Pszichikai bűnsegédlet

Mózes Miklós
2006. 10. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „pszichikai” és a „bűnsegéd” szavak egymás mellé történő biggyesztésével új fogalommal bővült a magyar büntető- és eljárásjog. Új, mert eddig szigorlati tételként sem szerepelt a pszichikai bűnsegéd törvényi tényállásának értelmezése. Államellenes bűncselekmények esetében biztosan nem. Ha jól értelmezem néhány jogtudor vagy magát annak minősítő politikus álláspontját, azok, akik a Köztársaság téren jelenlétükkel tüntettek Gyurcsány Ferenc és a kormány távozását követelve, és testi épségüket, esetleg életüket is veszélyeztetve nem akadályozták meg a közszolgálati televízió székháza elleni vandál rohamokat, bűnösök, mert passzivitásukkal bátorították az ostromlókat, hozzájárultak az eredményhez.
A jog terminológiájának bővülésében az a vészjósló elem, hogy Visinszkij és Vida legújabb reinkarnációi a Kossuth tériek permanens tiltakozása esetén eljuthatnak az állam elleni bűncselekmények valamelyikének valószínűsítéséig, amelyben a békésen tiltakozóknak már nemcsak a pszichikai bűnsegéd, hanem a tettestárs vagy a felbujtó szerep is jut. Akár meg is tehetik, hisz az érvelésben van némi logika. Feje tetejére állított kádári logika. Aki nincs tevőlegesen a szélsőségek ellen, az velük van. Az pedig, hogy mi a szélsőség és mi nem, majd ők eldöntik. Mármint Hiller és Kuncze.
E sajátos logika bennem is éleszt gondolatokat, s urambocsá, némi bűntudatot. Az elmúlt néhány évben pszichikai bűnsegéddé váltam én is. Történt ebben az országban (a kurva és a nyüves jelzőktől most tekintsünk el) egy, s más. Sokkal több annál, ami az MTV székházánál. Gyurcsány kóbor kutyájaként némán asszisztáltam egy sor törvénysértéshez. Nem ugattam, amikor az uralmon lévő politikai-gazdasági elit közérdekű adatokat hamisított meg, titkolt el, dokumentumokat semmisített meg. Nem haraptam, amikor adófizető állampolgárként velem fizettették és fizettetik meg az elsíbolt milliárdokat, az elkótyavetyélt stratégiai ágazatok után támadt, inflációt gerjesztő vákuum betömését. Nem vicsorogtam, amikor kiderült, évekig olyan miniszterelnököt és kormányt etettem, itattam, amelyik reggeltől estig hazudott, miközben négy évig nem csinált semmit saját és holdudvara zsebének tömködésén kívül. Bátorítva őket a még megmaradt nemzeti vagyon kiárusítására, újabb milliárdok öncélú felhasználására. Pórázom szaggatása nélkül még azt is eltűrtem, hogy egy Filló Pál nevű pártkatona lepatkányozzon, Lamperth Mónika pedig nemes egyszerűséggel hülyének nézzen. Rezignált beletörődésem bátorítja őket arra, hogy holnap, megcsúfolva minden demokratikus elvet, emberi és állampolgári jogaimat, Madách falanszterébe vagy Orwell világába küldjenek. Ez az igazi pszichikai bűnsegédlet. Ettől érzik magukat legitimnek Machiavelli és Apró Antal szellemi örökösei.
Ha egyszer eljön a nap, mert el fog jönni, amikor a gazdasági és morális válságért felelősök ott ülnek a vádlottak padján, mint pszichikai bűnsegéd önként foglalom el helyem közöttük. Mert én, aki nem rontottam nekik, velük vagyok. Mi, akik nem rontottunk nekik, velük vagyunk. Úgy tízmilliónyian.
Mózes Miklós
ny. ezredes

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.