A rossz tanuló nem felel

2006. 12. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E pillanatban még nem tudni, milyen sikerrel vagy sikertelenséggel zárul majd Dámosy Zsolt ferencvárosi pályafutása. De hogy nem hiába vállalta el az elnöki pozíciót, az már most nyilvánvaló. Mert ha arra esetleg nem is lesz képes, hogy megmentse az FTC-t, a Magyar Labdarúgó-szövetséget végképp menthetetlen helyzetbe taszította.
A hazai futballvezérkar hónapok óta sanyargatja a Fradit. Maga a tény nem is kérdés, legfeljebb a mögötte húzódó motiváció. Egyesek szerint csupán a sportágban „szokásos” nemtörődömséget és dilettantizmust szenvedi meg a klub, mások egészen odáig mennek, hogy mindez az Üllői úton megsértett Várszegi Gábor bosszúja, amelynek a Fotex-tulajdonos előretolt éke, Kisteleki István MLSZ-elnök igyekszik érvényt szerezni. Dámosy azonban nem merült el e feltételezésekben, hanem kívülről jött emberként rácsodálkozott a magyar labdarúgás belső „törvénytelenségszerűségeire”, ezekre a megfelelő fórumokon jogorvoslatot keresett, és tegnap óta papírja van róla, hogy futballunkat arra teljességgel alkalmatlan emberek irányítják. Hogy miért alkalmatlanok – nyegleség, hozzá nem értés vagy tudatosan ártó szándék miatt –, az mostantól mindegy is.
Nézzük, mi történt! Az MLSZ másodfokú licencadó bizottsága júliusban megvonta az FTC első osztályú licencét, majd mégis újra megadta azt. Az MLSZ vezetősége erre feloszlatta a testületet, hatályon kívül helyezte annak határozatait, az új grémium pedig az NB II-be száműzte a Fradit. Az FTC polgári bírósághoz fordult, amely megsemmisítette az MLSZ elnöksége és a fellebbviteli licencadó testület döntését, majd a Fővárosi Ítélőtábla tegnap helybenhagyta az első fokú ítéletet. Az MLSZ eközben azért is 25 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Ferencvárost, mert az független bíróságra merészelte vinni az ügyet, ám a labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottsága november 30-án ezt a határozatot is eltörölte.
Kudarc minden szinten, még „hazai pályán” is. Karinthy rossz tanulójának reinkarnációjától, Kisteleki Istvántól eközben a múlt héten éppen annyira telt, mint tegnap, mindkétszer kijelentette: csak az írásos ítélet ismeretében nyilatkozik. Aztán persze nem tette, mert az elnöki menedzsment ismét más taktikát választott, előremenekül. Ha kell, a hazugságba is. Az MLSZ honlapján ugyanis „A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével a Magyar Labdarúgó-szövetségnek adott igazat” kezdetű valótlanság abba kapaszkodik bele, hogy bár az MLSZ határozatait megsemmisítették, az FTC mégsem kapta vissza a licencét. Hogy ez nem is volt a per tárgya? Mit számít?!
A futballszövetség mára odáig jutott, hogy nap mint nap alulmúlja a Máltán vereséget szenvedett válogatottat vagy a liechtensteini legjobbtól 4-0-s leckét kapott Újpestet, és azt hiszi, addig játszhatja a kulisszák mögött a saját kis meccsét, amíg csak akarja, és ennek érdekében elég, ha rendre meghamisítja a végeredményt.
Pedig nem elég, egyszer felelni kell. Vagy legalább bukni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.