Elszakértősködött tragédiák

A hazai igazságszolgáltatás nem bátorítja megszólalásra az áldozatokat.

Lakner Dávid
2016. 04. 05. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mitől lesz gyermekbarát egy kihallgatás? Hány plüssmaci és kisszék kell egy pszichológus szakértő ellensúlyozásához, aki közben a gyerek háta mögött áll, és azt ismételgeti, hogy „hazudsz, hazudsz, ne hazudjál már”? Ezek a kérdések azután vetődhettek fel bennünk, hogy az Index tudósításából kiderült: a szigetszentmiklósi gyerekbántalmazásban született felmentő ítéletet az említetthez hasonló kihallgatások előzték meg. Az igazságügyi pszichológus szakértő, Kitanics Márk egyenesen azt állította: szexuális abúzus vizsgálatakor tíz esetből csak háromnál bizonyul megalapozottnak, amit a gyerek mond.

A szigetszentmiklósi gyerekbántalmazás ügye évről évre megdöbbentőbb fejleményeket hoz. Kezdődött az egész az eset 2013. novemberi kipattanásával: a vádirat szerint a gyanúsított házaspár hosszú éveken át kínozta, verte és erőszakolta három gyerekét. Mint arról hallani lehetett, a gyerekek az állami gondnokság alá kerülésig nem fürödtek, fogkefét sem igen használtak, szüleik pedig többek között csótányokat és patkányt is etettek velük. A második sokk akkor jött, amikor – a 24.hu tudósítása szerint – az eljárás során érvként vetődött fel: egyes keleti kultúrákban elfogadott a bogarak és rágcsálók fogyasztása, ezek megetetése nem bűncselekmény. Tavaly aztán felmentették a szexuális erőszak vádja alól is a szülőket, csak kiskorú veszélyeztetése miatt mondták ki őket bűnösnek, amiért két-két év börtönt kaptak. Ez az előzetes beszámításával tavaly le is telt.

Az első fokon eljáró Szegedi Gyöngyvér bírónő tavaly hosszan bírálta az ügyészséget: szerinte például napokban számolták volna el az iskolából való hiányzásokat, pedig csak órákról volt szó. Mint kifejtette, az sem bizonyítható, hogy pornófilmet nézettek velük, egyszerűen csak elöl volt a Káma-szútráról szóló oktatófilm, és nem akadályozta meg senki, hogy végignézzék. A pszichológus és grafológus (!) szakértő véleményére hivatkozva kimondták, hogy nem történt nemi erőszak, „csupán” veszélyeztetés: nem volt hálóruhájuk, a játékokat, ruhákat a szülők gyakran elégették.

A Fővárosi Ítélőtábla múlt héten viszont hatályon kívül helyezte a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét, rámutatva: számos eljárási szabály sérült, így a megalapozott tényállás megállapítása sem volt biztosított. Az Index részletes beszámolójából kiderült, hogy többek között a pszichológus szakértő véleménye sem lehetett volna perdöntő: a bíró nem háríthatja át annak eldöntését, ki mond igazat, és ki nem. Nehrer Péter tanácselnök szerint a gyerekek kihallgatása „gyermekbarát szobában történt, de nem gyermekbarát módszerekkel”. Nehrer szerint grafológus véleménye sem lenne felhasználható igazmondás bizonyítására.

A beszámolók szerint nagyban alapoztak továbbá arra is, hogy a szülők következetesen tagadták a bűncselekményeket, miközben a gyerekek állításaiban egyre jobban kételkedtek. A bíróság arra épített, hogy a szülőknek nem volt motivációjuk a cselekedetekre, miközben nem tárták fel, hogy ha nem volt nemi erőszak, akkor mi magyarázza az orvos szakértők által bizonyított testi tüneteket. Egy másik pszichológus szakértő egyébként az ügyben a gyerekeknek adott igazat, de az ő véleményét kirekesztették. Tavaly aztán parázs vita robbant ki a bíróság és a Pest megyei főügyész között, aki sajtótájékoztatón állította, igenis történt erőszak. A bíróság visszalőtt, ezért az ítélőtábla most úgy döntött, az esetet már a Fővárosi Törvényszéken kell újratárgyalni.

Az eset a korábbi társának nemi szervét vélhetően savval leöntő budai kórházigazgató felmentésével együtt riasztó képet rajzol ki. Utóbbinál is egyértelmű bizonyítékokat söpörhettek félre: a kórházigazgatónál találtak injekciós tűt a nő elkábítására használt anyag maradványával, illetve a nő lakásában egy madzagdarabon a férfi DNS-ét is, két éve mégis a nyomozás megszüntetéséről döntöttek. Miközben elszámoltatásügyben vagy a vörösiszapperben arra hivatkozva születtek a felmentő vagy enyhe ítéletek, hogy nem a valódi bűnös került a bíróság elé, ezekben az esetekben még erről sincs szó. Nyilván nem a laikus dolga ítélkezni, mégis: egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, hogy aztán sorra jöjjenek a felmentő ítéletek. Lesz-e végül bárki is, aki felelősséget vállal az eljárási hibákért, a gyerekek kegyetlen kihallgatásáért vagy R. Erika tragédiájáért, aki intimplasztika miatt keresett fel egy egészségközpontot, hogy azt lássa: már ott dolgozik a korábbi kórházigazgató? És milyen üzenetet közvetít mindez azon áldozatok felé, akik még mindig nem mernek kitörni a hallgatásból? Hogy teljesen mindegy, megszólalnak-e, vagy sem, eljárási hibák sorozatával úgyis „elszakértősködik” akár évekig tartó nyomorúságukat?

A Legfőbb Ügyészség újra elrendelte a nyomozást a savval leöntött R. Erika esetében is – májusban lesznek a perbeszédek. Csak reménykedhetünk, hogy ebben, illetve a szigetszentmiklósi esetben is közelebb juthatunk az igazsághoz és az arányos büntetések kiszabásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.