Manipulálták a holland adatokat

Németh György
2007. 06. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, nemrégiben Horváth Ágnes, Molnár Lajos és Horn Gábor harminc újságírót Hollandiába repített, s megmutatta nekik a követendő példát. Az újságírók cikkekkel hálálták meg a kirándulást. Egyikük volt Hazafi Zsolt, a kormányoldalhoz, felfogásában azon belül is a szabad demokratákhoz közel álló (ami egyáltalán nem baj, de ha szarvashibát követ el, ráadásul célzatosat, ez azért elgondolkodtató) Hírszerző internetes portál munkatársa, aki Le a holland sztálinizmussal! – Szabad versenyre biztatták a magyarokat címmel emlékezett meg a látottakról-halottakról. Cikkében azt találta írni, hogy „Hollandiában már a magánbiztosítók megjelenésének évében csökkent a betegek által fizetett egészségügyi járulék, a hollandok évente 1025 eurót (körülbelül 250 ezer forint) fizetnek be egészségbiztosítási díjként”, aminek az az oka – írta egy holland biztosítási szakemberre hivatkozva –, hogy a „kialakult árháborúban a biztosítók levitték az árakat”. Ehhez Hazafi zárójelben azt fűzte hozzá, hogy a „magyarok 300 ezer forint körüli összeget fizetnek alacsonyabb színvonalú ellátásért”.
Vagyis a holland biztosítási modell átvételével a magyarországi árnál olcsóbban jutnánk holland színvonalú egészségügyhöz! S lehetnek még olyanok, akik szkeptikusak, akiket nem győz meg a szabad demokraták több-biztosítós reformterve? Nos, nézzük akkor a tényeket. Hollandiában az egészségügyért két módon kell fizetni. Egyrészt járulékot, két törvény alapján két alapba, amelyek mértéke együttesen 21,25 százalék (munkaadó 6,75 százalék, munkavállaló 14,50 százalék; ebből 8,0 százalék megy a betegalapba – 2004. évi adatok). Másrészt fix díjat közvetlenül a biztosítóknak, tehát szegény és gazdag ugyanannyit fizet. A fix díjat, minden tagjukra azonosan, a biztosítók határozzák meg. A fix díjból befolyó összegek kevesebb, mint a felét jelentik az egészségügyi kiadásoknak.
Hans Hoogevorst úr, aki nem akárki, hanem Hollandia egészségügyi minisztere volt, s aki az utóbbi napokban arról híresült el, hogy egy hónapon át osztott hasznos tanácsait 30 ezer euróval (7,5 millió Ft) viszonozta a magyar kormány, ez év január végén a következőket mondta egy budapesti konferencián (olvasható az Egészségügyi Minisztérium honlapján): minisztériuma átlagos díjszintként körülbelül 1100 euróra számított, de a „szkeptikusok ismét tévedtek, hiszen az első évben [2006] az átlagos díj 1038 euró volt és csak ebben az évben [2007] kezdte megközelíteni az eredetileg jelzett 1100 eurót.” Tehát a minisztérium becslése nem volt rossz, csak éppen az első év a viszonylagos olcsóságával a beetetés éve volt.
Hazafi egy főre eső évi 300 ezer forintja nagyjából stimmel. Azonban ezzel nemcsak adott év egészségügyi kiadásait vásároljuk meg, hanem utólagosan a gyermekkorunkét, és előre fizetünk időskorunk ellátásáért. Ha így nézzük, s mást nem tehetünk, évi átlagos díjunk tört része a hírbe hozott 300 ezer forintnak.

A szerző szociológus-közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.