Nemzeti és globális érdekek

Rockenbauer Antal
2006. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokratikus társadalomban, ahol a választói akarat dönt a hatalom sorsáról, különösen fontos a szavak hitele és jelentéstartalma. Ennek legékesebb példája, hogy a pártokat „jobboldali” vagy „baloldali” jelzővel illetik, ami nem csupán arról árulkodik, hogy az adott párt a parlamenti patkóban hol foglal helyet, hanem politikai filozófiát, értékrendet jelöl. Ez a gyakorlat a XVIII. században a polgári demokráciáért folytatott politikai küzdelmek során jelent meg először, amikor létrejöttek a mai pártok ősei annak érdekében, hogy a különböző társadalmi rétegek, osztályok érdekeiért harcoljanak a parlamentarizmus eszközeivel. Előbb a feltörekvő polgárság, utóbb pedig a munkásság nevében megfogalmazott célok képviselői kerültek a parlamenti bal oldalra, és folytattak harcot a társadalmi szolidaritás, a szegény rétegek támogatása, a politikai esélyegyenlőség kivívása jelszavával. Velük szemben, a jobb oldalon foglaltak helyet azok, akiknek a korábbi értékek és tradíciók megtartása, a hagyományok tisztelete volt a legfontosabb.
Mi maradt meg ebből az értékválasztásból napjainkban, amikor a marxi fogalmak már rég elavultak, amikor már nem az osztályharcok története a történelem? A világ különböző pólusai összeértek, létrejött a mindent átható, mindenhová elérő globalizmus, a társadalmi érdekcsoportok harca túlnyúlik a nemzeti határokon. Nem a világ proletárjai egyesültek, hanem a gazdasági és politikai hatalom gyakorlói valósították meg a világméretű összefogást. Ma a jövőért folytatott harc színterén ott vannak a létükért, fennmaradásukért harcoló nemzetek és a mindent összemosó, a tőke szabad mozgása elől minden korlátot lebontó multinacionális korporációk.
A harc elől nem lehet kitérni, a történelemnek nem lehet hátat fordítani. Amelyik ország nem alkalmazkodik az új világgazdasági tendenciákhoz, az a perifériára szorul, és gazdaságilag lehetetlen helyzetbe kerül. A kisebb országok – és idetartozik Oroszországon kívül minden európai állam – csak egy módon védekezhetnek: az integrációval – de egyáltalán nem mindegy, milyen alapon valósul meg az integráció. Létrejön-e az egyes nemzetek identitására, hagyományaira épülő integrált Európa, vagy egy szupranacionális kolosszus fogja igazgatni az európai tartományokat? Ez a kérdés határozza meg azt a választóvonalat, amelyik mentén a pártok ma felsorakoznak, és a választások eredménye nemcsak az egyes országok jövőjét határozza meg, hanem kihat Európa sorsára is.
Magyarországon is megszűnt a jobb–bal felosztás értelme. Gyakorlatilag mindkét oldal programjában találhatunk hagyományosan jobboldalinak vagy baloldalinak tartott célokat. Időnként még azt is hihetnénk, hogy megfordult a képlet, hiszen groteszk, amikor – és ahogy – az úgynevezett baloldal milliárdos vezetői papolnak a szegények sanyarú sorsáról és a társadalmi szolidaritásról. Ezzel szemben világosan látszik, hogy mely pártok számára fontos a globalizmus igényeinek való megfelelés, illetve annak hazai képviselete, és melyek harcolnak a nemzeti érdekekért, a nemzeti identitásért. A nemzeti oldalon a MIÉP–Jobbik képviseli a radikalizmust, és határozottan elhatárolódik az integrációs folyamatoktól. A Fidesz számára is döntő a nemzeti érdekek védelme, ez határozza meg a multinacionális vállalatokhoz való viszonyát, de az európai integrációt feltétel nélkül támogatja. Ennek megfelelően a nemzeti államnak is fontos szerepet szán a polgárok és a hazai vállalkozói szféra érdekében. A KDNP is hasonló célokért küzd, de fokozottan hangsúlyozza a keresztény értékeket. Jelenleg az MDF pozíciója a legképlékenyebb, mert önmagát a Fidesz politikájától való elhatárolódásra és a korrupcióval vádolt nagypártok elítélésére építve határozza meg. Szándékai szerint valahol középen helyezkedik el a nemzeti és a globalista vonalat képviselő pártok között. A globalizmus legelszántabb híve az SZDSZ, amely az ortodox liberalizmus nevében akár teljesen leépítené a nemzet érdekeit védő államot is. Az MSZP számára úgyszintén a globalista folyamatokhoz való csatlakozás a legfontosabb, viszont a hatékonyság nevében szerepet szán az államnak is. A verbalizmus szintjén emlegeti az ország érdekeit, de politikájában az állam nemzeti érdekeket védő szerepe erősen háttérbe szorul. A szemben álló politikai erőket elválasztó tényleges frontvonalat az is világosan mutatja, hogy az egyetlen valóban baloldali párt – az MKP (Munkáspárt) – mára a jelentéktelenségbe süllyedt.
Miért van, hogy továbbra is változatlanul folyik a jobb- és baloldali címkézés a politikában? Az ok nem más, mint a tudatos ködösítés. Mennyivel bizalomgerjesztőbb a végső soron vállalható baloldali értékekről beszélni, mint nyilvánvalóvá tenni, hogy a nemzet valódi érdekei szenvednek csorbát. Így zavartalanul szónokolhatnak hazáról, nemzetről, és a megtévesztett többség sajnos hitelt ad a szómágiának. Vissza kellene adni a szavak valódi értelmét, valódi súlyát, és ez a nemzeti oldal javára billenthetné a mérleget. Tudatosítani kell az emberekben, hogy már nem a jobb- és baloldal harcol egymással, hanem a nemzeti oldal és a nemzeti érdekek fölé rendelt globális integráció.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.