Nyári receptek

2007. 08. 21. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszter asszony pongyolában
Végy egy rakás minisztert, figyeld, hogy az eskütétel közben ki hogyan pózol. A szívre tett kezűeket, a szemüket égre emelőket, a saját nevük kimondása közben tétován körbe tekingetőket, kiről is lehet szó, tedd vissza a mélyhűtőbe. Válassz ki egy átlagosnak tűnő eskütevőt. Csíkozd föl esküje mondatait, pácold benne a személyiségét néhány hétig, majd főzd össze kinevezése után tartott sajtótájékoztatóin tett kijelentéseivel. Ha orrfacsaró elegy keletkezik, akkor nem volt jó az alapanyag. Ha úgy tapasztalod, hogy a delikvens szakmai hozzáértése hiányos, a kifejezéskészlete a primitívségig alacsonyszintű és hevenyészett, szavait mártsd lisztes tojásba, csöngess rá késő este, és máris kész a miniszter asszony pongyolában.

Burkolt antiszemita
Végy egy igazságot, ne legyen csontos, kicsit klopfold át. Fűszerezd be, pácold meg rágalomban, és várj három Nap-keltéig. Ekkor a már kissé megváltozott állagú igazságot kiveszed a rágalom páclevéből, meghempergeted Politically Correct panírban, és már sütheted is. A „burkolt antiszemitát” csak olyan kváziértelmiségi vendégek számára tálald föl, akik Kálmán László nyelvész népszavazási kezdeményezését a demokrácia diadalának tartják. Tisztességes, valódi értelmiségieknek – akár konzervatív, akár liberális alapállásúak – ne tedd a tányérjára, mert rád borítják az asztalt.

Angolna bróker módra
Végy egy nagy nejlonzacskót, töltsd meg bankjegyekkel. Ha elég sok pénzt tömtél a tasakba, nem szükséges bevarrnod, elég, ha hústűvel megtűzdeled. Ha jönnek a rendőrségtől, az egész miskulanciát csapd be gyorsan a tepsibe, de ötven foknál ne állítsd erősebbre, mert nem tudhatod, meddig maradnak. Ha házkutatást akarnának tartani, ereszd tele a fürdőkádat, hogy az államilag rád bízott angolna könnyebben kimenekülhessen. Azért nem árt, ha a biztonság kedvéért Bécsig veszel neki egy előre megváltott retúrt. A pénztárnál ne felejts el szólni, hogy hátrányos helyzetű angolnának kéred a kedvezményes menetjegyet, sőt, legyen nálad bírósági papír arról, hogy agykárosodott angolnáról van szó. Nem árt, ha edzőcipőben mész, a népharag kiszámíthatatlan, hátha futnod kell.

Kordonbontó betyárosan
Az olajat forrósítsd meg, majd hagyd ott a tűzön, majd csak lesz valami. Amikor már a konyhában vágni lehet a füstöt, dobáld bele a hússzeleteket betyárosan, és ne káromkodj, ha rád fröccsen az olaj. Ha a túlhevült olaj lángra kap, és a szomszéd a ház fölgyújtásának vádjával kihívná a tűzoltókat, engedd be őket. Ha észreveszed, hogy az utcai ablakhoz állított tűzoltólétra körül már fölállították a kordont, ne keseredj el. Kérd meg szépen a tűzoltókat, mutassák meg, riasztásnál hogyan kell lecsúszni a lépcsőházi korláton. Mindenkiben van szakmai hiúság, ez tetszeni fog nekik. Amíg tart a bemutató, osonj ki az utcára, és tegyél úgy, mintha magadnak vinnéd el a kordon egyik darabját. Példádat követni fogják mások is (arra azért ügyelj, hogy a tűzoltólétrát senki ne lovasítsa meg), és ha már tiszta az utca, elmondhatod az embereknek, hogy bizony, ez volt a leggyorsabb módja a kordon lebontásának.

Fényezett szendvics tömegfogyasztásra
Két új adónem közé tegyél óvatosan egy alávajazott kenyéráremelést. Díszítsd salátalevéllel, csomagold be folpackba, hogy ne essen szét. Utazáshoz, piknikezéshez, vagy ha nagyobb túrára vállalkozol a főváros felbontott útjait kerülgetvén, kitűnő. A díszített szendvicseket érdemes fényezni, azaz bevonni aszpikkal. A fényezéshez használj kormányhű értelmiségit. Minél gyanúsabb tartalmakat akarsz megetetni az emberekkel, annál nagyobb szükséged lesz „független” szociológusokra, „elfogulatlan” politológusokra, díjakkal agyonkényeztetett kritikusnőkre. Ők a szellem csodái: minél többet keresnek, annál függetlenebbek. A név legyen patinás, de azért gazdája túl idős ne legyen, minimumkövetelmény, hogy a hamut ne mondja Camus-nek. Nyúlj a költségvetés zsebébe mélyen, bízd meg a fényező értelmiségit luftballonhámozással vagy cserebogár-táncoltatással. Érezze, hogy fontos. A lényeg, hogy nevét és arcát adja a Fényhez, mely, mint tudjuk, mindig keletről jön, de legalábbis balról.

Főpolgármester kedvence multikulti öntettel
Végy három tojást, mikor fölütöd, a folyékony javaslatokból gondosan válaszd szét a fideszest a szadeszestől. A fideszes javaslatokat tedd félre, legjobb, ha azonnal kidobod, mert még véletlenül fölhasználod őket. A szadeszes ötleteket verd föl turmixgéppel habbá, így nyolcszorosára nő a térfogatuk, és ez a szakértői díj megállapításánál nem mellékes. Ízesítsd a kész masszát két kanál E–412-esben nem szűkölködő cseh lekvárral, ezzel adtál egy pofont az összes magyar nacionalista lekvárnak, majd töltsd szét kivizezett desszertes kelyhekbe. A gyerekeknek tűzzél rá kis kínai papírnapernyőket vagy szórd meg guargumicukorral. A zsúr akkor lesz igazán emlékezetes, ha a kisebbek poharát szívószállal és matricával, a felnőttekét rasszista bélyeggel díszíted.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.