A történelmi örökség nevében

Horváth János
2006. 06. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még akkor is rászavaz a polgári eszményekre a magyar nép jelentős hányada , ha azokat a szocialisták hirdetik meg. Ez a visszás helyzet fordult elő a 2006. áprilisi országgyűlési választásokon. Van erre magyarázat? Mintha feledésbe merült volna, hogyan tették tönkre a szocialisták a kommunizmusba masírozva a polgári életformát, s milyen kegyetlenül bántak el a „kispolgárságot újratermelő” kisgazdákkal. Hogy az önálló kisgazdának se kenyere, se vetőmagja ne maradjon, még a padlását is lesöpörték az osztályharcos szocialista brigádok. A választási visszásságot mégsem a feledékenységgel magyarázhatjuk, hanem azokkal a fonákságokkal, amelyek miatt a kisgazda-polgári mentalitású emberek egyre inkább képviselet nélkül érzik magukat a közéletben. Ez már a 2002-es választásokon is bebizonyosodott; reális számítások szerint legalább egymillió kisgazda érzelmű, választásra jogosult ember nem ment el szavazni.
A 2006-os választások értékelése kapcsán felmerült tanulságok indokolttá teszik a téma újragondolását. Hiányzik a magyar politikából a Független Kisgazdapárt, és halványodni látszik az a vélekedés, hogy a kisgazdapárt eltűnt a történelem süllyesztőjében. Hiba lenne persze elfelejteni, mekkora kárt okoztak a pártnak a torzsalkodó akarnokok a rendszerváltozás után. A kérdést a polgári-nemzeti politika 2006-os választási veresége még időszerűbbé teszi. Vannak, akik a kudarc okát az intézményrendszerben látják. Szerintük Orbán Viktor azért nem lehetett miniszterelnök 2006-ban, mert az általa erőltetett szövetségi rendszer téves elemekből állt. A Magyar Nemzet vitafórumában a közelmúltban megjelent írások bár más-más formában, de lényegében mind e motívum köré szerveződnek. Hadd idézzek belőlük: „…van egy olyan választói réteg, amelynek nem elegendő a két nagy által kínált vagy-vagy választási lehetőség” (Kiss Gy. Csaba); „Mindenképpen új politikai formációkra van szükség a Fidesz mellett. (…) Ugyanis mindig lesznek (2006-ban legalább két és fél millióan voltak), akik inkább nem mennek el szavazni. (…) Elsősorban és mindenekelőtt ehhez a két és fél millió nem szavazóhoz kellene utat találni ezzel az új politikai formációval. Ha csak a feléhez elérünk, nyert ügyünk van” (Somogyi János); „Le kell vonni a következtetést: az angolszász kétpárti politikai tér kialakítására vonatkozó törekvést – bármilyen rokonszenves is – le kell venni a napirendről” (Halmos Károly).
Én ezennel a kisgazda szellemiségű polgártársaimat kívánom megszólítani a történelmi örökség nevében. Sok-sok ember kérésére, megkeresésére és követelésére ragadok tollat. Voltak közöttük olyanok, akikkel már 1943 óta együtt dolgoztunk. Ők a felelősségemre emlékeztettek, mondván, egyedül én vagyok tevékeny a mai magyar közéletben a történelmi Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt tisztségviselői közül, és én vagyok az egyetlen országgyűlési képviselő az 1945–1947-es parlamentből. De Arany Jánosunkkal szólva, „azokkal időzve” is így kell tennem, „akik egykor voltak”: akik a második világháború alatti és utáni zivataros esztendőkben vezették ezt a pártot, akiknek fiatal fejjel tanítványuk, munka- és képviselőtársuk lehettem. A szovjet katonák által elhurcolt Kovács Béla, Nagy Ferenc miniszterelnök, Varga Béla házelnök, Kiss Sándor paraszt próféta és a koncepciós perekben vádlott társaim nevében is szólnom kell. Lehetetlen mindazon bajtársaim nevében nem szólni, akikkel együtt jártam meg előbb a náci, majd a sztálinista börtönöket. S ugyancsak szólnom kell emigráns társaim nevében is, akikkel felvállaltam 1989-ig a szuverenitásától megfosztott haza érdekeinek képviseletét.
