Félrekapcsolás

Kő András
2007. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabad demokraták frontemberét kérdezi a kereskedelmi rádió riportere: „Mit gondol, a március 15-i, nemzeti ünnepen lesznek-e újabb tüntetések?” A válasz: „Remélem, megmarad a szeretet ünnepének…”
A szeretet ünnepének? Eleddig úgy tudtam, a szeretet ünnepe a karácsony. Március 15. pedig a kibontott zászló, Kossuth képe az ablakban, a forradalmi ifjúság napja, Ady A Tűz márciusa című verse újra és újra. Még ha egy időben tilos is volt méltóképpen megünnepelni. Keverednek a képzetek, a fogalmak. Különösen szembetűnő ez, ha egy politikus nincs tisztában azzal, miről beszél és hogyan. Eszembe jut egy anekdota a régi hadseregből. A tizedes estin az általános hetediket végzi, s kiképzőként napközben csillogtatja tudását.
– No, fiam – kérdi a nyári gyakorlatos egyetemistát –, hány foknál forr a víz? – Jelentem: száz foknál – kapja a választ. – Szamár vagy! Te mondd meg, Tóbiás! – fordul a másikhoz. – Jelentem: száz foknál. – Szamarak vagytok mind! – válaszol büszkén. – Tanuljátok meg: a víz kilencven foknál forr. Harmadnap kissé zavartan áll a csoport elé. – Fiúk – mondja –, bevallom: tévedtem. A kilencven fok az a derékszög.
Félrekapcsolás. Ahogy március 15. esetében. Az ingerek lelkünkben visszamaradt hamis képei. Rosszul visszahozott érzet. Már Péchy Blanka megmondta, könyvének címéül is adta: Beszélni nehéz. Aki megszólal, vásárra viszi a bőrét. De az ember feltételezi, hogy a hivatásos politikus jól bánik a szavakkal. – Ne feledd – mondta egyszer apám –, valahányszor kinyitod a szád, elméd kilép a világba, és a szókkal fel-alá parádézik. A képzetek nem mások, mint a gondolatok vadonjának szavak közé zárt területei. Csakhogy: van, aki a zárt területen kívül marad…
Déry Tibor A napok hordaléka című könyvében olvastam: valamikor a múlt század harmincas éveiben egy alkalommal Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád Centrál kávéházbeli asztaluknál, magukat mulattatandó, magyarórát tartottak azt lesve, beszélgetés közben melyiküknél fogható fülön egy-egy vékonyabb, vastagabb nyelvi vétség. A társalgás hamarosan akadozni kezdett, ellassult, majd teljesen elállt, egyikük sem mervén megszólalni a másik kettő gúnyos mutatóujjától féltében.
Nem így a politikusok, akik éjjel-nappal, gátlás nélkül beszélnek és nyilatkoznak. David Lloyd George egykori brit miniszterelnök mondta: „Vannak politikusok, akiket azzal kellene büntetni, hogy beszédeik színvonalán éljenek.” Többen volnának bajban… Mindenesetre március 15-ét a szeretet ünnepének nevezni olyan, mintha azt mondanók, hogy a húsvét a munka ünnepe vagy október 23. az új kenyér napja stb., ámbátor ebben az országos zűrzavarban lehet, hogy felcserélődnek az ünnepek is, legalábbis a félrekapcsolt képzetekből erre lehet következtetni.
Kéretik időben szólni!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.