Így egyszerűbb

A költségek már csak ilyenek: emelkednek, mint minden más sportberuházásnál. Nyilván így az egyszerűbb.

B. Molnár László
2017. 06. 09. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömteli hírt hallhattunk nemrég: a korábbi zseniális birkózó, Kozma István nevét viselő akadémiát építenek Csepelen, ami a sportág további sikereinek alapja lehet. Kétségtelen tény, több éve szó van arról a „szigetországban”, hogy az omladozó falú, penészes öltözőket, valamint a rothadó mosdókat végre eltüntetik, és helyettük felhúznak egy új, minden igényt kielégítő birkózócsarnokot. Két éve maga Németh Szilárd, az azóta a Magyar Birkózószövetség elnöki székébe került politikus kampányolt a csarnokért, és minden politikai kapcsolatát latba vetette, hogy a csepeliek akkor még csak 400 millió forintos álmát valóra váltsa.

Kétségtelen tény, ha a birkózás egyik hazai fellegvárának számító csepeli klub helyzetét nézzük, a remélt jövő akár indokolttá is teheti a fenti beruházás megvalósulását. Persze csak akkor, ha a szintén csepeli és szintén omladozó, rothadó és penészes falú tüdőgondozó felújítására is jut legalább ugyanennyi. Ám félő, egy egészségügyi intézmény felújítása nem nagy üzlet

Az viszont most már biztos, hogy a Kozma István birkózóakadémia megépül. Előbb 800 millió forintra nőttek a költségek – mondván, nem egyszerű birkózócsarnokról lesz szó –, majd a kormány kétmilliárd forintot különített el a Magyar Birkózó Akadémia létrehozására, amit eredetileg a Magyar Birkózószövetségnek szántak. Ki tudja, hogyan, de végül ezt az összeget a Németh Szilárd lakcímére márciusban bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia nevű alapítvány kapta.

A Fidesz alelnöke, aki a rezsicsökkentés apostolaként vonul majd be a magyar történelembe, egyszerűen nem érti, hogy ebbe miért látnak bele az emberek mindenféle korrupciót vagy újabb állami forintok közpénzjellegének elvesztését. Előbb egy állítólagos Szolzsenyicin-idézetet posztolt ki a Facebook-oldalára, amelynek segítségével azt állapította meg, hogy aki abban bármiféle gyanús dolgot lát vagy láttat, hogy a lakására bejelentett alapítvány számlájára kétmilliárd forint közpénz érkezett, az kommunista, akinél kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Persze mit várjunk attól a politikustól, aki a Soros-bérencek provokációjának nevezte azt, amikor egy férfi a Kálvin téri aluljáróban bántalmazott egy nőt, mert az megvédte az egyik bolt külföldi származású eladóját.

Szerdai sajtótájékoztatóján, amikor a sajtó nem kormánypárti része elkezdte firtatni a csepeli ügyet, Németh Szilárd azzal nyugtatott mindenkit, azért az ő alapítványa kapja a támogatást, mert „egyszerűbb lesz így a történet”. Sőt, hatástanulmányt sem készíttet, mert az is így egyszerűbb. Azt a kérdést meg egyszerűen nem értette – vagy nem akarta érteni –, hogy az átláthatóság miatt nem lenne-e jobb, ha a pénzt a helyi önkormányzat vagy akár a szövetség kapná meg. Ugyanis azzal, hogy az ő alapítványa kapja meg a pénzt, az általa vezetett szövetség elnöksége és közgyűlése is egyetértett. Ő maga pedig személyes felelősséget vállalt a beruházásért, éppen ezért alapította a saját lakására bejegyzett alapítványt, amiben mindössze egyszemélyes kuratórium működik – méghozzá Gál Balázs személyében, aki korábban Németh Szilárd bizalmasa volt annak csepeli polgármestersége idején.

Hogy mi lesz ennek a vége, még nem tudni – bár sejteni nagyon is lehet –, ám az már biztos, hogy a korábban remélt csepeli birkózócsarnokból a dolgok ilyetén fordulatát követően már mernek sokkal nagyobbat álmodni. A többszintes, 2200 négyzetméteres alapterületű épületben lesz birkózócsarnok, konditerem, 120 fős konferencia-központ, buszparkoló, továbbá megépítik a hírességek csarnokát, a sportolók elszállásolására pedig egy háromcsillagos hotelt. Ja igen, és a tervezett költségek máris 4–4,5 milliárd forintra rúgnak. Egyelőre

Mert a költségek már csak ilyenek: emelkednek, mint minden más sportberuházásnál. Nyilván így az egyszerűbb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.