Posztmodern politikai marketing

A hazai közéletben is egyre erősebb az igény a „fogyasztók” bevonására.

Árva László
2017. 05. 03. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén május 1-jén a Momentum Mozgalom révén korábban soha sem látott dinamikával robbant be a posztmodern politikai marketing Magyarországra. A hagyományos, nem posztmodern politikai marketing a XX. század során az amerikai értékesítési szakemberek által a nem politikai termékek és szolgáltatások termelői és forgalmazói számára kidolgozott, Philip Kotler által számos tankönyvben népszerűsített és meglehetősen merev rendszerbe foglalt marketingmódszerekre és -technikákra épült. Ennek a hagyományos marketingnek egyik alapvető sajátossága az volt, hogy a termékek és szolgáltatások értékesítői, illetve fogyasztói élesen elkülönültek egymástól, és e két csoport közt egy harmadik, a másik kettőtől szintén különálló csoport, a reklámhordozók működtetői teremtették meg az információáramlás egyirányú kapcsolatát. Ez a rendszer – a gazdaságban és a politikában egyaránt – gyakran izzadságszagúan igyekezett meggyőzni a fogyasztókat (akarom mondani, a szavazókat) arról, hogy egy adott terméket (illetve pártot) válasszanak.

A XX. század végére, a XXI. század elejére a középosztály kiszélesedésével, az oktatás egyre jelentősebb elterjedésével, valamint nem utolsósorban az új, internetalapú technológiák széles körű használatával aztán a hagyományos, nem posztmodern marketing szép lassan átadta a helyét az úgynevezett posztmodern marketingnek, amelynek egyik alapvető sajátossága, hogy a korábbi hármas felosztás kezdett eltűnni, és a termelők egyre inkább bevonták termékeik (szolgáltatásaik) értékesítésébe és reklámozásába a vásárlókat is. A fogyasztó ezáltal egyre aktívabb lett, sőt a „sharing economy”, a megosztásos gazdaság megjelenésével együtt a fogyasztó és termelő elkülönülése is kezdett feloldódni, amit jól mutat a „telekocsi”, a lakásmegosztó Airbnb, a taxit helyettesítő Uber vagy a számtalan fájlmegosztó rendszer sikere. A legkorszerűbb „zöld gazdaság” esetében pedig kialakult az úgynevezett „prosumer” gazdaság fogalma is, amely a termelő (producer) és a fogyasztó (consumer) tényleges összeolvadását jelenti. Erre jó példa a ház tetején levő elektromos cellák hasznosítása, amelyek révén fogyasztóként, illetve termelőként egyaránt csatlakozhatunk az elektromos hálózatra.

A posztmodern megoldások a politikai marketingben is kezdtek lassan megjelenni. Jó példa erre a „viccpártok” felbukkanása és meglepő sikereik egyes országokban, valamint az, hogy az egyoldalú, felülről lefelé haladó üzenetek helyébe egyre inkább a közös üzenet megfogalmazásának igénye lépett. De a posztmodern politikai marketing jellemzője az is, hogy az üzeneteket egyre kevésbé a hagyományos reklámhordozók (óriásplakátok, tévé- és rádiószpotok, internetes felugró ablakok) közvetítik, hanem azokat a „követők” maguk adják tovább a szociális médiában (Twitter, Facebook, Instagram stb.). További fontos sajátosság, hogy a politikai rendezvények során a korábban tapasztalt, sokszor görcsös törekvés a politikai üzenetek célba juttatására egyre inkább vidám karneválhangulatnak adja át a helyét, ahol a fő törekvés nem annyira az ellenfél verbális, szóbeli legyőzése, hanem inkább annak nevetségessé tétele.

Ezek a megoldások nemcsak sokkal hatékonyabbak és olcsóbbak, mint a hagyományos politikai marketingeszközök és -módszerek, hanem rugalmasabbak is. A Momentum ezeket a posztmodern eszközöket vonultatta fel idén május 1-jei nagygyűlése során, amikor a résztvevők (vagy akár csak a szimpatizánsok) aktivitására szólítottak fel nemcsak a politikai üzenet kialakítását, hanem annak célba juttatását illetően is. Egyébként a posztmodern politikai marketing egyes elemeit még a rendszerváltás idején a Fidesz is igyekezett alkalmazni: emlékezzünk rá, hogy a Fidesz-tagok gyakran meggyőzték otthon a nagymamákat, hogy a fiatalokra kell szavazni. De hasonló lett volna a polgári körök mozgalma is, amely azonban egyáltalán nem vált ténylegesen interaktív közösséggé, hanem a felülről lefelé történő propagandaáramlás eszköze maradt.

Korai lenne megjósolni, hogy ma hazánkban eredményesen képesek-e hatni ezek a posztmodern politikai marketingeszközök vagy sem. Bár a Momentum május 1-jei performance-a üdítő volt az összes politikai párt ehhez képest fáradtnak és görcsösnek tűnő megnyilvánulásaihoz képest, egyáltalán nem biztos, hogy a politikai sikerhez mindez elég lehet. A posztmodern marketing ugyanis mind a mai napig nem volt képes még a hagyományos termék- és szolgáltatáspiacon sem teljesen leváltani a hagyományos, nem posztmodern marketinget. A kevésbé tájékozott, az internetet nem vagy csak ritkán használó fogyasztói csoportok ugyanis még mindig számottevő tömeget jelentenek, és ők a nyomtatott szórólapok, plakátok, valamint tévé- és rádióhirdetések révén tájékozódnak, és nem nyitottak a posztmodern marketing bonyolultabb, áttételesebb üzeneteire sem. Hasonló problémák jelentkezhetnek akkor is, ha a politikai üzenet megreked a nagyvárosi, nyugatosodó, magasabban képzett fiatalok közt, és nem jut el azokhoz a tömegekhez, akik a választást eldönthetik.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.