Heuréka, köztársaság!

Napirenden az államforma megváltoztatása a brit korona alá tartozó Ausztráliában.

Földi Bence
2015. 08. 03. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália ma minden ízében szabad köztársaság. Kivéve papíron – jelentette ki 2013-ban David Morris, az Ausztrál Republikánus Mozgalom (ARM) egyik akkori vezetője a Mandinernek készített beszélgetésünk során. Ausztrália ma is a brit korona alá tartozik, az államszövetség legfőbb közjogi méltósága a mindenkori brit uralkodó, illetve az általa – az ausztrál miniszterelnök ajánlására – kijelölt főkormányzó. Emellett a legfőbb nemzeti jelkép, a zászló is arról árulkodik, hogy az egykori gyarmati múltnak még mindig vannak szimbolikus maradványai az országban.

Általában mégsem emiatt emlegetik az ausztrál köztársaságpártiak, hogy függetlenedni kellene Nagy-Britanniától. Az érvrendszer lényege, hogy az ausztrálok mobilitási lehetőségeit sérti, hogy nem válhatnak államfővé a saját országukban. Persze az egész probléma mélyebben gyökerezik. Ezzel kapcsolatban Morris azt mondta: „Az ausztrál történelem egyik legfontosabb eseménye volt az 1854-es eurekai felkelés, ahol a soknemzetiségű (főleg ír, amerikai, német, olasz, de talán magyar és kínai is volt köztük) aranybányászok, a diggerek szálltak szembe a britekkel. Egyrészt az aranybányákra kivetett adóemelések ellen tüntettek, másrészt a polgári szabadságjogokért. S bár a brit birodalom brutálisan lemészárolta a felkelőket, néhány hónappal később mégis beadta a derekát: a világon példátlan módon választójogot adott minden felnőtt európai férfinak. [ ] Az Eurekában elfogadott függetlenségi nyilatkozat, valamint a felkelők zászlaja (ezen szerepelt először a későbbi ausztrál szimbólum, a Dél Keresztje) mindannak a gyökere, amiben az ausztrálok ma hisznek.”

A köztársaságról szóló vita évtizedekre nyúlik vissza, az ausztrál Munkáspárt és az ARM kapcsolata pedig már a kilencvenes évek eleje óta megkérdőjelezhetetlen, hiszen egy későbbi munkáspárti miniszterelnök, Paul Keating alapította a mozgalmat. Ő volt az is, aki 1992-ben bizottságot hozott létre azért, hogy meghatározzák a köztársasággá válás folyamatát. Végül arra jutottak, hogy népszavazás útján kellene szentesíteni egy ilyen nagy lépést, ám időközben a Munkáspárt elveszítette a parlamenti választást. A hatalomra jutott jobboldali, a nemzeti értékeket előtérbe helyező Liberális Párt végül megtartotta a népszavazást. Erre 1999-ben került sor, de a választók 55 százaléka arra voksolt, hogy Ausztrália maradjon a brit korona fennhatósága alatt.

Azóta a Liberális Pártnak olyan vezetője lett a Nagy-Britanniában született Tony Abbott személyében, aki korábban az Ausztrálok az Alkotmányos Monarchiáért nevű szervezetet vezette, ma pedig az ország leginkább megosztó politikusaként magát Ausztráliát – és hallani sem akar a köztársasággá válásról. Róla ezt mondta David Morris: „Ő nem az a fajta ember, akivel párbeszédet lehet folytatni. A liberálisok elnöke ugyanis a megosztó politika híve, az 1999-es referendum előtt például egy rendkívül tisztességtelen és félrevezető köztársaság-ellenes kampánnyal zavarta össze az embereket.”

A Munkáspárt egy időre visszavett a tempóból, és jegelte a köztársaság ügyét. Két korábbi párt- és miniszterelnök, Julia Gillard és Kevin Rudd is azon az állásponton volt, hogy amíg II. Erzsébet a brit uralkodó, addig még csak beszélgetni sem érdemes az államforma megváltoztatásáról, vannak fontosabb dolgok is. Ebben hozott újdonságot a július utolsó hétvégéjén tartott munkáspárti országos kongresszus, amelyen a párt úgy döntött, ki akar dolgozni egy olyan tervezetet, amellyel elérhető a köztársasággá válás, és ha majd kormányra kerül, külön miniszteri posztot szentel ennek a kérdésnek. Bill Shorten jelenlegi pártelnök – aki 2014 elején még inkább a munkanélküliségre helyezte a hangsúlyt – kijelentette, hogy nem szabad várni a következő uralkodóig, hozzátéve: legkésőbb a következő évtized végére meg kell változtatni Ausztrália államformáját. Shorten véleményváltozása mögött az is állhat, hogy 2014 márciusáig az anyósa, Quentin Bryce volt a főkormányzó, és a pártelnök addig nem akart monarchiaellenes lépéseket tenni, amíg ő hivatalában volt.

