Retrográd

Ludwig Emil
2006. 02. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bereményi Géza a múlt héten volt hatvanéves. Az írót műsorral köszöntötte az állami tévé, megszólaltak benne, meséltek az együtt eltöltött évtizedekről öregedő barátai, pályatársai. Ritka szép perceknek lehettünk tanúi a képernyő előtt ülve, s hallgatva a régi dalokat, hogyan tengődött abban a boldogtalan-boldog világban néhány jobb sorsra érdemes, úgynevezett marginális értelmiségi. Szép az a ballada, amelyik a távolban élő nővérnek szóló lírai levél formájában, mégis a gipszlenyomat pontosságával megőrizte a hetvenes évek valóságát: a kiszolgáltatottságot, kilátástalanságot, szegénységet és szürkeséget. Budapestét, amelynek „voltak lakói János és Tamás”, s ami éppen ilyen volt akkor.
Az említett napon a kora esti szürkületben a Jégbüfé előtt álltam a buszmegállóban. Kezem lassan a táskám füléhez fagyott a metsző hidegben az alatt a negyed óra alatt, amire egy 78-as jött, igaz, ezalatt 15-20 különböző színű és számú, gyors, gyorsabb és leggyorsabb 7-es busz futott be és indult tovább, az egyik zsúfoltan, a másik szinte üresen. Ezen a napon a reggel megjelenő, úgymond ingyenes újság címoldalán, pár millió forintos reklám formájában a fővárosi közlekedési részvénytársaság jó hírnevét védelmezte a cég első embere, bizonyos hirdetések felragasztása, majd leszedése miatt. Néhány méterre a megállótól, a Kossuth Lajos utcában, hatalmas zaj és porfelhő kíséretében éppen az utolsó csapásokat mérte a bontógép a százhúsz éves, műemléki és városképi értékű áruházra, hogy a helyébe majd hamar egy olyan újabb egyenvackot építsenek az ingatlanügynökök, amilyeneket szoktak mostanság. Az aluljáróban, ahol a metró felől érkezvén átjöttem, tucatnyi hajléktalan próbálja a maga módján átvészelni a telet, matracokon, kartonpapírokon szétheverve, leírhatatlanul mocskos és büdös rongyok közé vackolva be magukat a mínusz tíz és húsz fok közti hidegben; öt-hat másik akarja a kezembe nyomni ugyanazt azt a reklámcédulát, amelyik már harmadik éve ajánl nekem ingyen cipőt a végkiárusításból. A Petőfi Sándor utcához felvezető lépcső alján öregasszony árul pár eladhatatlan könyvet „jótékonysági könyvvásár” címén, odafent egy cingár, szemüveges fiatalember kántálja az Újszövetséget, őt is ismerem már esztendők óta. A megálló mögötti cipőbolt kirakatában csökkentett áfájú cipők, ötvenszázalékos engedménnyel, 29 900-ért, a Párizsi udvar előtt feketéllő ecetfák csupasz ágain felborzolt tollal gubbasztanak a galambok, alattuk, a kormos, szemetes földön mindent bemocskol a szétfröccsenő madárpiszok.
Ezen a napon arról írtak a reggeli újságok, hogy Budapest levegőjében a száraz hideg idő miatt az egészséget károsító „szilárd részecskék” (ah, minő választékos finomság!) tartósan a megengedett határérték háromszorosát mutatják. A környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a főváros idei költségvetési terve tovább csökkenti a pénzt a levegőt javító programoktól. Egy harmadik hír szerint Budapestet tartják a „leglakhatóbb városnak” a megkérdezett nemzetközi szakértők…
Anyósom, aki tizennyolc éves volt Buda 1945-ös ostromakor, ebből következően hatvanhárom a rendszerváltozáskor, felhívott a minap, miután kinézett az ablakán a portól és sótól kifehéredett utcára: – Úgy látszik, Budapest helyét behintették sóval, mint a rómaiak az elpusztított Karthágót – mondta.
Most jut eszembe, mivel kezdtem az egészet. „Itt van a város, vagyunk lakói. Maradunk itt, neve is van…” Retrográd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.