Kökény Mihály politikai szemüvege

A miskolci sajnálatos koraszülött-halálozások kapcsán az egykori miniszter úr feltette a politikai szemüvegét.

Magyar Nemzet
2013. 09. 16. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgató személyével kapcsolatban: munkavégzés alóli mentesítés, és nem felfüggesztés történt, amely azt a célt szolgálja – ezzel egyetértünk –, hogy annak a bizonyos pártatlanságnak és „mismásolásnak”, amit miniszter úr cikkében említ, még a látszatát is el lehessen kerülni. Valószínűleg a mismásolás korábban gyakorlat volt, ezért merült fel a cikkben. Természetesen nem arról van itt szó, hogy a főigazgató bármit is el tudna vagy el akarna titkolni, mégis a tényszerű, pártatlan, gyors és mindenki számára megnyugtató eredménnyel záródó vizsgálatok érdekében külső szerveknek, bizottságoknak, szakmai hatóságoknak és nyomozati hatóságoknak kell részt venniük.

Ne felejtsük el, hogy két feljelentés is született ebben az ügyben, amelyek kivizsgálása kötelezettség. Bizonyára a volt miniszter úr más szemüvegen keresztül látja a történteket, amely eltakarja, hogy a 2002 és 2010 közötti időszakban történtek olyan események az egészségügyben, amelyek bizony nem hatottak pozitív irányba. Kialakultak finanszírozási és területi egyenlőtlenségek, nem fordítottak figyelmet a megelőzésre, a gondozásra, és ez különösen az anya-, csecsemő- és terhesvédelem frontján lett volna fontos. Elindították, de csak félig sikerült az onkológiai centrumok kiépítésének programja. Olyan strukturális átalakításokat indukáltak, amelyek intézménybezárásokhoz, gazdasági bizonytalanságokhoz vezettek.

Ez idő alatt kezdődött meg a szakemberek elvándorlása hazánkból a méltatlan jövedelmi viszonyok miatt, amelyeket a jelenlegi kormányintézkedések igyekszenek megszüntetni.

Tisztelt volt miniszter úr! Ki emlékszik már arra, mikor a kórházigazgatóknak éhségsztrájkolniuk kellett a finanszírozásért, ki emlékszik már arra, hogy a kórházakon zöld zászlók lengtek, tiltakozásul a betegellátást ellehetetlenítő finanszírozás miatt? Sem az éhségsztrájkolók, sem a zöld zászlókkal tiltakozók között nem láttuk önt, exminiszter úr! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója jelen volt ezeken.

Önnek nagyon jól kell tudnia, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központja az egyik legnagyobb az országban, kifejezetten erre a célra épült. Ma is az egyik legkorszerűbb, legjobban felszerelt gyermek-egészségügyi intézmény. Tulajdonképpen egy kis kórház a kórházban alapon működik, ahol klinikai szintű gyógyítás is zajlik, olyan tevékenységek, amelyek az országban egyediek, például csontvelő-transzplantáció, gyermekrehabilitáció, és idetartozik a koraszülött-intenzívellátás (PIC) is. Korszerű eszközökkel történik a gyógyítás, elsők között szervezték meg a koraszülött-szállítást. Két uniós program – amelyek közül egy már lezajlott – a korszerű ellátást igyekszik biztosítani a harmadik évezred elején.

Ön is tudja, hogy szakembereink a Gyermek-egészségügyi Központban országos hírűek, tudományos minősítésük van, és mindezekhez tartozik, hogy tizenöt éve létrehoztuk a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karát, amelyet a védőnőképzés érdekében (és hiánya miatt) akkreditáltak.

Megnyugtatok mindenkit, hogy ezen esethalmozódások ellenére tiszta a kórház vezetőinek, a gyermekkórház főorvosainak és orvosainak, valamint az intenzív osztály nővéreinek és dolgozóinak a lelkiismerete.

Természetesen lehetnek emberi hibák, amelyek kivizsgálása és elbírálása jelenleg folyik. Ezért kell külső vizsgálat, ezért kell pártatlan hozzáállás és reális elbírálás, és ezt tudja szakemberként dr. Kökény exminiszter úr is, csak hát az a bizonyos szemüveg

Dr. Sója Szabolcs

A szerző háziorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Tállya

(A válaszcikket a szerző először a Népszabadságnak küldte el, ám a lap nem közölte – a szerk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.