A koalíció imamalmának monotóniája

Tõkéczki László
2006. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz sem tudna mást csinálni – halljuk az okos kormánykoalíciós propagandát úton-útfélen. Nos, itt több logikai bukfenc is van, ez gyurcsányista alapjelenség ugyanúgy, mint a hazudozás, hiszen a Fidesz, amikor kormányon volt, mást csinált. Nem sehová sem vezető sarcoló megszorításokkal, hanem beruházó fejlesztésekkel és munkahelyteremtéssel akarta a kommunista tönkretételtől még mindig rossz helyzetű országot felemelni. De 2006-os választási kampánya is erről szólt. Mert ellentétben a balliberálisok állításával: a Fidesznek volt, van és lesz programja. Már az is elég lenne, ha csak tagadná a sületlen gyurcsányista, kunczés ágálásokat, amelyek csak a nagytőkének és a klientúrának jelentenek jövőt. Mert mai ígérgetéseik csak a kádárizmusba juttatják ismét az országot.
De ha már olyan holtbiztosan tudják a kormánypárti propagandisták azt, hogy a Fidesz sem tudna mást csinálni, akkor ez az okos agytröszt tanácsolhatná bőbeszédű főnökének és a sorozatban botorságokat nyilatkozó Kókájának, hogy ez esetben adják át a hatalmat a Fidesznek. Bukjanak bele ők egy elképzelhetetlen mértékű médiapergőtűz közepette a magyar nép megnyomorításába! S ekkor egyszerűen kiderülhetne, hogy az oly kedvvel hangoztatott egységesen hiteltelen magyar politikai elit jelszava hamis, s nem egyéb, mint a gyurcsányizmus védelme. Annak a komprádor társaságnak a támogatása, amelyet tényleg nem érdekel az egyetemes magyar nemzeti érdek. De nem érdekli saját választói zömének érdeke sem. Ők egyszerűen, úgy mint a kádárizmusban, csak akadálytalanul és örökre uralkodni akarnak. Csak most nem az államosítás és diktatúra, hanem a korlátlan magántulajdon és médiaterrorjuk alapján.
Sokan állítják, sajnos még saját hívei közül is, hogy a Fidesz nem csinál semmit. Tényleg lehetne, lehetett volna többet is tenni (ha nem nyaraltak volna), de semmiképpen nem a „forradalom” irányában. Egy alkotmányos parlamenti pártnak nem forradalomcsinálás a feladata. Főleg azért sem, mivel számomra úgy tűnik, a láthatólag erősödő társadalmi radikalizálódás ellenére még nincs „forradalmi helyzet”. S a forradalmakat a nép, a társadalom csinálja akkor, amikor már elege van. Bár ez a tehetségtelen és/ vagy csupán gátlástalan gyurcsányista garnitúra sokat tesz azért, hogy a nép ebbe az állapotba kerüljön. Elképesztő cinizmussal hagyják figyelmen kívül a tömegek elemi megélhetési érdekeit, s bíznak abban, hogy még a kommunizmusból eredő érdek-képviseleti bénultság és hiteltelenség miatt mindent megtehetnek. Nagy befolyású, nemzetközi pénzügyi barátaikkal a hátuk mögött. Akiknek segítsége nélkül ez az egész balliberális vircsaft már valószínűleg összeomlott volna. Ezek a külföldi erők a számukra példátlan előnyöket biztosító posztkommunista kurzus miatt a végsőkig kiállnak a vörös burzsoázia mellett. Más irányzatú, és magyar érdekképviseletet megvalósító kormányt egy ilyen helyzetben már régen megbuktattak volna.
A Fidesz tehát joggal mérsékelt, de ez nem kellene, hogy a gyávaság és megalkuvás látszatát keltse. Szóban és vitatkozva nevetségessé kell tenni ezt az előkelősködő, műveletlen parvenü társaságot. Hiszen csak párszor kell belehallgatni szövegeikbe s kiderül, hogy ügyes propaganda-tanácsadóik technikáinak alkalmazásán túl semmi elképzelésük sincs egy ország vezetéséről. A mohó zsebeknek nincs másokat is figyelembe venni képes társadalmi mondanivalója.