A Független Kisgazdapárt a múlt évszázad folyamán a legkövetkezetesebben és legbátrabban állt ki a demokratikus haladás és a hazafias konzervativizmus ügyeiért. Nincs olyan politikai pártja Magyarországnak, amelyik időtállóbban fogalmazta meg programját. Már az 1920-as évtized politikai és gazdasági stabilizációjához – a Bethlen–Nagyatádi-paktumhoz – ez a párt hozta a legtöbb szavazatot. Az 1930-ban megújult kisgazdapárt megint meghirdette a földreform és az általános titkos választójog programját, ugyanakkor ellenezte a hitlerista befolyást. Az utóbbi álláspontot Kállay Miklós miniszterelnök és Horthy Miklós kormányzó is magáévá tette. Az 1944. márciusi német katonai megszállás után Hitlernek és magyar csatlósainak rombolását csökkentendő, a Független Kisgazdapárt vezető szerepet vitt. Vezetőinek meghurcolása és mártírhalála – Bajcsy-Zsilinszky Endréé és másoké – a hazafiság emlékeztetői maradnak a nemzet meggyalázásának abból a korszakából.
A Független Kisgazdapártnak jutott a vezető szerep a háború rombolásaiból és megaláztatásaiból lábadozó nemzet gazdasági, társadalmi, politikai és – hangsúlyozottan – lelki megújulásában is. 1945. november 4-én az országos választásokon – a megszálló szovjet katonaság jelenléte ellenére vagy éppen azért – a jogosultak 92 százaléka elment szavazni. A kisgazdapárt ilyen körülmények között 57 százaléknyi szavazatot kapott. Az összes leadott szavazat 83 százaléka a polgári demokrácia rendszerét valló pártoknak jutott. A Magyar Kommunista Párt 17 százalékot kapott csak. A világ elcsodálkozott. A New York Times vezércikke például így tudósított: „Magyarországon a demokrácia fellegvára épül. (…) Ha hagyják a kisgazdákat, olyan politikát valósítanak meg, ami a környező országoknak is példa lehet.” A kisgazdapártiak vállalták a vezető tisztségeket: Nagy Ferenc miniszterelnök, Varga Béla parlamenti elnök, Tildy Zoltán köztársasági elnök lett. A kormányfő tárgyalt Sztálinnal Moszkvában és Truman elnökkel Washingtonban.
Érveltünk a határkiigazításokért. Az ország a koalíciós belpolitika kötélhúzásai ellenére is eltökélten haladt az 1947 tavaszára kitűzött békekötés és szuverenitás felé.
Az a keserves valóság, hogy nem így történt. Bár az előrehaladás két esztendőre korlátozódott, az mit sem változtat az 1945–46-ban történtek történelmi horderején. Hiszen 1848–49 forradalma és szabadságharca ennél rövidebb ideig tartott, az 1956-os forradalom és szabadságharc pedig alig két hétig, a történtek mégis belevésődtek a nemzet emlékezetébe – kiapadhatatlan forrásaként a jövőnek. Az 1947 elején szovjet katonai hatalommal kierőszakolt kommunista puccs gerincét törte a kisgazdapártnak. A vezetők ezreit bebörtönözték. De amikor a szovjet gyarmatbirodalom zsarnoksága ránehezedett az országra, akkor az emigrációban a kisgazdapárti politikusok lettek a legprominensebbek. Nagy Ferenc a szovjet elnyomás országainak korábbi vezetői közül a legtiszteltebb államférfi tekintélyével szerepelt a világban három évtizeden át.
