Munka és állás nélkül nap mint nap

Nánási Tamás
2006. 02. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelenül elszomorítóak és aggasztóak azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy a külföldi befektetők és hitelminősítők szemében egyre kevesebbet ér az ország, ám az átlagpolgár nem feltétlenül a kilátásba helyezett leminősítések alapján ítéli meg a magyar gazdaság állapotát. A mindennapi tapasztalat számít, az, amit a saját bőrünkön is érzünk. Az állástalanság ilyen. Nyomorult állapot, amikor az ember jövőtlennek és haszontalannak érzi magát. Ha nincs munka, nincs helyünk, kötelességünk és szerepünk: kivet minket tagjai közül a társadalom. A boldogulásra képteleneket előbb-utóbb konfliktusok, sokasodó lelki bajok veszik körül, megnyílik előttük az út a lezüllés, az összeomlás felé. A munkanélküliség beteggé teszi az embereket. A munkahelyek hiánya pedig a gazdaság önemésztő válságának csalhatatlan ismertetőjele.
A tegnapi hivatalos statisztikák szerint idehaza tovább növekszik azoknak a száma, akik saját sorsuk rosszabbra fordulásában tapasztalhatják meg a rózsaszín kilátásokról szóló kormányzati hirdetések hamis voltát. Hétesztendős csúcsra kapaszkodott fel januárban a magyar munkanélküliség. Méghozzá úgy, hogy a kabinet az elmúlt hónapokban számtalan szépségtapaszt elővett annak érdekében, hogy legalább pár hónapig elkendőzhesse az aggasztó folyamatokat. A példátlan jelentőségűnek beharangozott, a fél ország megmozgatását kilátásba helyező közmunkaprogramok vagy a zöldmezős beruházásokra közpénzből költött tízmilliárdok hallatán elképzelhetetlennek tűnt az, hogy a jó ideje stagnáló munkanélküliségi ráta nem indul el a javulás irányába. A tavalyi intézkedések hatását az idén már meg kellene tapasztalnunk. S lőn: a múlt hónapban – az egy évvel korábbi helyzethez képest – 43 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik munka és állás nélkül töltik napjaikat ebben az országban. Most már 318 ezren vannak.
A rejtély legkézenfekvőbb magyarázata, hogy ennyit és nem többet ér a magyar kormány jelenlegi lázas tevékenysége. Az egymásra torlódó ünnepélyes bejelentések, a folyamatosan átcímkézett programok mögül hiányzik a valódi munka, a csendben és alázattal végzett szolgálat. A kabinet megoldásai nem oldanak meg semmit, beavatkozásai feleslegesek, az alkalmazott gyógyszerek nem hatnak. Ennek oka, hogy egyik bevetett eszköz sem valódi, szimpla reklámfogás mindegyik. Ezekkel pedig csak a polgárokat lehet megtéveszteni, a valóság megváltoztatásához csupán a varázslat és a ráolvasás nem elegendő.
A társadalom és a gazdaság betegségét csak határozott mozdulatokkal, némely ponton radikális műtéttel lehet gyógyítani. Mint láthattuk, a sok, egymást kioltó apró lépés vége csak furcsa, groteszk tánc lesz, amivel a kormány elbolondozhatja a felelősségét. A járulékok tízszázalékos csökkentése, a kisvállalkozókat feltőkésítő újabb Széchenyi-terv nem ilyen játék, mindkettőhöz döntés, dátum, valódi szándék tartozik. Csak attól függ minden, hogy valóban meg akarjuk oldani a gondokat, vagy csak újabb négy esztendővel szeretnénk megtoldani a hőn áhított hatalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.