Ötvenéves a római szerződés

MN
2007. 03. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel
Németország 2007. január 1-jén hat hónapra átvette az Európai Unió soros elnökségét. Ebben az időszakban Németország az Európai Unió arca és hangja. A szövetségi kormány tudatában van az ezzel járó felelősségnek és esélyeknek. Ezért fellépünk annak érdekében, hogy például az energiapolitika és a klímavédelem fontos területén előrehaladást érjünk el és az alkotmányozási folyamatot is előrevigyük.
Mi, németek nagyon sokat köszönhetünk az európai egyesülésnek. Ezért örülünk különösen, hogy a római szerződés 50. születésnapja a mi soros elnökségünk időszakára esik. Hiszen a szerződés ötven évvel ezelőtti aláírásával az európai egyesülés gondolata már nemcsak vízió volt, hanem konkrét formát öltött. Ami a hat alapító állammal kezdődött, ma a 27 tagországból álló Európai Unió. Ezt az egyedülálló sikertörténetet ünnepeljük 2007. március 25-én számos bel- és külföldi vendégünkkel és mindenekelőtt polgárainkkal együtt Berlinben, egy olyan városban, amely szinte egyedülálló módon szimbolizálja a hidegháború vége után Európa újraegyesülését.
Ezen a különleges évfordulón a berlini nyilatkozatban kívánjuk lefektetni az Európai Unió alapvető értékeit és jövőbeli céljait. Az Európai Unió kiáll az emberi méltóság megőrzése, a béke és szabadság, a tolerancia és szolidaritás, valamint a demokrácia és a jogállamiság mellett. Ezek az értékek egyesítenek bennünket. Ezek az értékek képezik cselekvésünk közös alapját, hogy Európát felkészítsük az új kihívásokkal való szembenézésre. Így kívánjuk mi, európaiak egyesült erővel vállalni felelősségünket az egyre kisebbé váló világban.

A szerző az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő
Németország kancellárja

Az alapító államok által a római szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából szervezett budapesti rendezvények: március 29-én, 8.30-tól emlékkonferencia az Olasz Kultúrintézetben többek között Sólyom László államfő, Szili Katalin országgyűlési elnök, Lamberto Dini volt olasz miniszterelnök, Göncz Kinga külügyminiszter, valamint Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter részvételével.
Március 27-én, 11.00 órától sajtótájékoztató és a „Jó napot, itt Európa beszél” című kiállítás megnyitása az Olasz Kultúrintézetben, melyen Walter Hassmann német, valamint Giuseppe Pastorelli olasz követ vesz részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.