A lendvaik muníciók nélkül

Korszakváltás, kiegyezés, fogjunk össze. Csak néhány a baloldal kedvenc mantrái közül, amit ilyen vagy olyan okokból elő szoktak szedegetni. Egy baj van csupán: mindegyiknél jobban szeretik az antiszemitizmust emlegetni.

Tompos Ádám
2013. 05. 04. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mert most, hogy Orbán Viktor utasította Pintér Sándort a Zsidó Világkongresszusra reagáló, úgynevezett anticionista tüntetés megakadályozására, igazán örülhetne a balliberális oldal: megtörtént az oly régóta kívánt elhatárolódás a szélsőjobboldaltól. Megvolt az mondjuk már a múltkor is. Amikor híre ment, hogy Adj gázt! néven rendeznének a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulást az Élet Menetének napjára, akkor a miniszterelnök a Parlamentben bejelentette: utasította a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközzel vessen véget a nyilvánvaló provokációnak. Erre mi volt a progresszió hazai képviselőinek reakciója? „Viktátor” önkényesen tilt be demonstrációkat. Agyrém.

Pedig ilyenkor lehetett volna összefogásról, zéró toleranciáról meg hasonlókról szónokolni, de nem: az antiszemitizmus emlegetése sokkal kifizetődőbb politikailag. Meg sokkal undorítóbb is, de az persze más kérdés.

Itt bújik ki a szög a zsákból: tényleg ez volt a balliberálisok legnagyobb baja az alaptörvény negyedik módosításával. Mert emlékezzünk csak: elmondták róla, hogy ez már tényleg az utolsó szög a demokrácia koporsójában, aztán most megint az a legnagyobb probléma vele, hogy ennek a változtatásnak köszönhetően csak így be lehet tiltani egy ilyen szélsőjobboldali tüntetést.

Miről fog így írni a Süddeutsche Zeitung? Hát hogy fog magyar flaszteron csattogó bakancsokról írni és/vagy forgatni Paul Lendvai? Hogy gárdázná össze hasábjait a Le Monde? És ami a legfontosabb: hogyan tudósíthatna ezen mérvadó orgánumok cikkeiről a hazai szaksajtó? Csak mert a balos kormányok alatt vígan masírozott fel és alá Budapesten a nemzetiszocialista internacionálé, remek fotók és nívódíjas tudósítások is készültek róluk.

De most döntött a bíróság: a rendőrség tiltása ellenére vonulhatnak a szélsőjobbosok. Majd meglátjuk, kinek, kiknek lesz ez érdeke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.