Oroszokkal ünnepeltünk

2006. 10. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyian hívtak fel az elmúlt napokban az Egyesült Államokból. Hol vannak a cinizmusnak és az érzéketlenségnek a határai? – tették fel a kérdést felháborodott, önérzetükben megsértett amerikai emigráns magyarok, felemlegetve a washingtoni magyar nagykövetség egyik ötvenhatos emlékkoncertjének körülményeit. A téma a Washington Post újságírójának ingerküszöbét is átlépte, így a lap Style mellékletében egy külön cikk foglalkozott a kérdéssel a múlt héten.
A Levinson Trió feljegyzései egy forradalomról című írásban Stephen Brookes megemlíti, hogy az ötvenhatos forradalom az egyik legtragikusabb esemény a magyar történelemben, ugyanakkor az egyik legdicsőségesebb is, hiszen – idézve Simonyi András nagykövetet – az volt a szovjet elnyomás elleni „első repedés a falban”, amely végül Kelet-Európa szabadságához vezetett. A washingtoni magyar nagykövetség úgy ünnepelte meg az ötvenhatos forradalom ötvenedik évfordulóját, hogy az orosz gyökerekkel rendelkező Levinson Triónak szervezett telt házas koncertet – az együttesnek annyi köze van Magyarországhoz, hogy harminc esztendővel ezelőtt hazánk érintésével jutottak ki a Szovjetunióból a komolyzenészek.
„Érdekes ötlet: magyarok helyett kérjünk fel orosz zenészeket e korszakalkotó, az egyetemes emberi szabadságvágyban gyökerező esemény hősiességének és tragédiájának a feldolgozására” – olvashatjuk a befolyásos amerikai lapban, amely a következőképpen folytatja a beszámolót: „az ígéret azonban nagyrészt nem teljesült. A zene és a felkelés közötti összefüggések erőltetettnek (sőt triviálisnak) tűntek, és Bartók Béla Román néptáncok című művének kivételével a műsor nem is tartalmazott magyar zenét – az egész alapjában súlytalannak tűnt az esemény jelentőségéhez képest.” A koncert többi részét különben briliánsnak írja le a Washington Post, különösen a Maurice Ravel „Tzigane” című hegedűrapszódiáját játszották el „tökéletesen extravagánsan” az oroszok.
Talán ennek is köszönhető (és természetesen a krónikus hazudozó miniszterelnök egyre nyilvánvalóbb nemzetközi hitelvesztésének), hogy Magyarországot kezdik nem komolyan venni Washingtonban. A hivatalos ötvenhatos fogadáson (amelyet a koncert után néhány nappal, október huszonnegyedikén szervezett meg a nagykövetség az Amerikai Államok Szervezetének épületében) egyetlen fajsúlyos amerikai politikus sem jelent meg (miközben szeptember elején a Katzen Centerben megrendezett fotókiállításon amerikai kormánytagok is jelen voltak). A washingtoni magyar nagykövetség honlapján – ahol korábban nem fukarkodtak a fotós beszámolókkal, ha amerikai celebritások tiszteltek meg jelenlétükkel egy általuk szervezett eseményt – most csak azt láthatjuk, amint Simonyi a cseh és a lengyel nagykövetekkel pózol a kamera előtt. Az eseményen különben a nagykövet mellett ifjabb Maléter Pál mondott beszédet, és a meghívottak között voltak ötvenhatos szabadságharcosok is.
Itt tartunk hát: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jóbarátja, Simonyi András washingtoni magyar nagykövet a magyar adófizetők pénzéből – megengedem: igen tehetséges – orosz muzsikusokkal együtt ünnepli meg a Szovjetunió által vérbe fojtott forradalom ötvenedik évfordulóját. Vajon Magyarországon nem akadt volna néhány olyan, nemzetközi szinten is jegyzett komolyzenész, akik képesek lettek volna magyar szerzők műveiből előadást tartani Washingtonban? – kérdezik az amerikai magyarok, akik nem értik, hogy miért kell őket állandóan provokálni. Budapestről nézve én sem tudok mást mondani az esetről: szégyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.