A német nyugdíjas dilemmája

Segíthet-e a tömeges migráció a világ leggyorsabban öregedő társadalmán?

Lukács Csaba
2016. 08. 25. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapkodhatják a fejüket a hírfogyasztó németek: mostanában olyan dolgok történnek az országukban, amelyeket korábban nehéz lett volna még elképzelni is. Kezdjük a legfontosabbal: ugyan alig több mint egy éve, tavaly július elsején lépett életbe a német nyugdíjreform, a Bundesbank szerint máris újragondolásra szorul.

A szakértők szerint nem lesz tartható a 2029-ig tervezett 67 éves nyugdíjkorhatár, a rendszer egyensúlyban tartásához a munkavállalóknak 69 éves korukig kellene dolgozniuk. Jelenleg egyébként 65 év a korhatár, de a Die Welt szerint az emberek átlagosan 62 éves korukban nyugdíjba vonulnak, kihasználva a különféle lehetőségeket – például azt, hogy aki legalább 45 éve fizeti a járulékot, az már 63 éves korától teljes értékű nyugdíjra jogosult. Ezt a tendenciát erősíti meg a GfK felmérése is: eszerint a munkavállalók mindössze egyharmada tervezi azt, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig teljes munkaidőben dolgozzon. A 45–60 éves lakosság körében ez az arány mindössze 28 százalékos.

A német jegybank egyébként azzal indokolta az emelés szükségességét, hogy anélkül a kormány hosszú távon nem tudja a juttatás értékét a jelenlegi szinten, vagyis az átlagfizetés minimum 43 százalékán tartani. Közben egy pillanatra se feledjük el, hogy Európa legerősebb gazdaságáról van szó! A Bundesbank szerint a jelenlegi reform sem védi meg a német állampolgárokat attól, hogy a nyugdíjuk csökkenjen.

Egy másik német kutatóintézet még borúsabban látja a jövőt. A Die Welt arról írt: a Német Gazdaság Intézet (IW) sokkoló prognózisa szerint előfordulhat, hogy a nem is olyan távoli jövőben csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba a munkavállalók! Ez viszont azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor alig magasabb ennél. Egy idén negyvenéves német férfi ugyanis várhatóan 79 évet él, így mindössze hat évig élvezné átlagosan 1200 eurós nyugdíját (összehasonlításképp: jelenleg a férfiak 19,3, a nők 21,4 évnyi nyugállományra számíthatnak).

A probléma egyébként másutt is ismerős: a társadalom elöregedése miatt egyre több lesz a nyugdíjas, akiket az egyre kevesebb dolgozónak kellene eltartania. Kézenfekvő megoldás a korhatár emelése: ha valaki nem megy (mert nem mehet) nyugdíjba, akkor nem is kell neki fizetni. Az aktív dolgozók száma nő, a járulékra váróké csökken, az államháztartás egyensúlyban marad. Az IW számítása szerint ehhez Németországban az kell, hogy tizennégy év múlva 69, 2035-ben pedig már 71 év legyen a korhatár, hogy aztán 2041-re 73-ra emeljék.

Tudjuk, hogy a német a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma, és az utóbbi időben sokszor hallottuk, hogy úgy kell nekik a migráció, mint egy falat kenyér: fiatal, életerős munkavállalók jönnek, akik azonnal munkába állva még hosszú évtizedekig befizetnek a nyugdíjkasszába, eltartva így az elöregedő németeket. Úgy tűnik azonban, homokszem került a gépezetbe: hiába kerestem, sehol sem találtam arról statisztikát, hogy a tavaly az országba érkezett csaknem egymillió migráns közül hány lett időközben járulékfizető.

Magyarországról ugyan furcsának tűnik, de Németországban is sok a kisnyugdíjas, és tömegek rettegnek az öregkori szegénységtől. Nekik némiképp meghökkentő tanácsot adnak a szakértők: költözzenek keletre! Például Magyarországra, ahol alacsony az árszínvonal, de elfogadható az egészségügyi ellátás. Vagy Bulgáriába – ott még jobban élhetnek a nyugdíjból, igaz, ha orvosra van szükségük, szerencsésebb hazalátogatniuk.

A fentiek fényében egészen különös ízt kap a következő hír: az új német polgári védelmi koncepció azt javasolja a lakosságnak, hogy felkészülve a terrorveszélyre és egy esetleges katasztrófahelyzetre, halmozzanak fel otthon tíz napra elegendő élelmiszert és öt napra elég ivóvizet. Ilyen jellegű tanácsra a hidegháború óta nem volt példa – most azt is javasolják, hogy mindenki tartson otthon elemlámpát, gyertyát, gázpalackról üzemeltethető konvektort, valamint megfelelő mennyiségű gyógyszert.

Ugyan a német kancellár visszautasította azt a feltételezést, amely szerint összefüggés lenne a megnövekedett terrorveszély és a muszlim menekültek beáramlása között, erről egyre többen mernek beszélni. Erősödnek a félelmek a radikalizálódó Törökország és a hárommilliós németországi török kisebbség kettős lojalitása miatt is. Ankara képezi és támogatja ugyanis a németországi imámokat, így nem csoda, hogy többségük nem ismeri a befogadó ország kultúráját, és nem beszél németül sem. Talán nem véletlen, hogy a németországi törökök többségükben Erdogan hívei – a legutóbbi török parlamenti választáson hatvan százalékuk az AKP-ra szavazott. Ma már ott tartunk, hogy immár a legtekintélyesebb német üzleti napilap sem félt Angela Merkelt „török kollaboránsnak” nevezni, bírálva a kancellár kiállását Erdogan mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.