A nyugdíjasok az adóemelések fő kárvallottjai

Rockenbauer Antal
2006. 08. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig is a nyugdíjasokat érintették a legsúlyosabban az energiaárak, a távközlési, a víz- és csatornadíjak emelése, az alapvető élelmiszerek árának változásai, de jövedelmüket eddig legalább nem kurtították meg közvetlenül a személyi jövedelemadó és az egészségbiztosítás növekvő terhei. De most új lap indul az adózás rendjében, ezentúl a nyugdíjasok jövedelmét is drasztikusan fogja csökkenteni a kormányzat.
Ennek illusztrálására nézzük meg, mekkora jövedelemcsökkenéssel kell számolnia a nyugdíjasoknak a 2007-es évben. Az első csapás a szeptembertől hat- és januártól hétszázalékos egészségbiztosítási díj kivetése a nyugdíjakra. Ez gyakorlatilag a tizenharmadik havi nyugdíj visszavonását (pontos számítás szerint 30-ról 2,7 napra való redukálását) jelenti. De ők még a „szerencsésebbek”, a nagyobb csapás azokat fogja érni, akiknek a nyugdíj mellett más jövedelmük is van. Az egyik elvonás az egészségbiztosítás négy százalékról hét százalékra, tehát csaknem duplájára való emelése, de emellett növekszik munkavállalói járulék is az eddigi egy százalékról másfél százalékra. Összességében ez 3,5 százalékos növekedést jelent, és a legszebb a dologban, hogy ebből 2,5 százalékot már most szeptember elsejétől fizetni kell. De tévednek, akik azt hiszik, hogy ez a legnagyobb csapás, mert az igazi nagy elvonást az okozza, hogy a nyugdíj melletti jövedelem adójának számításánál az alacsonyabb, 18 százalékos kulcs helyett a magasabb, 38 százalékos kulccsal kell számolni, ha a nyugdíj és az egyéb jövedelmek összege meghaladja az 1,7 millió forintot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy húszszázalékos adó terheli a nyugdíjakat, ha a kiegészítő munkajövedelem eléri az egymillió-hétszázezres határt. A biztosítási díjjal együtt ez már 27 százalék. Azoknak a szerencséseknek, akik már a luxuskategóriába esnek, és összjövedelmük a hatmilliót is meghaladja, további négy százalékot kell fizetni, tehát lényegében nyugdíjukból már 31 százalék lesz az elvonás. Az államháztartás hiányát szívükön viselő politikusaink nyilván úgy gondolják, hogy néhány százezer forint többletteher nem lehet sok azoknak, akik a nyugdíj mellett még tovább dolgoznak. Talán nem értesültek róla, hogy a legtöbb családban minden fillér számít, és nagyon kevesen vannak, akik megtakarításra is képesek. Nem tudják, hogy legtöbben már eddig is a rendelkezésre álló jövedelemnél többet költöttek, sőt sokan meggondolatlanul bankhitelt is vettek fel autóra, lakásra, utazásra. Nem tudják elképzelni azoknak a sorsát, akiket egyszerre szorítanak a megugró kiadások és a 10-15 százalékkal csökkenő jövedelem, ami oda vezet, hogy nem lesznek képesek törleszteni adósságukat, és odaveszhet az ingóságuk, sőt akár a lakásuk is.

A szerző egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.