Gyurcsány nélkül is menne

2006. 10. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már eddig is sok mindent hallottunk a piacokról. Főleg SZDSZ-es legendáriumokban ismételgetik a vallási fanatikusok monotóniájával, hogy a piac semleges, s ha nem piszkálja a csúnya állam, akkor bizony szinte magától megold minden problémát. S miután maga a kormányfő is elismerte, hogy súlyos vereséget szenvedtek a koalíciós pártok az önkormányzati választásokon, most szinte az utolsó érv a Gyurcsány-kabinet maradása mellett „a pénzpiacok bizalma”. Szegény Petőfi, ha tizenkét pontja megfogalmazásakor tudta volna, hogy nem az a lényeges, mit kíván a magyar nemzet, hanem mit szeretnének a hitelezők!
A piac állítólagos szándékaival szemben, úgy tűnik, nincs apelláta. Érdemes lenne utánajárni, hogyan sikerült a szakértelem és szürkeállomány koalíciójának négy év alatt ennyire kiszolgáltatottá tenni, lenullázni az országot. Nehéz ugyanis elhessegetni a gyanút, hogy a határtalan privatizációs gerjedelem és hitelfelvételi mánia mögött az alkalmatlanságon és az egyéni vagyongyarapodás szándékán túl egyéb célok is meghúzódnak. Nevezetesen, az állam céltudatos meggyengítése, s ezzel egyfajta kényszerpályára állítása, ahol a közösség érdekeit valóban figyelembe vevő politika mozgástere immár nulla, ahol a társadalom további elszegényítését célzó megszorításoknak nincs alternatívája.
Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc és csapata számára a közvetlen anyagi hasznon, a további kényszerprivatizáción túl más okból is kifizetődő volt a pénzügyi-költségvetési válsághelyzet előidézése. Hiszen a pénzpiaci elvárások ma ugyanolyan politikai fegyelmező erőt, mindent eldöntő végső érvet jelentenek számára az MSZP-n belüli ellenállás csíráinak letörésére, amint Moszkva támogatása is ilyennek számított egykoron a kommunista pártok belső hatalmi harcaiban. A hitelezők, nem túl meglepő módon, csak szeretnének a pénzüknél lenni. A magyarok eddigi tapasztalataik szerint annyira lovagias népek, hogy bármi történjen, fizetnek, mint a katonatiszt. A szocialisták négyéves ámokfutásának a számláját éppen úgy minden további nélkül állják majd, mint ahogyan szó nélkül törlesztik a szocializmusnak nevezett társadalmi zsákutca évtizedei alatt felhalmozott adósságot is. Annak ellenére fizetünk majd, hogy hosszú távon az elmúlt négy évben ugyanúgy csak egy szűk kisebbség húzott hasznot a hitelfelvételekből, mint az Kádár idejében történt. Mellékesen persze az ország is belerokkanna abba, ha a Gyurcsány-csomag minden kiigazítás nélkül 2010-ig kifejthetné romboló hatását, de az ilyen olcsó demagógiára már Horn Gyula is tudta a választ: na és! Mert pontosan e kérdésben érhető tetten a különbség a közjót szolgáló kormány és a hitelezők felelőssége között; nem mindegy ugyanis, milyen elvek alapján osztják el a terheket.
Amíg a hitelezőnek/befektetőnek teljesen mindegy, hogyan termeli meg a fogyatkozó lélekszámú, romló egészségű magyar társadalom az ő hasznát, addig a felelős kormánynak számolnia kell lépései következményeivel. Ebben a drámai helyzetben, amikor a bizalmi szavazáson, majd Lamperth Mónika napvilágra került beszéde nyomán félreérthetetlenné vált, hogy a kormányt és a koalíciós pártokat csakis a hatalom és a pénz érdekli, annak megtartásáért semmi sem drága nekik, tovább hazudják azt a mesét, hogy az MSZP baloldali párt. Ha már Gyurcsány Ferencen kitört az őszinteségi roham, akkor bevallhatná jórészt inaktív támogatóinak, hogy az MSZP gyakorlata a legtisztább XIX. századi kapitalizmust képviseli, ahol a lemaradók fizikai fennmaradását sem garantálja már semmi sem.
Közben a köztársasági elnök kénytelen kijelenteni, hogy az alkotmány passzivitásra kényszeríti, ő az intő szavakon túl semmit sem tehet az erkölcsi válság feloldásáért. Eszerint ha egyszer bármilyen álnok hazugságokkal, trükkök százaival kicsalták a választók szavazatait, az érintetteket a következő négy évben akkor is csak tettestársaik válthatják le. Amikor a jelenlegi kormányzatot kitartó pénzpiacok a látszatra sem ügyelve diktálják elvárásaikat. Amikor a magát mértékadónak tekintő értelmiség az ellenzéken (!) kéri számon a megtakarítások pontos menetrendjét, miközben programként beszél a kormány megszorítási ötleteléseiről. Ekkor tényleg szinte reménytelen helyzetben vannak az országért valóban felelősséget érző politikai erők. Hiszen már azért elismerés illetné a Fideszt, hogy sikerült a miniszterelnöki lebukást követően kirobbanó felháborodást alkotmányos keretek közé terelnie és ott tartania.
A kiszivárgássorozat világossá teszi, az MSZP-ben akkora indulatok tornyosulnak, hogy azonnal egymás torkának esnek, ha csak egy kicsit is csökkenni érzik az utcai nyomást. Ezt a hitelezők számára is elfogadható forgatókönyvet – Gyurcsány lecserélése egy másik szocialista politikusra – vázolta fel a svájci pénzügyi körökkel kiváló kapcsolatokat ápoló Neue Zürcher Zeitung múltkori elemzésében; de már a Fitch Ratings hitelminősítő cég regionális igazgatója is kimondta egy lapinterjúban: „Akár Gyurcsány nélkül is megy.” Akkor meg?

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.