Brexittel felérő népszavazás

Egy román újságíró véleménye Európa döntéshozóinak valóságidegenségéről.

Lukács Csaba
2016. 08. 07. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég találtam egy igen érdekes cikket Románia vezető napilapja, az Adevarul blogján. A szerző a lapot kiadó holding brüsszeli tudósítója, Cristian Unteanu. 2016. október 2.: ez a következő népszavazás, melytől Európa reszket – ez a címe a cikknek, és természetesen a kötelező betelepítési kvóta elleni magyar népszavazásról szól.

Az írás – elolvasható magyarul is az Eurocom romániai sajtófigyelő honlapon – az ősszel megválaszolandó kérdéssel indít, és azt állítja, hogy a referendum eredményének ugyanolyan fontos lehet a jövőbeli hatása az unió életére, mint a brexitnek. Unteanu szerint a magyar népszavazás csak látszólag szól a migrációról, az igazi téma a nemzeti szuverenitás EU-n belül teljesen sohasem tisztázott kérdése. A britek Vote Leave (Szavazz a távozásra) kampányának központi üzenete is hasonló volt: „vissza akarjuk venni az országunkat”, és ezt most a magyarok azzal egészíthetik ki, hogy ne a brüsszeliek döntsenek olyan ügyekben, amelyek szigorúan a nemzeti szuverenitással kapcsolatosak. Jelesül, hogy egy ország polgárai eldönthetik-e, kikkel akarnak együtt élni. A szerző úgy gondolja, az európai hatóságok jogosan emlékeztetnek arra, hogy a kérdéses politikát egyhangúlag fogadták el az Európai Tanácsba tömörült állam- és kormányfők, mint ahogy az Európai Parlamentben is többségi pozitív szavazat volt a Juncker-bizottság által javasolt lépésekről. Ám a legtöbb aláíró hazatérve ráébredt, hogy otthon a közvélemény ezt másként gondolja, mindegy, hogy nemzeti érzékenységből, félelemből vagy másból. Az újságíró szerint nem az az 1294 menekült jelenti a gondot, akiket automatikusan Magyarországra kellene áthelyezni, hanem maga a gondolat, hogy a brüsszeli bürokrácia döntésével az illegális bevándorlás legitim mozgási lehetőséggé változik át, amely egy automatikus menedékkéréssel és sok esetben az állampolgárság megszerzésével kezdődik.

Nehéz olyan nemzeti kontextust elképzelni, amelyben ez a gondolatmenet ne okozna gondot – fogalmazza meg Unteanu. Akkor, amikor a dzsihadista követelésekkel és egy fundamentalista iszlámmal alátámasztott terrorizmus a legsúlyosabb fenyegetés, amellyel a világ szembesül. És amely már megvalósította az Európa elleni háború első szakaszának létfontosságú célkitűzését: a félelem, a rémület, a mindennapi bizonytalanság, annak az érzésnek az elültetése, hogy bárki bármikor célpont lehet. Unteanu feltételezése az, hogy a magyarországi népszavazás kedvező eredménye újabb csapás lenne az Európai Bizottság hitelességére nézve. A brüsszeli javaslatok életidegenségét már egyes politikusok is észreveszik: Mario Morcone migrációs ügyi olasz miniszter szerint az olaszországi és görögországi menekültek szétosztásának híres képlete „egyértelmű kudarc”. Ezt maga az Európai Bizottság is elismeri – a Görögországból és Olaszországból havonta áttelepített 6000 személy helyett mostanig csak 843 migránst sikerült elvinni.

Sokszor leírtuk mi is: a kvótarendszer egyszerűen nem működőképes. A migránsok döntő többsége nem általában az Európai Unióba akar jönni, hanem jól meghatározott céllal érkezik. Most hagyjuk a terroristákat, foglalkozzunk azokkal, akik becsületes szándékkal jönnek, és valóban menekültek! Nekik is határozott elképzelésük van arról, hogy Londonba vagy Párizsba szeretnének menni a már ott élő rokonaik-ismerőseik mellé, netán Németországban dolgoznának. Aki azt gondolja, hogy a schengeni övezetben ki lehet jelölni nekik egy kényszerlakhelyet Borsodban vagy Katowicében, az nincs tisztában a tényekkel. Így gondolja ezt a román kolléga is, aki szerint az európai döntéshozók most is görcsösen ragaszkodnak az általuk erkölcsösnek, humanitáriusnak és tökéletesen törvényesnek tartott áttelepítési képlethez. Amennyiben októberben győznek a nemek, a magyarországi népszavazás teljesen megváltoztathatja a dolgok menetét, ugyanis egy ország de facto és de iure kivonja magát a migráció kérdésére vonatkozó európai döntéshozatali folyamatból. Unteanu úgy látja, ha az Európai Bizottság elfogadja az eredményt, akkor kinyitja Pandóra szelencéjét. Ezután sok ország követelné magának a brit kiváltságok mintájára az „op-out hatáskört”, vagyis megnyitná az utat a szerződések újratárgyalása előtt. Ha viszont az Európai Bizottság megpróbál harcra kelni, büntetéseket javasolva Magyarország ellen, az botrányhoz vezet, ami felerősíti az euroszkeptikus hangulatot.

Mit tesz az intézmények Európája? – teszi fel a kérdést a román újságíró. Egyelőre a túlélésért vergődik, ha éppen nincs vakáción, ahogy azt minden lelkiismeretes tisztviselő teszi nyáridőben. Csakhogy ez nem akármilyen nyár, ezek nem akármilyen idők. Ez a tragédia, hogy a vezetők vízió, erő és döntéshozatali képesség híjával vannak. Bizonytalan időszak következik, és el kell fogadnunk, hogy a következőkben ilyen lesz Európa állapota. Amikor bármi megtörténhet – fejezi be írását.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.