Néhány semmire sem kötelező lózungon, és a politikai korrektség szokásos idiotizmusain túl legfeljebb Fidesz-ellenes hazudozást hallhatunk, s Orbán Viktor démonizálását. De hát mit lehet elvárni egy volt KISZ-vezértől vagy egy cenzortól, netán pályaelhagyó orvostól, hogy a mindenre jó Kunczéról ne is szóljunk? Annak szokásos magyarázatát, hogy ők mindent jól csináltak és csinálnak, de a helyzet „átmenetileg” mégis rossz. Viszont ígérik, évtizedek óta mindig, hogy mások kontójára tudják a csalhatatlanul jó megoldást. Pár év múlva mindenki boldog lesz. Addig meg csak ők. S aztán majd újra tudják a megoldást.
A Fidesznek nincs esélye ezzel a politikával, még részleges vagy konkrét konszenzusra sem. Így részben kár is minden ügyben saját program kidolgozása, hiszen a kormánykoalíció politikája a magyarság szempontjából zömmel kártékony, úgynevezett modernizációs alapon nyugszik. Mint évtizedek óta mindig. Ha kiderült, hogy a modernizációnak rosszak a következményei (például lásd a nehézipart, a kemizált mezőgazdaságot, a panelesítést stb.), akkor újabb „jó modernizációt” indítanak. S itt a jó, mindig a nekik jót jelenti. Egy haladó erő ugyan állandóan gondolkodik nálunk, de a magyarság zömének abból soha nem jön ki jó. Hiába emlékeznek itt egyesek a 70-es évekre úgy, mint a XX. századi magyar történelem csúcsára!
Mert azt a kis, szegényes jót, amit a kádárizmus adott a nemzeti és egyéni önfeladásért, az önkizsákmányolásért, a hazudozás elfogadásáért stb., nos annak ma is megvan a költsége növekvő társadalmi deficitjeinkben. Ez természetesen nem mentesíti a mai neoliberális vircsaftot a felelősségtől. Mert hiszen ők azzal, hogy még a súlyos betegektől (rákosok, cukorbetegek és minden más krónikus kórságokban szenvedők) is pénzt szednek majd a gyógyszerért, elárulják azt, hogy a saját egyéni és csoportérdekeken túl, legfeljebb a klientúra fontosabb tagjait beleértve, nem érdekli őket a magyar nemzet és társadalom ügye. Az az állítás pedig, hogy egy közösség kizsákmányolása, végletekig sarcolása annak érdekében áll, nos, ennél tragikusabb és tisztességtelenebb vélemény nem lehet.
A Fidesz tehát nem „ezt” csinálná, még akkor sem, ha a Fideszben is vannak liberálisok, s a Fidesz sem óhajt az immár szinte minden hazai gazdasági kulcspozíciót birtokló globalista nagytőkével frontálisan ütközni. Ez a tőke egyébként csak az erőt, a határozottságot respektálja. A gyengét, neoliberális filozófiájának megfelelően, félrelöki, hiszen az ő humanizmusuk – tisztelet a még meglévő kivételeknek – a versenyképesség és a siker jegyében a maximális profitot jelenti. A legkisebb költség humanizmusát, amelyhez nem tartozik hozzá a közösségi szolidaritás, befektetés az emberi tőkébe (oktatás, egészségügy, szociális szféra, kultúra). Ilyen luxusra a dübörgő gazdaságban nincs szükség.
Most már csak azt kellene majd megoldani, hogy a sem megfelelő jövedelemmel és/vagy sem a fogyasztáshoz szükséges szabadidővel nem rendelkező tömeggel mi legyen. Mert ha a termelési költség halad a nulla felé (éhhalállal és természetrombolással), akkor az egyre nagyobb nyereségnek sincs esélye. S a neoliberalizmus farkába harapó ostoba mérges kígyó felfalja önmagát. Ezt jelenti az, amikor a mohó és műveletlen nagyvagyonok immár európai keresztyén/értékelvű kultúra nélkül működnek, tisztán az embertelen európai racionalizáló technikával és észszel. S rajtuk rövid átmenetiséggel Ázsia óriási olcsó és nyomorult tömegei segítenek. A végkifejlet már csak idő kérdése. Jelek már vannak. A legjobb fegyverekkel sem tudnak immár az emberi elszántság – nem mindig és mindenben rokonszenves – képviselői ellen győzni.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.