Viselkedéskultúra a köztévében

Balavány György
2006. 08. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nap-kelte, vasárnap reggel. Lakat T. Károly ül középen, könnyedén letegezi az illusztris meghívottakat – Heller Ágnest, Czeizel Endrét, Hankiss Elemért, Popper Pétert. Elsőként Popper fejti ki: borzalmas a magyar viselkedéskultúra, s ez meglátszik abból is, ahogy honfitársaink a tűzijáték alkalmával megnyilvánultak. Ő egyébként nem volt ott, de nyilván azt szerette volna, ha az öszszesereglett nép méltósággal túllép a szituáción, nem pedig sivalkodik, mint a vágósertés, holmi fakidőlések, tűzeső, elsodort gyerekek, kiszúrt szemek és kicsavart végtagok miatt. Czeizel vitatkozna: ez túlzó általánosítás, a magyar egészségügy például remekül viselkedett, úgyhogy nem olyan szomorú a helyzet. Egyébként a riói karneválon évente húszan halnak meg, abból mégsem származik ekkora feszültség.
Heller Ágnes szerint augusztus 20-án nem is volt igazi pánikhelyzet. Történt egy kis tülekedés, de hát a buszon is tülekszenek az emberek. Egyébiránt a neveltetésünkkel van a baj. Nem mondta meg nekünk senki, ilyen helyzetekben hogyan kell viselkedni. Őt megtanította apukája: viharban ki kell menni a rétre és lefeküdni, azóta mindig így tesz. Csöppet sem zavarja Hellert, hogy a másfél milliós tömeg nem ismerhette az ő bölcs apukáját, s ha ismeri, sem talál rétet, ahová kifeküdhetett volna. „Mi az istennek kell felelősöket keresni?”, fakad ki a filozófusnő, tüntetően áthágva a harmadik parancsolatot. Félre kéne tenni a bűnbakkeresés ismert reflexét, mondja tört magyarságával; ha jön a vihar, ki lenne a felelős, senki. Még hozzáteszi: New Orleansban sem váltották le a polgármestert a szél miatt, pedig ott aztán igazi pánikhelyzet volt. A természet veszélyes, emeli föl ujját Heller. Igen, Tanárnő, értjük, máskor jók leszünk.
Hankiss Elemér végre megszólal: szerinte a nép sokkal felelősebben viselkedett, mint a vezetők, a katasztrófavédőktől a politikusokig, akik posztkádári stílusú ködösítéssel akarják elfedni – az igenis létező – felelősséget. A stúdióban megfagy a levegő. Hankiss szelíden hozzáteszi: Franciaországban még akkor is lemondott volna ilyen esetben az illetékes miniszter, ha épp nincs személyes felelőssége.
Popper annyit tud szólni hirtelen, érdekes ez a beszélgetés. Jó, jó, mondja Heller, legközelebb máshogy kell csinálni a dolgokat. Lakat T. kijelenti, többen is kisméretű gyerekkel mentek a tűzijátékra, ami súlyos felelőtlenség. Czeizel szerint Franciaország nem Magyarország; kifejti, hogy hazánkban nem szabad minisztereket leváltani, mert akkor hat hónapra (?) megbénul az intézmények működése. Miután a genetikus megcsúfolta a józan észt, az elemi tisztességet és önnön ősz fejét, az ismét beálló csöndben Lakat T. fölébred, s rémülten unszolja Poppert, mondjon már valamit. Popper lassan tér vissza révületéből; szerinte igenis szörnyű volt, ahogy az emberek viselkedtek, nagy a feszültség mostanában, ember embernek farkasa, és a közlekedésben is milyen hisztérikusak vagyunk. Lakat T. újra elveszti a fonalat.
A többit gyorsan elmesélem: az emberek nem szolidárisak, milyen hiszti volt ötvenhatban, meg a holokausztkor is – így Popper. Heller szerint a holokauszt idején hét zsidó elfért egy ágyban (?), pedig azelőtt ugyanúgy veszekedtek, mint bárki más. Azután végre elhangzik: ötvenhat szép volt, az egység és a szolidaritás jegyében zajlott. Popper azonban már nem ereszti a holokausztot, s leszögezi, a magyarok a vészkorszakban csúcsot döntöttek a zsidók feljelentgetésével. A műsorvezető rájön, kiszaladt az időből. Nagyszerű téma, máskor folytatjuk, mondja – belebeszélve Hankiss szavába, aki még annyit tud reagálni Popper állítására: ez a feljelentgetés csupán mítosz.
Lakat T. Károly elkövette a hibát, hogy meghívott egy tisztességes embert is a műsorába; gondolom, máskor nem teszi. Az eddig bevallott adatok szerint öten meghaltak azon az apokaliptikus éjszakán, sok százan megsebesültek, és több százezren kaptak sokkot. Tanulság: szavazzon mindenki Demszkyre, az összes miniszter maradjon a helyén, a magyar nép viszont felelőtlen, nem tud viselkedni, ráadásul antiszemita, úgyhogy szépen dögöljön meg, kedves nézőink; ez volt a Nap-kelte, további jó éjszakát kívánok…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.