Sodródás a gazdasági összeomlás felé

Rockenbauer Antal
2006. 03. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos pénzügyi válság előtt van az ország. A nemzetközi hitelminősítő intézetek rendre leminősítették az ország pénzügyi stabilitását, az EU illetékesei sorozatban küldték a figyelmeztetéseket, de a pártok csak a mostani választások lázában égnek. Folyik a nagy ígéretverseny, látványos léggömbök emelkednek a magasba. A szemben álló pártok próbálják a másik léggömbjeit kipukkasztani, de kevés az erőfeszítés saját, hosszú távon is reális programjaik kidolgozására. Pedig az ország polgárai számára az a fontos, milyen lesz majd az ébredés a választások után, amikor az új kormánynak szembe kell néznie a pénzügyi összeomlás veszélyével – amikor szeptemberben le kell tenni az EU asztalára egy reális konszolidációs programot. A mostani nagy ígéretözönből csak azt szabad komolyan venni, ami nem olvad el, nem válik semmivé akkor sem, ha eljön az igazság pillanata.
A négyéves választási ciklusok ide-oda rángatják a gazdaságot. Amit az egyik négy év felépít, azt lerombolja a másik. A választások előtti „ereszd meg” időszakait rendszeresen követik a későbbi böjt, a „húzd meg” periódusai. A fő probléma, hogy a Bokros-típusú megszorítások nem oldják meg a bajt, csak a pillanatnyi összeroppanást odázzák el néhány évre. A négyéves ciklusokban való gondolkozás nem teszi lehetővé a nemzeti stratégiai tervek kidolgozását és különösen azok megvalósítását. Mégis, honnan várhatunk erre több esélyt, hol lehet a pillanatnyi ígéretek mögött felfedezni valamit, ami elvezet a felemelkedéshez, ami reményt nyújt arra, hogy nem nyomja agyon a magyar gazdaságot az egyre súlyosabb eladósodás?
Természetesnek látszik a nemzeti összefogás gondolata, amikor a nemzetstratégiai kérdésekben egyetértésre jutnak a szemben álló felek. De újkori demokráciánk története azt mutatja, hogy a dolgok nem ebbe az irányba haladnak. Ma úgy látszik, hogy a nemzeti konszenzus létrejötte csupán illúzió. Reálisabbnak tűnik, hogy olyan kormányzat kerüljön hatalomra, amelyik több választási cikluson át képes megtartani a választói bizalmat. Ennek feltétele, hogy a pártok ne ígérjék túl magukat. A gazdaság teljesítőképességét meghaladó ígérgetés csapdahelyzetet idéz elő: ha nem tartják meg az ígéreteket, akkor a győztes párt hamar hitelét veszíti, ha pedig megtartja, amit ígért, és abba belerokkan a gazdaság, akkor emiatt fog elbukni a következő választáson. De keveset ígérni még nem elég, ha nincs egy meggyőző jövőkép, egy olyan vízió, amely mozgósítja a nemzetet, amely elhiteti a társadalom többségével, hogy érdemes vállalni néhány nehezebb évet a jobb jövő reményében. A bukott rendszer egyik legfőbb bűne, hogy aláásta ezt a hitet: az átmenetinek nevezett szocialista társadalom nehézségeit avval akarta elfedni, hogy folyton csak a távoli kommunizmus paradicsomáról zengedezett.
Már a mostani választásokon sem szabad hitelt adni olyan pártoknak, olyan programoknak, amelyek nem néznek szembe a nagyfokú eladósodás társadalmi és gazdasági következményeivel. Emellett olyan programot kell keresni, amelyben megtaláljuk az adósságcsapdából való kimenekülés lehetőségét. A száz vagy ezer apró lépés nem vezet sehová, mert a csapdát át kell ugrani és nem belegyalogolni, ahogy azt a jelenlegi kormányzat teszi (sajnos az ugrás megint egy olyan kifejezés, amit a kommunista örökség alaposan lejáratott). Nem egy, hanem több ciklusra kell most kormányzatot választani. Evvel természetesen nagyon egyetért a jelenlegi, magát csak megszokásból baloldalinak nevező kormányzat is. Hadd folytassák ők az eddig megkezdett munkájukat. Csakhogy az elmúlt négy év óriásira dagasztotta a korábban már kissé konszolidált adósságállományt. Vajon mitől táltosodnának meg, ha újra megkapnák a bizalmat? Érvelésük az egykori pártállam korifeusait idézi, akik még a rendszerváltozás hajnalán is azt hajtogatták: mi követtük el a hibákat, hát nekünk kell azt kijavítani is.
Az ugrásra most akkor is szükség van, ha ez veszélyes. Ha elvétjük, bekövetkezhet a pénzügyi és gazdasági összeomlás, de tisztában kell lenni vele, hogy nincs vesztenivalónk. Ha nem vállaljuk a kockázatot, előbb vagy utóbb a krach úgy is bekövetkezik. Csak a bátor előremenekülés segíthet. Ilyen elképzelés jelenleg a tb-járulék tízszázalékos csökkentése is. A kockázat kétségtelenül nagy, mert a mérleghiányt az adóbevételek kurtítása tovább növelheti, ha nem következik be a vállalkozói kedv és a foglalkoztatottság jelentős emelkedése. A langyos megoldások nem segítenek, most messzebbre kell előre tekinteni. A Széchenyi-tervet vagy a Nemzeti fejlesztési tervet is aszerint kell értékelni, hogy milyen kitörési pontokat kínál az uniós források maximális kihasználásával és a hazai vállalkozások felkarolásával. 2006-ban ne a könnyű ígérgetések, hanem a fajsúlyos tervekben megfogalmazott célok döntsenek, és amikor választunk, gondoljunk 2010-re, sőt 2014-re is.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.