Mert ki az, aki kívánja a független kisgazda–polgári politikát? Ő az, akinek gazdasági szemlélete konzervatív, a politikában középutas, társadalmi-kulturális tudata jobbközép patrióta. Életformája magabiztosságot teremt, mert ő az, aki optimális mértékben képes hasznosítani a piacgazdaság összhangját és versenyét. Lehet tulajdonos, vállalkozó, menedzser, alkalmazott. Függetlenebb az alkalmazotti viszonyban lévő embereknél. Ezért is kívánja hozzá hasonlítani magát az iparos, kereskedő, orvos-doktor és más. A földművelés családi gazdaságai kiemelkedő példák. Éppen ezek tűnnek elavultnak a szocialista és szociálliberális politika szószólói számára. A szocialisták a nagyüzemi bérmunkás gazdálkodás megszállottjai. A szociálliberálisok elgondolásaiban pedig a nagyvállalkozások felsőbbsége dominál. Mindebből következik, hogy ha az önvizsgálódást végigjárja, és utána úgy akarja, a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt az országszerte létező szervezeteivel, történelmi hagyományaival és elkötelezett tagjaival tényezője marad a magyar közéletnek. Vele jó viszonyt tartani azért is kívánatos, mert nélküle a szavazók százezrei elmehetnek az elszigetelődés védelmét lobogtató MIÉP vagy az agrárszervezeteket regimentáló szocialisták felé. Avagy folytatódhat a 2002-ben és 2006-ban demonstrált dacos nem szavazás.
Most a szélesíthető szilárd fundamentumra épülő polgári összefogás politikája ígéretes távlatokat nyit mindegyik szövetséges számára. A Fideszé az erő pozíciója, a KDNP megszólítja saját táborát, a független kisgazda és polgári mentalitást pedig a történelmi gyökerek táplálják. Ez lehet a boldogulás útja – a lehetőségek megvalósulása mindenkinek országszerte. Orbán Viktor most az újraválasztott kormányzás útján haladna, ha máris létezne az itt felvázolt kisgazda-polgári-nemzeti összefogás politikája.

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz),
a közgazdaságtan professzora
n
Tölgyessy Péter vitaindító cikkéhez (Második megintés, Magyar Nemzet, április 29.) eddig hozzászóltak: Kiszelly Zoltán (Taszítások és vonzások, május 3.); Dobránszky János (Piros lap a választásokon, május 3.); Vaszil György (Újragombolni a mellényt, május 4.); Rockenbauer Antal (A helyzet súlyosabb, mint Bokrosék idején, május 4.); Horváth Béla (A kisgazdák szerepe a választásokon, május 6.); Szabó A. Ferenc (A Fidesz hiányzó társadalomismerete, május 8.); Tóth Gy. László (Politikai csendélet a vereség után, május 10.); Kiss Gy. Csaba (Politikai térképünk újabb alakulásáról, május 11.); Halmos Károly (A választást a költségverseny döntötte el, május 11.); Boros Bánk Levente (A Fidesz és a jobboldal három tennivalója, május 12.); Tőkéczki László (Egy körmönfont elemzés margójára, május 12.); Molnár Tamás (A nemzeti radikálisok válsága, május 15.); Nagy Ferenc József (Bennünk van tizenöt százaléknyi voks, május 16.); Csikós Attila (Ilyen arcátlan a történelem, május 16.); Somogyi János (A kegyelmi pillanat elillant, május 17.); Bonifert Donát (Van lehetőség a táborok közötti átjárásra, május 17.); Czakó Gábor (A csodafegyver, május 19.); Bogár László (Orbán Viktor három választási lehetősége, május 19.); Keresztes Lajos (A körítés fontosabb volt a tartalomnál, május 22.); Körmendy Zsuzsanna (Nyolc év parkolópályán nagyon hosszú idő, május 23.); Achs Károly (Akasztás alulnézetből, május 25.); L. Simon László (A jobboldali kultúrpolitika hiánya, május 26.); Sebeők János (Döbrögi harmadszor, május 26.); Egei Antal (Pokorni Zoltán birodalmat épít, május 29.); Tóth Norbert (Ellentmondások választása – avagy a kudarc okairól, május 30.); Simó Zoltán (Téves diagnózis után hibás következtetés, május 30.); Csite András (A jobboldal intellektuális megújítása, május 31.); Löffler Tibor (A pártrendszer egészének vizsgálata, június 1.); Magyar Attila István (Építő kritika, fiatalos jobboldal, június 1.); Vona Gábor (A tábor egy, de zászlóból több kell, június 2.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.