Azonnal segítenünk kell a dárfúri menekülteken!

2006. 06. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szudáni kormány és a legnagyobb helyi lázadócsoport május 5-én megkötött egyezménye a béke lehetőségét kínálja e sokat szenvedett régió számára. Mindazonáltal sürgősen lépnünk kell, ha nem akarjuk elszalasztani az esélyt.
Hosszú és kemény tárgyalások vezettek a mostani megegyezéshez. Sokak érdeme, hogy végül részben sikeres megoldás született. Ez a pillanat azonban nem alkalmas arra, hogy bárki is a babérjain üljön. Dárfúr még mindig messze van a békétől. Nem is olyan régen, amikor az ENSZ humanitárius csoportja meglátogatta táboraikban az elüldözött embereket, zavargás tört ki, amely során az Afrikai Unió tolmácsát is meggyilkolták. Nagyon sok a teendő, nincs vesztegetnivaló idő. Mindenekelőtt tudni kell, hogy egyes lázadók még nem írták alá az egyezményt. Mindent meg kell tennünk, hogy meggyőzzük őket a konfliktus békés rendezéséről saját népük érdekében. Ha a tragédia azért folytatódik, mert tétlenek maradtak, a történelem roppant szigorúan ítéli majd meg őket. Mindezen túl minden tőlünk telhetőt el kell követnünk annak érdekében, hogy az egyezményt aláírók teljesíthessék célkitűzéseiket, és a dárfúri emberek túléljék a következő hónapokat. Védelemre és élelmezésre van szükségük – amióta elhagyták otthonaikat, farmjaikat, nem jutnak hozzá a mindennapi betevőhöz. Az élelmezés egyúttal védelem azok számára, akik enyhülést nyújtanak nekik. Jelenleg egyetlen csoportosulás képes a jelzett védelem biztosítására: az Afrikai Unió. Éppen ezért legsürgetőbb feladatunk megerősíteni ezt a szervezetet, hogy életet leheljen a megegyezésbe, s tényleges védelemben részesítse az elüldözötteket.
Mindezek azonban csak hézagpótló intézkedések. Amilyen gyorsan csak lehet, az Afrikai Uniót a mostaninál nagyobb és hatékonyabb ENSZ-fellépés részesévé kell tenni, ellátottságát növelni, hatáskörét pedig erősíteni szükséges. Célunk, hogy afrikai partnereinkkel mielőbb megvitassuk az abujai megegyezés főbb pontjait, majd egy – talán júniusi brüsszeli – konferencián tárgyaljunk azokról. Azt kérem azonban támogató országainktól, hogy ne várjunk a konferenciára. Mostantól nagyon bőkezűnek kell lenniük. Egyetlen napot sem veszíthetünk. A dárfúriakhoz is szólok, segítsék az unió munkáját. A májusi támadáshoz hasonló akciókat minden pártnak kötelessége elítélni. Nem kevésbé sürgető a segélyekre szánt pénzösszeg emelése. A szóban forgó régió a világ legborzasztóbb humanitárius katasztrófáját éli át. Biztos és folytonos segély híján a segélyszervezetek képtelenek munkájukat végezni, emberek százezrei halhatnak meg éhínség vagy betegségek következtében. Egyidejűleg folytatnunk kell az ENSZ-műveletre való áttérés megtervezését, amint azt az Afrikai Unió Biztonsági Tanácsa kérte március 10-én, s amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyott március 24-én.
Nagy kihívás előtt áll az ENSZ. Ezt a kihívást azonban nem szabad elutasítanunk. És miután döntöttünk, nem késlekedhetünk. Az eddig végzett munkából nyilvánvaló, hogy a leendő ENSZ-haderőnek sokkal nagyobbnak kell lennie, mint az Afrikai Unió missziójának, és jelentősebb logisztikai támogatásra van szükségünk az adakozni képes országoktól. A következő lépés a technikai összegzést végző misszió felállítása Dárfúrban. Ezalatt az ENSZ és az Afrikai Unió felmérheti a helyzetet, konzultálhat a pártokkal, megismerheti elvárásaikat.
Egyetlen békefenntartó misszió sem jár sikerrel, ha a legmagasabb szinten nem működik együtt a helyi pártokkal. Ezért levelet írtam Basír elnöknek, és együttműködését kértem. Az ő részvétele alapvető fontosságú. Még egyszer felhívom a pártok és különösen a kormányzat figyelmét, hogy szavakban vállalt kötelezettségeiken túl tettekkel is segítsék elő a tűzszünet ellenőrzését. Szudán szomszédaitól azt kérem, hogy a rendelkezésükre álló pénzügyi, politikai eszközökkel segítsenek. Mi az ENSZ titkárságán minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a szudáni emberek lezárhassák múltjuk e szomorú fejezetét. Számítok minden tagállam, különösen a Biztonsági Tanácsban helyet foglaló országok segítségére.

A szerző az ENSZ főtitkára

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.