Felfelé

Ne feledje, mostantól felfelé csúsznak a csúszdák!

Tompos Ádám
2015. 11. 15. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek volt, Darnai Tamás pedig épp elkészült az utolsó csúszdával. Sietnie kellett, mert egy külföldi, luxushajókat gyártó cégnek dolgozott megrendelésre. A cég jól fizetett, úgyhogy Darnai Tamásnak könnyű volt motiválnia beosztottait, és mi tagadás, saját magát is. Erről egyébként nem volt képes leszokni: hiába tudott már elegendő segédmunkást alkalmazni, egyszerűen mindig beszállt a munkába. Vagy ahogy ő mondta: a melóba. Meg volt győződve róla, hogy az illesztések csak akkor stimmelnek, ha ő végzi el az utolsó simításokat, a rögzítés pedig csak akkor lesz tökéletes, ha ő húzza meg utoljára a csavarokat. Az utolsó csúszda valamiért különösen tetszett neki. Nem tudta volna megmondani, hogy miért, hiszen semmiféle extra kanyar nem volt benne (évek óta ugyanazon séma szerint dolgoztak), és a színe is ugyanaz a ronda világoskék volt, amelyet még mindig fennhangon szidott, de titkon azért örült neki, hogy az összes strand és luxushajó ezt a színkódot választja. Nem egy pillanat műve volt, de megszokta és megszerette.

El is képzelte, hogy bemászik és le is csúszik ebben a remekben, de hát ő már be sem férne egy ilyen csúszdába. Gyereknek való ez, én meg már ötven is elmúltam, ráadásul közelebb vagyok a száz kilóhoz, mint a kilencvenhez, gondolta. Felmenni viszont csak szabad, nyugtatta magát, úgyhogy el is indult a szűk csigalépcsőn. Egészen megizzadt, mire felért.

Épp a homlokát törölgette, amikor egy kisebb csoportra lett figyelmes. Az üzem sarka felől közeledtek, V alakban, akár a vadlibák. Egy dossziét szorító férfi haladt elöl, határozottan és keményen csapta oda talpát az üzem padlójához, szemmel láthatóan élvezte, hogy lépteitől visszhangzik az összeszerelő csarnok. Néha hátranézett. Zavarta, ha a többi, hozzá hasonlóan farmert és zakót viselő alak túlságosan megközelíti. Próbált barátságosnak mutatkozni a melósok előtt, de nem ment neki. Kezet fogott mindegyikükkel, de legszívesebben azonnal szappanért vagy inkább fertőtlenítőért nyúlt volna. Fintorogva kérdezte, ki itt a vezető. Darnai Tamás szó nélkül jelentkezett, és már jött is volna lefelé, de az egész kompánia megindult felfelé, úgyhogy maradt odafönt. A zakós-farmeres már itt mutatkozott be, Hartó Benedeknek hívták. Nem kertelt sokat: közölte, hogy a külföldi megrendelőt képviseli, minden, amit ő mond vagy kér, az olyan, mintha személyesen a megrendelő mondaná vagy kérné.

Az utasítás pedig a következő volt: hétfőre minden csúszdának alkalmasnak kell lennie arra, hogy a vendégek igény esetén felfelé is csúszhassanak. Darnai Tamás nem értette a kérést, vagyis az utasítást. Hartó Benedek ezért kifejtette, hogy az egész pokoli egyszerű: a vendég alul ül be a csúszdába, és a víznyomásnak köszönhetően a kacskaringós utat nem fentről lefelé teszi meg, hanem lentről felfelé. Így a magasból fog belehuppanni majd a medencébe. Ehhez persze jóval nagyobb erősségű és ellenkező irányú vízsugárra van szükség, és lehet, hogy a kanyarokon is módosítani kell egy kicsit, de hát ott a hétvége, Darnai Tamásnak és melósainak tehát van idejük bőven. Hartó Benedek meglapogatta a csúszda oldalát, és nevetve elindult lefelé. Ezzel kellene kezdenünk, nekem van szemem az ilyesmihez, ez nagyon szép darab, mondta, miközben kettesével szedte a lépcsőfokokat. Aztán erős legyen a vízsugár, az akkora fürdőzőket is fel kell röpíteni, mint maga, vidámkodott. Ahogy leért, ismét megjelent mögötte a V alak.

– Ne feledje, mostantól felfelé csúsznak a csúszdák! – kiáltotta vissza a csarnok sarkából az elképedt Darnai Tamásnak, aki csak állt a magasban, és megbabonázva kapaszkodott a korlátba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.