Meztelen bulvár

Reménykedem, hogy még sokáig békén hagyjuk politikusainkat, nem vájkálunk a magánéletükben.

Földi Bence
2016. 08. 07. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan egy hete rukkolt elő a New York Post nevű bulvárlap Melania Trump kilencvenes évek közepén készült meztelen fotóival (sőt egy második cikkben bemutatott fotókon egy másik nővel enyelgett). Donald Trump republikánus elnökjelölt szlovén felesége a közelmúltban azzal került a hírekbe, hogy bizonyos részleteket átemelt Michelle Obama egy 2008-as beszédéből, mintha azok saját gondolatai lennének. A mostani meztelen fotók azonban bonyolultabb helyzetet teremtettek, mint a plagizálás ügye.

Egyrészt azért pikáns, ami történt, mert a New York Post áprilisban, a New York államban tartott előválasztást megelőzően Donald Trump mellé állt. „Trump tökéletlen közlője egy nagyon erős üzenetnek. Ráadásul ő reflektál leginkább a New York-i értékekre, és ő jelenti a reményt azoknak az amerikaiaknak, akik jogosan érzik átverve magukat a politikai elit révén” – írták akkori szerkesztőségi állásfoglalásukban.

A mostani „szivárogtatás” – a képek egy azóta már megszűnt francia férfimagazinban jelentek meg eredetileg – normál esetben óriási botrányt okozott volna az Egyesült Államokban. Ám ez a kampány – és főleg Trump – már igencsak megedzette az amerikaiak tűrőképességét. Olyannyira, hogy ami másnak kudarcot jelentett volna, abból a populista republikánus pozitívan jött ki. Könnyen lehet, hogy Melania Trump meztelen képei is a rendhagyó elnökjelölt sikerét hozzák – ki tudja, mit gondol az amerikai kisember, ugyebár. Ráadásul Trump kampányának jól is jött, hogy a képek elterelték a figyelmet egy muszlim amerikai katonacsaláddal kapcsolatos necces kijelentéseiről.

E három faktor (mármint a „szivárogtató” lap támogató szerepe, az esetleges pozitív végkimenetel és az elterelés) miatt felmerült az is, hogy maga Donald Trump (illetve kampánygépezete) állhat a meztelenfotó-dömping mögött. Ezt jelzi az is, ahogy Jason Miller, a republikánus elnökjelölt szóvivője reagált a képekre a CNN Money-nak adott interjújában. Elmondása szerint Melania akkor a legsikeresebb modellek egyike volt, és sok ilyen fotósorozatot készítettek róla, amelyek Európában divatosak és megszokottak (amivel azért lehetne vitatkozni). Hozzátette: „Ez az emberi test esztétikai értékeinek ünneplése. Nincs szégyellni való ebben. Gyönyörű nő.” Más kérdés, hogy a libertárius Reason egyik szerzője a „nincs szégyellni való ebben” kijelentést már úgy értelmezte, mint amitől már csak egy lépés az, hogy egy amerikai elnökjelölt a szexmunkások mellett álljon ki…

Emlékezhetünk, hasonló esemény Magyarországon is történt a közelmúltban: Tóbiás József akkori MSZP-elnök feleségének, Rába Tímeának a szintén évtizedekkel korábbi meztelen képeit közölte a Századvég-elnökhelyettes és stratégiai igazgató G. Fodor Gábor vezette 888.hu heccportál. A már törölt cikkben az azóta már megbukott pártelnök kislányáról is borzasztókat írtak. Más kérdés, hogy G. Fodornak nem érte meg: az ELTE etikai vizsgálatot indított ellene. Válaszul elhagyta az egyetemet, így tudományos pályája a 888.hu miatt tört ketté.

A kormányközeli bulvármédia-birodalom (888.hu, Lokál, Ripost) kimondatlan célja, hogy a nyugati mintát honosítsa meg nálunk is, azaz lehessen beszélni a politikusok (főleg az ellenzékiek) magánéletéről: kivel csalják az asszonyt, hová járnak vásárolni, és készültek-e meztelen fotók a feleségéről – húsz évvel ezelőtt. Vannak rá jelek, hogy ez az új birodalom jól érzett rá erre a vonalra, hiszen a kormányfő gyermekeiről vagy Kocsis Máté magánszférájáról is sokat cikkeznek, és ezeket sokan olvassák is. Én viszont reménykedem, hogy még sokáig békén hagyjuk politikusainkat, nem vájkálunk a magánéletükben, és ezáltal – legalább egyvalamiben! – a Nyugat előtt járhatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.