Európai recept népességfogyás ellen

Harsay György
2007. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-ba irányuló legális munkaerőmozgás és masszív illegális bevándorlás eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a tömeges migráció számtalan problémát okoz. A német gazdasági csoda időszakában, tehát különösen a múlt század 60-as éveitől kezdve, amikor még többé-kevésbé teljes foglalkoztatottság volt, és a dinamikusan növekvő gazdaságnak munkaerőre volt szüksége, megindult a külföldi munkavállalók legális vándorlása Németországba. Jöttek az olaszok, jugoszlávok, görögök, majd a spanyolok, portugálok és végül a legnagyobb számban a törökök. A politikusok abból indultak ki, hogy ezek az emberek jó néhány évig itt dolgoznak, majd utána szépen hazamennek.
De másképpen történt a dolog. Sokan ugyan hazamentek, de annál többen maradtak itt. Sőt, maguk után hozták családjukat, és végleg letelepedtek. A vietnami, az afgán, az iraki, a libanoni, a jugoszláviai háborúk, a nehéz gazdasági helyzet sok ázsiai és afrikai országban megindított egy részben legális, de legnagyobbrészt illegális bevándorlási hullámot Németországba és az EU-államokba. Annak ellenére, hogy több százezren már megszerezték a német állampolgárságot, a lakosság mintegy kilenc százaléka, valamivel több mint hétmillió külföldi. A nagyfokú illegális bevándorlás Afrikából, Ázsiából az EU-ba jelenleg is folytatódik.
Egy egymilliós nagyságrendű ázsiai bevándorlás esetén Magyarországon azzal kellene számolni, hogy ezeknek az embereknek a többsége nem rendelkezne különösebb szaktudással, illetőleg képességekkel. Így többségükben kereskedelmi, szolgáltatási és kisebb mértékben esetleg kisipari termelőtevékenységgel foglalkoznának. Az integrációs költségek (közigazgatás, oktatás, egészségügy) hihetetlenül magasak lennének. A várható nagyfokú kereskedelmi tevékenység emelkedő importokhoz vezetne, így a fizetési mérleg negatívuma növekedne. A nagyszámú bevándorlás ellenőrzése egyébként is meglehetősen nehéz, ezért az illegálisan betelepülők száma szintén erősen megnövekedne.
Az EU-tagállamok éppen hogy igyekeznek csökkenteni a bevándorlást, és ezért kevés a valószínűsége annak, hogy egy egymilliós ázsiai betelepítésbe beleegyeznének. Ha adnak is pénzügyi támogatást, azt csakis a már itt élő külföldiek integrálására, és nem újabb tömegek idehozására fordítanak. A magyar kormány egymilliós tömeg bevándoroltatásának ötletét nem lehet komolyan venni. Magyarország növekvő demográfiai problémái már évtizedek óta ismertek. Mégis, eddig ennek a komoly problémának a megemlítése gyakran ellenszenvet, sőt gúnyolódást váltott ki. A Kárpát-medencében élő magyarok állampolgársági kérdése egy élesen nemzetellenes kampány után lett elutasítva. Miért lenne most, egy átgondolatlan milliós ázsiai bevándorlás a megoldás a népességcsökkenés megállítására? Hiszen egy belső-belföldi megoldás lehetősége is fennáll.
A 60 milliós Franciaországban a múlt évben több mint 800 ezer gyerek született. Az egy anyára eső átlagos 2,1 gyerekszületés ott a legmagasabb az unióban. Figyelemre méltó, hogy az európai szempontból magas francia népszaporulat elsősorban a középrétegekre jellemző. Számtalan középkeresetű család és neves közéleti személyiség esetében a több gyerek természetes. A francia szocialisták államelnökjelöltje, Ségoléne Royal négy gyermek anyja. A francia születések növekvő számának több oka van. Egyrészt egy társadalmi tudatváltozás, miszerint a nők széles körű bekapcsolódását a foglalkoztatottságba és az anyaságot össze lehet egyeztetni. A 25 és 49 év közötti francia nők 80 százaléka munkavállaló. Másrészt az állam mindezt messzemenően támogatja. Az adórendszer támogatja, sőt segíti a gyerekes családokat. Az adót a családtagok száma szerint számítják ki, amibe a gyerekek is beletartoznak. Németországban jelenleg vita folyik a bölcsődék befogadószámának több százezres nagyságrendű megnöveléséről. Magyarországon, ha meg akarják állítani az évtizedek óta tartó népességcsökkentést, akkor aktív és intenzív családtámogatásra van szükség, ami nincs alárendelve a rövid lejáratú politikai taktikáknak. A budapesti kormány tanulmányozza inkább a francia módszereket, és ami jó és megvalósítható, azt itthon is bevezethetné. Ez sokkal hasznosabb és jövőbemutatóbb lenne, mint bizarr módon ázsiai tömegekkel játszadozni.

A szerző újságíró (München)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.