Az Államtitkárra várva

Végtelenül szégyellem magam. Elöntött a harag, ami méltatlan, és egészségtelen is.

Velkei Tamás
2015. 12. 01. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végtelenül szégyellem magam. Elöntött a harag, ami méltatlan, és egészségtelen is. Pedig nem úgy indultam el otthonról, hogy jól felhúzom magam, s minden porcikámban remegve érek be a munkahelyemre. A családunkban régóta hagyomány, hogy a már nem használt, de viselésre még alkalmas ruhaneműt összegyűjtjük, és átadjuk a Magyar Vöröskereszt belvárosi átvevőpontján. Ezúttal is így tettünk: több papírzacskónyi ruhával, cipővel keltem útra.

Az Arany János utcában nem könnyű parkolóhelyet találni, ezúttal is tettem az épülettömb körül három kört, mire észrevettem egy szabad parkolót a Vöröskereszt irodájától nagyjából száz méter távolságra. Amikor leparkoltam, egy öltönyös férfi lépett az autó mellé, és mutogatni kezdett. Az autó vezetőoldalára sétált, letekertem az ablakot, hogy halljam, amit mond. – Itt nem lehet megállni! – bökte oda ellentmondást nem tűrőn.

– Csupán egy percre foglalnám el a helyet, ruhaadományt hoztam a rászorulóknak a Vöröskeresztbe – feleltem, a férfit azonban mindez hidegen hagyta. – Itt akkor sem lehet parkolni, az Államtitkár Úr bármikor megérkezhet! – vágta rá, alázatosan megnyomva, érezhetően „államtitkár” és az „úr” szavakat. Tettem még egy kísérletet. – Kérem, legyen emberséges, a nélkülözőknek hoztam adományt, tényleg csak egyetlen perc az egész – ám nem tudtam hatni a lelkére, és megingatni is képtelen voltam magabiztos dölyfösségében: – Az Államtitkár Úr bármelyik pillanatban megjöhet. – Elöntött a düh. – Kit érdekel a nélkülözők karácsonya, mi?! – reagáltam indulattal. – Adja át üdvözletem az államtitkár úrnak, maga meg elégtelenre vizsgázott emberségből.

Indítottam, és a visszapillantóban még láttam, amint az öltönyös értetlenül csóválja a fejét. Kissé távolabb, a forgalmat rövid időre feltartva leálltam a Vöröskereszt irodája elé. Lóhalálában beadtam a csomagokat, és már indultam is tovább. De a harag ott munkált bennem. Koncentrálnom kellett, hogy megnyugodjam, mert félő volt, hogy még a végén balesetet okozok. Végül egy piros lámpánál elszégyelltem magam. Miféle ember vagyok, hogy egy ilyen kis semmiség is kihoz a sodromból? Hiszen csak megtaláltam a módját annak, hogy célba juttassam az adományt. Akkor meg mi bajom? Min morgok, dúlok-fúlok? Igaz, morfondíroztam tovább, előttem parkolt arra a szakaszra egy másik autós is, rá nem szólt senki, és sem tábla, sem útjelzés nem utalt arra, hogy az államtitkár – mi több: az Államtitkár – helyére állok. De hát ha egyszer neki van fenntartva a hely, mit értetlenkedem annyit?

Aztán egy hosszabb piros jelzésnél elgondolkodtam. Lehet, hogy tényleg nem engedhettem volna meg magamnak ilyen hangot? Miközben haladtam a forgalommal, egyre bizonytalanabb lettem. Nem értettem, hogyan ragadtathattam el magam ennyire. Már-már elszégyelltem magam: vajon az öltönyös most mit gondol rólam? Az elmúlt héten ránk köszöntött a Black Friday, azaz a fekete péntek, amikor szabadon téphetik egymás haját az emberek a lapostévékért, mint az az Egyesült Államok különböző városaiban már megszokott. A düh, a harag, az erőszak, úgy látszik, ragadós: akarva-akaratlanul hatása alá kerülünk a médiából ömlő híreknek.

Semmi mással nem tudom magyarázni, hogy civilizálatlan módon leparkoltam az Államtitkár helyére. Csak azt nem tudom, hogy végül egyáltalában megérkezett-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.