A politikai alkímia vége

Löffler Tibor
2006. 09. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha némiképp igazodunk a köztársaság miniszterelnökének trágár szóhasználatához, akkor a kormányfő most a középkori alkimisták módján bélsárból akar aranyat csinálni. Erényt kovácsolni a hazugságból. Úgy állítani be, hogy őszinteségi rohamában az egész politikai osztály és különösen a Fidesznek a kormánypártok által propagandisztikusan sulykolt „hazugságainak” a végére akar pontot tenni.
A kormánypárti propaganda már régóta sulykolja, hogy a Fidesz 2002 előtti politikája nyitotta meg az utat a jelenlegi katasztrófa előtt, s főleg azt, hogy a Fidesz „belehajszolta” Medgyessy Pétert és az MSZP-t az utóbb tarthatatlannak bizonyult választási ígéretekbe. A politikai elemzők és újságírók zömének éveken át eszébe nem jutott, hogy ez az érvelés valójában az MSZP és az SZDSZ politikai impotenciájának, illetve a kormányzóképesség súlyos hiányának a beismerése. Felelősnek mondható-e az, akit olyan ígéretekbe lehet hajszolni, amelyeket szabad akaratából nem tenne meg? Milyen kormányzóképessége van annak, aki hatalomra kerülvén a legnagyobb örömmel kivitelezi azt, amit egyébként szabad akaratából nem tett volna meg? Semmi nem menti Medgyessy Pétert, az MSZP-t és az SZDSZ-t: négy év óta soha senki nem érvelt azzal, hogy Medgyessy Péteréknek volt (lett volna) egy eredeti programjuk, amelyet nem fertőznek meg a Fidesz által csak kiprovokált ígéretek. Annak sincs nyoma, hogy a kormányzóképesség birtokában felismerték volna a Fidesz kormányzásának csak jóval később hangoztatott következményeit, és idejekorán, már a kormányra kerülés után képesek és hajlandók lettek volna felelős intézkedéseket hozni.
Valójában egyetlenegy program volt: bármi áron megszerezni és megtartani a hatalmat.
A köztársaság miniszterelnökének őszinteségi rohamaira jellemző, hogy a felelősség kiosztásakor legfeljebb többes szám első személyben fogalmaz (hazudtunk), hogy aztán az egyetlen lehetséges alternatíva ecsetelésekor egyes szám első személyre váltson. A köztársaság miniszterelnöke sosem mondja, hogy „hazudtam”. A kormányfő csapnivaló kormányzóképességéről árulkodik, hogy úgy állítja be, mintha ő kívülállóként ismerte volna fel a szocialisták hazugságait, és fordult volna szembe azokkal, avagy maga is áldozata lenne mások (más szocialisták) folytatólagos hazudozásainak. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc személyes tanácsadója volt Medgyessy Péternek, és miniszterként jelen volt a Medgyessy-kormányban.
Gyurcsány soha nem beszélt arról, hogy neki józan gazdaságpolitikai megfontolások okán gyökeresen eltérő nézetei lettek volna. Gyurcsány soha nem vitatkozott hazugságügyben Medgyessyvel, ami arra utal, hogy hatalompolitikailag ugyanazt a stratégiát követte. Az MSZP–SZDSZ koalíciós kormány defektes kormányzóképességét bizonyítja, hogy Medgyessy Pétert nem az államháztartás egyre romló helyzete miatt cserélték le, hanem hatalompolitikai okból: azért, mert súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson, és reménytelennek tartották, hogy 2006-ban újra győzhetnek vele.
Medgyessy Péter ugyan 2003-ban bejelentette a „jóléti állam” végét, de hatalomra kerülvén Gyurcsány Ferenc fikarcnyi jelét sem adta annak, hogy szakítani akarna Medgyessy örökségével, a gazdaságpolitikai hazugságokkal.
A köztársaság miniszterelnöke Balatonőszödön bevallotta, hogy végighazudták a másfél évet, és hogy tették ezt kizárólag azért, hogy ő és pártja bármi áron hatalmon maradjon. Gyurcsány őszinteségről és hazugságról szóló szavainak egyetlenegy okból lehetne hitele: ha a nyilvánosságra került beszédét nem most májusban mondta volna, hanem 2004 őszén, közvetlenül a hatalomra kerülés után. Akkor azonban ő vagy nem rendelkezett a tisztánlátás és az őszinte beszéd kormányzáshoz szükséges képességével, vagy politikailag cinikus módon elkötelezte magát a hatalom megtartását szolgáló hazudozáspolitika Medgyessynél csak hatékonyabb folytatása mellett. A jelek szerint Gyurcsányban soha nem volt meg az „államreform” szándéka. A reformokba a katasztrófapolitikája kényszerítő következményei elől menekült. Ugyanúgy, mint tette volt a hatalmat féltő késő kádári elitnek a hatalom megtartásáért reformizálgató része is még Grósz Károly vezetésével. A látszattal ellentétben Gyurcsány Ferencnek először is nem azért kell távoznia a kormány éléről, mert hazudozott, hanem azért, mert a hazudozással párhuzamosan felelős döntések sorát nem hozta meg. A Magyar Köztársaság nem az előző tizenhat év hazugságai miatt, hanem Gyurcsány Ferenc másfél évi impotens, „kormányzásnak” még saját bevallása szerint sem nevezhető regnálása miatt jutott a tönk szélére. Gyurcsány politizált, de nem kormányzott, ezért méltatlanná vált arra, hogy a Magyar Köztársaság kormányzására hivatott testület élén maradjon.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.