Természetesen az ARM nemrég megválasztott új vezetője, Peter FitzSimons is hasonló véleményen van, azzal a különbséggel, hogy szerinte hamarabb is elérhető a köztársasággá válás. Az egykori válogatott rögbis – akit még Tony Abbott is trenírozott korábban – szerint mindkét pártban van támogatottsága az ügynek, de míg az általa „kicsit őrültnek” nevezett Abbott vezeti a jobboldali Liberális Pártot, addig esélyük sincs. A brit The Daily Telegraphnak nyilatkozó FitzSimons szerint az ausztrálok egyébként szeretik a királyi családot, de ő személy szerint jobban örülne, ha a hercegi pár csak turistaként érkezne az országba.

Három dologra van szükség ahhoz, hogy Ausztrália neki tudjon menni a folyamatnak – és mindháromhoz konszenzus kell. Először is meg kellene egyezni abban, hogy az új államformához vezető utat miképpen járják végig. George Mason jogászprofesszor a The Age című ausztrál lapban lefektetett egy szerinte üdvös menetrendet. Úgy véli, két választás között félúton kellene egy olyan nemzetgyűlést megválasztani, amely az akkori politikai erőviszonyokat tükrözi. Ez a nemzetgyűlés három különböző modellt alkotna, amelyekkel az új államforma szerint működhetne az ország. A következő országos választáson egyúttal népszavazást is tartanának, amelyen a választópolgár dönthetne: szeretne-e köztársaságban élni, és amennyiben igennel voksol, választhat a nemzetgyűlés által kidolgozott három modell közül. A legtöbb szavazatot kapó modellt pedig egy újabb népszavazáson legitimálnák. Mason professzor szerint ezzel a menetrenddel három, maximum négy év alatt végig lehetne vinni a folyamatot.

A második szükséges dolog benne foglaltatik az előzőben. Az 1999-es referendum nem csupán Tony Abbott jelenlegi miniszterelnök lelkes ellenkampánya miatt bukott el, hanem azért is, mert a republikánusok nem tudtak megegyezni abban, hogyan kerüljön ausztrál állampolgár az állam élére. Miközben a republikánusok az államfőválasztás mikéntjéről vitatkoztak, a monarchisták kerültek fölénybe, és a referendum elbukott. Ezt megelőzendő találta ki Mason a három modellt alkotó nemzetgyűlés ötletét, amellyel Peter FitzSimons ARM-elnök is egyetért. Ő egyébként minimalista modellben gondolkodik, amely a lehető legkevesebb változtatást eszközölné a jelenlegi rendszeren. FitzSimons úgy véli, az új államfőt nem elnöknek kellene nevezni, hanem továbbra is főkormányzónak – arról azonban nem nyilatkozott a Telegraphnak, hogy szerinte a népnek vagy a parlamentnek kellene megválasztania.

Van egy harmadik ügy is, amelyre röviden már utaltunk: a zászló kérdése. Az ország identitásának leképezése a nemzeti zászló, amelynek tükröznie kell, mit gondolnak magukról annak lakói. Felvetődött már, hogy a sportcsapatok mezeiről ismert zöld és sárga színvilág köszönne vissza róla, rajta egy kenguruval. Magyarországon élő ausztrál ismerősöm fel van háborodva, szerinte ez nagyjából olyan, mintha a magyar zászlóra rátennénk egy pulit vagy komondort. Valószínűleg a zászlóról is komoly vita, pályáztatás és akár népszavazás dönthet majd, ha odáig jut a köztársaság ügye. Mindenesetre valószínű, hogy az ausztrálok múltjában gyökerező szabadságvágy végül felszínre fog törni, így csak idő kérdése, hogy Ausztrália köztársasággá váljon, és a brit koronáról újabb ékkő essen le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.