Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A katonás diplomata

Anatolij Antonov kinevezése azt mutatja, a Kreml kemény ütközetekre készül.

Stier Gábor
2017. 08. 30. 18:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég volt annyira rossz az orosz–amerikai viszony, mint most, hiába ígérte Donald Trump győzelme a kapcsolatok normalizálását. Sokakat töltött el reménnyel az új elnök hozzáállása Oroszországhoz, ám mások megrettentek a közeledés lehetőségétől. Nem csak megrettentek, tettek is azért, hogy ne olvadjon a jég. Trump mozgásterét a minimálisra szűkítették a Kremlhez fűződő titkos kapcsolatokra vonatkozó vádak, amelyeket csak megfejel a választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás nagy erőkkel napirenden tartott kérdése. Ebben a hangulatban összezárt a hagyományos elit, és Trump kezét megkötve újabb szankciókat szavazott meg Oroszország ellen. A két ország között diplomáciai háború bontakozott ki, amelynek legújabb fejezeteként az Egyesült Államok átmenetileg befagyasztotta oroszországi képviseletein a vízumok kiadását.

Ezzel párhuzamosan egymást érik az amerikai hadgyakorlatok Oroszország környezetében, amelyekre Moszkva még nagyobb szabású erődemonstrációkkal válaszol. A hidegháborús légkörben feltámadt tetszhalálából a kremlinológia is, figyelve Vlagyimir Putyin minden egyes mondatát, szemének villanását, de különösen a Kreml körüli személyi változásokat. Nem meglepő tehát, ha az elemzők fontos kapaszkodókat látnak az orosz–amerikai kapcsolatok jövőjét illetően abban a hírben is, amely szerint az orosz elnök hivatalosan is aláírta az új washingtoni nagykövet kinevezését.

A 62 éves Anatolij Antonov a még az Andrej Gromiko neve által fémjelzett szovjet diplomáciai iskola neveltje, több mint három évtizedes tapasztalattal. Karrierje 2004-ben kezdett felfelé ívelni, amikor a külügyminisztérium biztonságpolitikával és leszerelési, fegyverzetkorlátozási kérdésekkel foglalkozó osztályának élére került. Arra a helyre, ahol nem lehet hibázni. Ő vezette orosz részről az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról, a vegyi és biológiai fegyverek betiltásáról, majd az Amerikával a stratégiai támadófegyverek korlátozásáról folyó, 2010-ben a START–III. szerződés aláírásával végződő, az orosz–amerikai kapcsolatokban áttörést hozó tárgyalásokat.

„Érdemei elismeréseként” Dmitrij Medvegyev a védelmi miniszter helyettesévé nevezte ki, így lett a diplomaták közötti katonából a katonák között diplomata. E minőségében egyik első feladataként az Amerikával közös rakétavédelmi rendszerről folyó egyeztetéseket vezette, emellett a tárca nemzetközi kapcsolatainak ápolásával foglalkozott. 2014-től ekként az események sűrűjébe került. A minisztérium részéről ő kommunikálta a Krím és a Donbasz körüli helyzetet, a malajziai Boeing tragédiáját, de keményen beszállt a törökök által lelőtt Szu–24-es miatt Moszkva és Ankara között kialakult vitába is. Mindegyik kérdésben híven közvetítette a Kreml megkeményedett álláspontját, 2015-ben fel is került az Európai Unió, Kanada, Norvégia és Svájc által szankcionáltak listájára.

Az amerikai sajtó máris riadót fújt, keményvonalasként, igazi „bullterrierként” jellemezve az új nagykövetet. Lépten-nyomon elődjével, a Moszkvát az amerikai fővárosban kilenc éve képviselő Szergej Kiszljakkal hasonlítják össze. Mint a Politico fogalmaz, utóbbi távozásával új, az eddiginél agresszívabb érdekérvényesítéssel jellemezhető fejezet nyílik a két ország kapcsolatában. Kiszljak még a Medvegyev és Obama közötti közeledés idején érkezett Washingtonba, és eszköztárában kitüntetett szerepet kapott a „puha erő”. Nagy fogadásokkal, látványos kulturális rendezvényekkel hívta fel magára a figyelmet, jó kapcsolatokat ápolt az amerikai politikai elit mindkét oldalával, s legalább 22 alkalommal fogadták a Fehér Házban. A kapcsolatok lehűlésével az elmúlt években körülötte is egyre fogyott a levegő, majd a Trump orosz kapcsolatait érintő „leleplezésekkel” végképp karanténba került. Hazahívása tehát nem csupán a kint töltött kilenc év miatt logikus, a kapcsolatok változása is új embert kíván.

Antonov kinevezéséről tavaly év vége óta beszéltek, amikor Szergej Lavrov helyetteseként visszakerült a külügyminisztériumba. Hillary Clinton győzelmére számítva került a képbe, így Trump sikere után Moszkva kivárt. A helyzet azonban mára úgy alakult, hogy Washingtonban az amerikaiakat jól ismerő, kemény és tapasztalt tárgyalóra van szükség. Antonov ilyen, a konkrétumokból kiinduló, nemet mondani tudó, a Kreml aktuális vonalát százszázalékosan képviselő katonás diplomata, aki ráadásul a mai helyzetben sajnálatosan előtérbe került biztonságpolitikai kérdések kiváló szakértője. Kinevezése azt üzeni, hogy Kremlnek már nincsenek illúziói az orosz–amerikai kapcsolatok jövőjét illetően: középtávon a szembenállás fennmaradására számít, és kemény ütközetekre készül. Nyitva hagyja ugyan a tárgyalások ajtaját, eléje azonban minden eshetőségre felkészülve szigorú portást állít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.