Élethű múltidézés

Lányi András
2006. 11. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kissé túlságosan élethűre sikerült a forradalom ötvenedik évfordulóján a múlt megidézése. A hatalom ismét békés tüntetőkre lövetett, ártatlanokat kínoztak. Gondolták, felfrissítik az emlékezetünket. Ne a tankönyvekből tanulják a mai fiatalok, milyen a diktatúra. Emlékszünk rá: ilyen. És nem akarunk ilyen országban élni. Nem akarunk újra félelemben élni.
Akik ártatlan járókelőket vertek félholtra, távol a tüntetésektől, a Nagykörúton vagy a Duna-parton, egyszerűen meg akartak bennünket félemlíteni. Jelentem: sikerült. Félünk, hogy Magyarország többé nem jogállam. Annyira félünk, hogy nem merünk nem tüntetni. Nem merjük abbahagyni a tiltakozást, amíg a tetteseket és felbujtóikat felelősségre nem vonják. Addig is üzenjük nekik: egy hazug rendszert nem lehet erőszakkal megvédeni. És az erőszakot nem lehet hazugsággal megvédeni.
Ha július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, a Párizs utcáin ünneplő sokaságot rohamozó lovas rendőrök gázolnák le, a kormány még aznap megbukna. De ez elképzelhetetlen. Európa ma azt a földdarabot jelenti, ahol az ilyesmi elképzelhetetlen.
1956 októberében Budapest rendőrfőkapitánya, Kopátsy Sándor személyesen győződött meg arról, hogy nem ellenforradalmi csőcselékkel áll szemben, hanem a felkelt néppel, és megtiltotta, hogy a rendőrök fellépjenek ellenük. A rendőrség soraiban ma is többségben vannak a hivatásuknak élő, a jog és az igazság mellett elkötelezett emberek. Őket kérjük: leplezzék le és közösítsék ki az egyenruhába bújt szadista hóhérokat!
A múlt pénteki Madách téri tüntetésünk rendpárti tüntetés volt. Azt akarjuk, hogy rend legyen. És nincs annál nagyobb rendetlenség, mint amikor egy fegyveres testület tagjai élnek vissza a rájuk bízott hatalommal. Bízni szeretnénk rendőreinkben, szükségünk van erre a bizalomra. Hogy nem lövik ki a szemünket, nem rugdossák össze a gyermekeinket, és nem ugrálnak az előállított személy bokáján addig, amíg el nem törik. Hogy nem támadnak ránk, hanem megvédenek.
Ezért arra kérjük a kormányt, hogy legközelebb ne a rendőrséget vessék be ellenük. A másként gondolkodók elnémítására, a nép megfélemlítésére, a letartóztatottak kínzására hozzanak létre egy új fegyveres testületet, Államvédelmi Hatóságot. Az újjászerveződő ÁVH parancsnoka pedig az legyen, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a fegyvertelen nép ellen viselt hadjárat élén: nevezzék ki Gergényi Pétert!

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.