is jólesik elnyújtózkodni a padkán, a hátát nekidönteni a meleg cserépkályhának és mesélni. Nem véletlenül raktam meg jól a kályhát, amikor megtudtam, hogy érkezik a régen látott vendég, hiszen a radiátor melege egy hegyi embernek mit sem ér. Gizellából dőlt a szó: „Megölnek minket a vadállatok” – sóhajtott fel. „A medvék bejönnek a faluba, betörik a házunk kerítését, nemrég kiemelték a kukoricagóré ajtaját. Mindent megesznek. A farkasok novemberben egy kecskeollót és az anyját, a szoptatós kecskénket vitték el. A vaddisznók, az őzek, a szarvasok évről évre lelegelik a lucernást, a kukoricásban is rendet vágtak, a krumpliföldünkből kitúrták a pityókát. Rengeteg a nyúl és a róka, mindent megesznek és visznek. Nem tehetünk semmit. Ceausescu óta tilos vadászni rájuk, csapdát állítani sem lehet. Ha valaki megteszi, súlyos büntetéseket osztanak a románok. András próbált petárdákat durrogtatni, de az sem megy, mert attól a kutyák ijedtek meg, és hosszú ideig nem akarták elhajtani a vadat. Siklódon most az emberek váltva őrzik a falu határát az erdő felől. Tavaly a hórihorgas Sanyit ölelte magához a medve. Szerencséje volt, nem bántotta, csak lelökte a földre. Sanyi azóta dadog és remeg keze-lába. Múltkor is, a választás előtt ígérgettek az RMDSZ képviselői, hogy segítenek megoldani ezt a nagy problémát, majd Bukarestben elintézik. Amikor aztán bekerültek a kormányba, az urak a fülük botját sem mozgatják…”
Egy kis csönd ereszkedett a konyhára. Gizella levette a saját maga szőtte zöld-piros kendőjét a fejéről, még a vastag, zöld színű gyapjúkardigánjától is megszabadult. Majd így folytatta: „Tudod, Pista, amit írtál a pofonról egyszer, azt az újságkivágást rongyosra olvasták a faluban. Kézről kézre adták, mindenki tudni akarta, mi történt Andriskával Magyarországon, mikor egy rendőrkommandó kiszállt az építkezésre.” „Feketemunkásokat kerestek” – vetettem közbe. „Azért nem kellett volna pofon vágni a fiamat” – válaszolta összehúzott szájjal Gizella.
Úgy két éve írtam meg az esetet. A történet engem is felháborított. Öttagú rendőrkommandó szállt ki egy budai építkezésre igazoltatni. Harminc emberből négy erdélyinek nem volt munkavállalási engedélye. Ekkor mondta Andriska, hogy a szálláson hagyta a papírjait – ami egyébként igaz volt. Az egyik rendőr hatalmas pofont adott neki, mondván: „Koszos román, ne hazudj!” Azonnyomban mind a négy erdélyit berakták a rendőrkocsiba. Azért nem siettek annyira. Az építésvezető mobilján felhívatták a vállalkozót. Meg is érkezett hamarosan. Tudta, miről van szó. Hiszen hallott arról, hogy éjszakánként is jönnek ellenőrizni a rendőrök, és olyankor az erdélyi magyaroktól átlag tízezer forintos „helypénzt” szednek. A vállalkozó gondolta: most is erről van szó. Nem csalódott. Barátságosan invitálta őket a rögtönzött irodába, és negyedóra múlva még barátságosabban elbúcsúztak egymástól. A négy fogva tartott fiút elengedték. Hiába, több nyelven kell beszélni. Állítólag egy ilyen beszélgetés százezer forintba kerül. A rend őrei elmentek, de a pofon nyoma megmaradt: egy darabig Andriska arcán, és talán egy életre a lelkében.
Azóta sok minden megváltozott. Néhány hónapja Andriska magyar állampolgár lett. Igaz, háromévnyi várakozás, telefonálgatás, levelezgetés után lehetett az anyanyelve után büszkén magyar. Legalább itthon nem kell többet a románozást hallgatni – gondolta Andriska. De tévedett. Ősszel az egyik budai lakásban néhány munkásával felújítást végzett. A szomszéd villa újgazdag tulajdonosnője betelefonált a rendőrségre, hogy románok dolgoznak a szomszédban engedély nélkül. Két járőröző rendőrt ki is küldtek. Elkezdődött az igazoltatás. Meglepődve tapasztalták, hogy egy magyar állampolgár, vállalkozói igazolvánnyal, bejelentett embereivel dolgozik. Nem munkát kerül, nem kéreget, hanem dolgozik. A rendőrök kényszeredetten és dühösen mentek el, hogy hamisan riasztották őket.
Ha máshol nem, a magyar társadalom egy rétegénél bejött Kovácsék, Gyurcsányék és Eörsiék románozása. Először 2002-ben, a választások előtt Kovács László, az MSZP elnöke azzal riogatta a magyar választókat, hogyha az Orbán-kormány által ígért magyarigazolványokat megkapják Romániában azok, akik magyarnak vallják magukat, akkor huszonhárommillió román lepi el Magyarországot, és a magyaroknak nem lesz munkájuk. Hamar kiderült, hogy egy szó sem lett igaz a rosszindulatú jóslásból. Nem jöttek románok Magyarországra, sőt kevesebb erdélyi magyar érkezett hozzánk. „Hazafiságból” példát mutatott aztán a Gyurcsány-kormány és az MSZP–SZDSZ-koalíció, amikor a 2004. december 5-i népszavazás előtt arra buzdították a magyar lakosságot, hogy szavazzanak nemmel a határon kívül élő honfitársaink magyar állampolgárságára. Akkor azzal fenyegették az embereket, hogy a Kárpát-medencéből érkező magyar anyanyelvűek ellepik a hazai kórházakat, egészségügyi intézményeket, és romlani fog az egészségügyi ellátás. Sőt, a nyugdíjasok járandósága is csökkenni fog. Ez sem lett igaz.
Ezeket mondtam volna el a panaszaira válaszul Gizellának? Feleslegesen, hiszen ő abból az egy pofonból minden megértett, hogy mi van itt nálunk, Magyarországon…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.