Eltérő értékrendek a kampányban

Csath Magdolna
2006. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világosan kirajzolódott a kampány során a Fidesz és a jelenlegi koalíció programja közötti szöges ellentét. A különbség a programok mellett az értékrendekben is jelentős volt. Ezek az eltérések olyan nagyok voltak, hogy gyökeresen más fejlődési utat és lehetőségeket jelölnek ki az emberek és a nemzet számára egyaránt.
A modern vezetési irodalom egyik alapelve, hogy vitákban soha ne az embert, hanem a nézetet, a gondolatokat bíráljuk. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc és csapata rendszeresen, durván és közvetlen módon Orbán Viktor személyét támadta. Ez a viselkedés szöges ellentétben állt azzal az egyébként rendszeresen használt gyurcsányi felfogással, amely szerint a vitának nem szabad eldurvulnia, nem támadni kell egymást, hanem a programokat kell ütköztetni. A szavak és a tettek, a viselkedés között lévő ordító különbséget nemcsak ennek a témának kapcsán, de Gyurcsány Ferenc szinte minden megnyilvánulásában tetten érhettük.
Emlékezzünk például arra, amikor a kormányfő bejelentette, hogy sem ő, sem pedig kormánya tagjai nem vesznek részt a Suzuki-gyár új autómodelljének elindításakor rendezett ünnepségen, mivel a gyár rosszul bánik munkásaival. Röviddel ezután kiderült viszont, hogy Kóka János gazdasági miniszter, Gyurcsány Ferenc legközelebbi munkatársa igenis részt vett a Suzuki-gyár ünnepi rendezvényén. Mit is mondott Bolberitz Pál? Így fogalmazott: érték a szó és a tett egysége. De hol van ez az érték a jelenlegi és újraválasztott koalíció vezetőinek viselkedésében, s különösen a kormányfő szavaiban és tetteiben? Lehet, hogy már elcsépelt ügy, mégis idetartozó és jellemző volt Lendvai Ildikó megnyilvánulása: „Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem lesz gázáremelés.” Azóta pedig nem egyszer, hanem számtalanszor volt gázáremelés. Az ellenfél becsmérlése, cinikus lekezelése akkor sem teremt szimpátiát a normálisan gondolkodó emberekben, ha azt jópofán próbálja valaki előadni.
A másik lényegi különbség a két vezető vezetési filozófiájában keresendő. Gyurcsány Ferenc állandóan az „én kormányomról”, az „én programomról” beszélt. Az embereket beosztottjainak, alattvalóinak, passzív végrehajtóknak tekintette. Ezt a záró kampánygyűlésen világosan meg is fogalmazta, amikor ezt mondta: „Programot kell adni a népnek, az MSZP programot ad, utat választ, az embereknek pedig nincs más dolga, mint ezt követni.” Ez egy tipikus főnök-beosztott, uralkodó-alattvaló mentalitás, az a hierarchikus gondolkodás, amelynek csúcsán a vezető, talapzatán pedig a tömegek állnak. Mintha ilyet láttunk volna már történelmünk során! Ezzel szemben Orbán Viktor a „gyertek utánam” helyett a „gyertek velem, vegyetek részt a munkában, gondolkodjatok, alkossatok, csináljuk együtt” vezetési filozófiát képviselte. Hitt a cselekvő, gondolkodó, vállalkozó, önálló emberben, és abban, hogy közös energiával ki lehet mozdítani a gazdaságot a jelenlegi kaotikus helyzetéből.
De mi is az a program, amelyet az MSZP felmutat, és amelynek követésére az embereket felszólítja? Az MSZP választási retorikájának egyik pillére az volt, hogy a Fidesznek nincs gazdasági stratégiája. Milyen gazdasági stratégiája van viszont annak az MSZP-nek, amelynek miniszterelnöke minden megszólalása alkalmából „új prioritást” dob be a köztudatba? Először kezdte a gépiparral, a logisztikával és a turizmussal, mint a legfontosabb kiemelendő területekkel. Rövidesen folytatta a biotechnológiával és az elektronikával. Legutóbb pedig felkerült a listára a bioenergetika – lehet, hogy egyébként Gyurcsány Ferenc ezt a biotechnológiával azonos területnek gondolja –, a gyógyszeripar és a gépgyártás. Ha még most is tartana a kampány, alighanem a gazdaság valamenynyi területe felkerülne az MSZP prioritási listájára. A százféle prioritás azonban nem gazdasági stratégia, hanem kezelhetetlen ötlethalmaz. Hol van itt az előre gondolkodás, a tervezés, az értelmes program?
Visszatérve a sokféle tervezett állami beruházásra, ezekkel még további két baj is van. Az egyik az, hogy miért az állam akar minden területen cselekedni, fejleszteni és beavatkozni? Hogyan hozható ez összhangba a jó barát koalíciós párt, az SZDSZ azon vesszőparipájával, hogy az állam vonuljon ki a gazdaságból? Valószínűleg úgy, ahogy az SZDSZ másik vesszőparipáját, az egészségügy privatizálását a gyakorlatban az MSZP elfogadja – miközben a kampányszónoklatokban Gyurcsány Ferenc kikérte magának azt a Fidesz-kritikát, hogy az MSZP privatizálni akarná a kórházakat.
