A palesztinoknak nyújtott segítség és a béke előmozdítása

Olvasónktól
2006. 05. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panaszok sora kísérte az Európai Unió döntését, miszerint felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen segítséget – mintha az EU lenne felelős a palesztinok valamennyi jelenlegi nehézségéért. Igen kevesen értik meg, hogy adományozóként – a meghozott intézkedésekkel együtt – még mindig az EU tett idén a legtöbbet a palesztinok szenvedésének enyhítéséért.
Tisztázzuk: az Európai Bizottság nem függesztette fel a palesztin lakosságnak nyújtott támogatást. A választások óta összesen 154 millió eurót biztosított a lakosság legalapvetőbb szükségleteinek fedezésére. Ez az öszszeg több mint ötször nagyobb a bizottság által tavaly ilyenkor biztosított támogatásnál, és több mint a fele annak a szokásos keretnek, amelyet évente a palesztinok rendelkezésére bocsátunk.
Nem a palesztin népnek nyújtott támogatást, hanem a Palesztin Hatóságnak, vagy az azon keresztül nyújtott támogatást függesztettük fel. Tiszteletben tartjuk a palesztin választások eredményét, de nem támogathatunk egy olyan kormányt, amely elutasítja a békefolyamat alapelveit. Amikor a kvartett (az ENSZ, az EU, az USA és Oroszország) az erőszak beszüntetését, Izrael állam elismerését és a meglévő megállapodások elfogadását kéri, csupán annyit kér az új kormánytól, hogy csatlakozzon a békefolyamathoz, és vonja le a logikus következtetéseket a választásokon való indulásából.
A szóban forgó forrásokat biztosító európai adófizetők elvárják tőlünk, hogy csak olyanokat támogassunk, akik békés eszközökkel törekednek a békére. Sajnálattal mondom ki, hogy a palesztin kormány még nem lépett rá erre az útra.
Milyen választ kellene adnunk egy olyan kormánynak, amelynek vezetői egy valamennyi európai állam által terroristának nevezett szervezet tagjai? Hogyan tárgyalhatnánk azokkal a hatóságokkal, amelyek nemrégiben még Izrael elleni öngyilkos merényletek jogosságát próbálták igazolni? Válaszunk két különböző részre oszlik: segítenünk kell a palesztin lakosságot; de határozottnak kell maradnunk a kormánnyal szemben egészen addig, amíg nem változtat álláspontján a kvartett által meghatározott sarkalatos kérdésekben.
A bizottság nagyon is tudatában van annak, hogy a palesztin területeken uralkodó humanitárius helyzet rendkívül aggasztó. Ám ha ma folyósítanánk egész éves támogatásunkat, akkor sem tudnánk egyedül elhárítani a humanitárius katasztrófát. Reálisan kell látnunk azt a különbséget, amelyet a nemzetközi közösség szerepvállalása jelent.
Mindenkinek vállalnia kell saját felelősségét. Az új palesztin kormánynak el kell ismernie, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásához döntései és politikái vezettek, Izraelnek pedig újra be kell indítania az adók palesztinoknak való rendszeres átutalását. E minden külső segítségnél jelentősebb kifizetések befagyasztása, illetve a palesztin területeken való szabad mozgás korlátozása sürgős intézkedést igényel.
Az Európai Unió gyakorlati és konstruktív szerepre törekszik abban, hogy a jelenlegi helyzetből kiutat találjon. Eltökélt szándékunk, hogy továbbra is a palesztin nép megbízható partnerei maradunk, de amíg a kormánnyal nem tudunk közvetlenül együttműködni, új csatornát kell keresnünk a támogatások folyósításához. Ezért egy nemzetközi mechanizmus kialakításán dolgozunk, amelyet a kvartett május 9-i New York-i ülésén is támogatott.
Az adományozók és egyéb partnerek részvételével ezen a héten tartjuk első technikai jellegű megbeszélésünket azzal a céllal, hogy meghatározzuk e mechanizmus működését és az általa lefedett tevékenységeket. Célunk az adományozók lehető legszélesebb körének bevonása – köztük olyan arab adományozókkal, akik jelenleg nehezen tudják támogatásaik összegeit kereskedelmi bankokon keresztül folyósítani. Izraelnek folytatnia kell a palesztin népet megillető pénzösszegek átutalását, és ha ez nem a rendes úton zajlik, e mechanizmus segítségével biztosítható a pénzáramlás megindítása.
Célunk nem az új kormány megbuktatása, hanem az, hogy segítsünk a Palesztin Hatóságnak kimozdulni a jelenlegi holtpontról. Remélem, hogy a hatóság elindul a mi célunk irányába – amely nem más, mint megtalálni annak módját, hogyan tudna a két állam békésen és biztonságosan egymás mellett élni.

Benita Ferrero-Waldner
A szerző európai biztos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.