Szépek és szörnyetegek

Elképesztő forgalmat bonyolít le szerte a világon, hihetetlen mennyiségű profitot termel működtetőinek a szépségipar.

Hegyi Zoltán
2014. 03. 19. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráadásul még hülyének is néznek mindenkit, ezt, ha máshonnan nem, a televíziós reklámokból tudhatjuk, ahol kampányszerűen, szezonális jelleggel jelennek meg a termékek, kihasználva, hogy a gyógyszeresek éppen levegőt vesznek. Utóbbiak persze gyorsan visszatérnek, hogy gyógyírt kínáljanak az előbbiek által okozott allergiára, ekcémára és más, régebben hírből sem ismert érdekes betegségekre. A hirdetésekben egyébként olyan szavakat és kifejezéseket használnak, amelyek a néző mentális állapotától függően egyaránt okozhatnak röhögőgörcsöt és ámokfutás közeli élményt is. De azt is érdemes kipróbálni, hogy levesszük a hangot, és csak arra a nehezen felülmúlható látványra koncentrálunk, amikor egy derék német család minden tagja egyszerre megörül egy tusfürdőnek, vagy a festéktől szétégett hajú csajban elszabadulnak a hormonok. Totális elmebaj, mégis viszik a népek a cuccot, mint a cukrot. Nyuszisimogató anyukák és egérkére vágyó kamasz lányok hessentik el maguktól a szépítőszerekhez alkalmazott állatkísérletek rémképeit, miközben férfinak látszó fogyasztók többet töltenek a fodrászuknál és a kozmetikusuknál, mint C. Ronaldo és Lady Gaga együttvéve.

A fogyasztási kényszer azonban leküzdhető. Példának okáért énfelőlem lelküket eladó pszichológusok segítségével havonta átrendezhetik a Lidl áruházat, hogy ne találjak meg semmit, és közben összeszedjek mindent, amire semmi szükségem sincs, akkor is bevásárlólistával megyek, csak olyan dolgokat veszek, amiket a kofáktól nem kapok meg, majd tévedhetetlenül kikötök a kutyakajánál. Már ezzel is éppen elég kompromisszumot kötök: mivel nem főzök nekik, a saját nagyapjukat eszik meg.

Pedig be lehetne dönteni ezt az egész velejéig romlott, beteg és betegségeket okozó rendszert, méghozzá egyszerűen. Nem fogyasztással vagy tudatos fogyasztással, alternatívák felkutatásával, esetleg mindjárt a hagyományból. Az indiai nők például évezredek óta őrzik a titkot, ami nem is titok. Méregdrága kozmetikumok helyett hagyományos receptekben hisznek, a formulákat az ájurvéda szövegei is leírják. A varázslat nemcsak a növényi összetevőkben, hanem azok egymást erősítő hatásában rejlik. Az ájurvéda, mielőtt kezelne egy adott problémát, az egyensúly helyreállítására törekszik. Az ájurvédikus szépségápolás a bőr természetes egyensúlyát tartja szem előtt, elősegíti a természetes öngyógyítást, a testápolást nem választja el az életmódtól, az étrendtől. Ja, és nem hazudik azonnali eredményt! És csodát sem. Azt máshol kell keresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.