Ismét szembekerültünk tehát a szavak és tettek ellentmondásával. A nagy állami szerepvállalás egyébként azért kell az MSZP-nek, mert az lehetővé teszi, hogy hatalmas üzleteket juttasson a hozzá hű, támogató üzleti körnek. Az állami szerepvállalás a gazdaság szinte minden területén viszont nagyon drága. Ezért nem akarja csökkenteni az adókat és az egyéb terheket Gyurcsány Ferenc.
Most pedig elérkeztünk a másik problémához: Gyurcsány Ferenc prioritásai továbbra is a nagy külföldi cégek érdekeit képviselik. Gondoljunk csak a legutóbbi, a koreai gumigyárnak megítélt óriási támogatásra, amelyért cserébe talán 200-300 rosszul fizető, fizikai munkahely jön létre, amelyek betöltéséhez egyébként az emberek betanítását is nagy részben költségvetési támogatásból oldja meg a koreai cég. Ezzel a szemlélettel gyökeresen ellentétes gondolatsort fejtett ki és képviselt Orbán Viktor. A pénzt a vállalkozóknál akarta hagyni azért, hogy minél több munkahelyet tudjanak teremteni, és ezáltal dinamizálni tudják a gazdaságot. A legfontosabb prioritás számára a munkahelyteremtés volt. Aki dolgozik, az tud családot alapítani, gyermekeket vállalni. Ez azért nagyon fontos kérdés, mert hazánk lakossága gyorsuló mértékben fogy.
Orbán Viktor a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítésében és helyzetbe hozásában látta a gazdasági gondok megoldásának egyik fontos feltételét. Joggal, ugyanis ma nincs Európában még egy olyan ország, ahol a gazdaság akkora mértékben került volna külföldi befolyás alá, mint hazánkban, és ahol a hazai vállalkozások gyakorlatilag sokkal rosszabb adózási és támogatási környezetben dolgoznak, mint az óriási nemzetközi cégek.
Az újabb jelentős különbség a két értékrend és stratégia között ehhez a gondolatsorhoz kapcsolható. Gyurcsány Ferenc folyvást azzal vádolta Orbán Viktort, hogy a múltba néz a jövő helyett. Nyilván nem ismeri Illyés Gyula megszívlelendő tanácsát, amely így szól: A történelem nem mögöttünk, hanem alattunk van. Rajta állunk. Valószínűleg nem olvasta Somogyi Imre Kertmagyarország felé című, 1943-ban, a Magyar Élet Kiadó gondozásában megjelent kiváló könyvét sem, amely szerint a világ nem arra kíváncsi, hogy mennyire tudunk asszimilálódni. Ők arra kíváncsiak, ami a miénk és csak a miénk. Gazdasági szemmel ez azt jelenti, hogy egy ország csak akkor lehet sikeres, ha épít múltjára, hagyományaira, az emberek tudására és tapasztalataira. Mindez azonban nem érdekelte Gyurcsány Ferencet, hiszen például a hazánkban kifejlesztett madárinfluenza elleni oltóanyagot mint szellemi terméket is azonnal eladta az oroszoknak. Ennek hazai gyártásába nem akart beruházni. Inkább olyan beruházásokat akar támogatni, amelyekbe azok a külföldi cégek tudnak bekapcsolódni, amelyek a magyar emberekben elsősorban nem a tudást, a kreativitást, inkább az olcsó, békés, nem sztrájkoló munkaerőt látják.
Ezzel szemben az orbáni gondolatvilág a hazai cégek, a magyar kreativitás és tudás előtt akart utat nyitni. Ezekre mint erősségekre akarta építeni az ország fejlesztési stratégiáját. Hatalmas tartalmi és értékrendbeli különbség! Sokkal inkább érvényes rá a „Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat” Berzsenyi-idézet, mint az MSZP–SZDSZ álságos, neoliberális szabadosságot hirdető, szélsőséges individualizmusára. Az individualizmus kapcsán: az MSZP a kampány során mindvégig irtózott az orbáni szolidaritás gondolatától. Nem azért, amiért Dávid Ibolya vádolta meg Orbán Viktort, nevezetesen, hogy ez egy baloldali-szocialista szlogen, hanem azért, mert valójában ez egy keresztényi gondolat. Már csak ezért is visszataszító, amikor Gyurcsány Ferenc Isten nevét minduntalan a szájára veszi, és „Istenemre mondom”, és egyéb, Istenre utaló kiszólásokat enged meg magának.
Összefoglalva: két gyökeresen különböző értékrend, erkölcsi normarendszer és gazdasági stratégia között választhatott (volna) az ország. A jelenlegi koalíció azonban marad, a választók többsége nem a változásra, az ország jó hangulatú, a magyar emberek aktív részvételével zajló építésére szavazott.

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.