Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Durvul a játszma

A közszolgákat is besorozták a plakátháborúban, ahol a kormányzati cél szentesíti a törvénysértést.

Koncz Tamás
2017. 09. 30. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el K., a közszolga útját. Diplomás, negyvenes, épp csak kicsit megkeseredett férfi, aki évekkel ezelőtt, a kiszámítható életpálya reményében választotta a kormány-tisztviselői munkát. Vállalta a kötelezettségeket: letette az alapvizsgákat, a napi 8 óra munka mellett továbbképzésekre jár – aláírta, hogy a nagyobb jó érdekében titkosszolgálati eszközökkel figyelhetik meg magánéletét. Talán még abban is hitt, hogy tényleg a köz érdekében, egy jól működő államért dolgozik.

Aztán egy csípős őszi reggelen odaszóltak neki: indulás, megyünk plakátot festeni. És a sokoldalúan képzett, két nyelven beszélő K. végül ott állt a Jobbik-gyanús hirdetés mellett – kezében festékes vödör. Nézte Orbán Viktor és Habony Árpád fotóját, és azon gondolkodott, hogy mi a jó francot keres még ő itt, ebben a nyomorúságban.

K. döbbenetében az egész ország osztozhat, miközben kibicként figyeljük a plakáthadjáratot. Az már szinte közhely, hogy az Orbán-kormány egyedül szereti játszani a demokrácia nevű társasjátékot, és ha rajtuk kívül is próbál valaki lépegetni a bábukkal, akkor azt alkalmi törvényhozással, lex csicskával, lex CEU-val szorítják le a pályáról. Arra viszont még nem igazán volt példa, hogy egy ügyesebb dobás miatt annyira feldühödnek, hogy felrúgnak játéktáblát, asztalt, és fojtogatják az ellenfelet.

Pár napja ide is eljutottak. A Lázár János felügyelete alatt álló Pest megyei kormányhivatal elkezdte lefestetni, letépkedni a Jobbik hirdetőfelületein szereplő – illetve egy magánszemély által megrendelt – politikai hirdetéseket. Mindezt azzal magyarázták, hogy a plakátok sértik a településkép védelméről szóló törvényt – azt a törvényt, amit a kormánypártok jó eséllyel maguk is alkotmányellenesen nyomtak át a parlamenten.

A kormányhivatalt nem különösebben zavarta, hogy állítása nettó hazugság, hiszen az említett szabályozás a magánszemélyeknek nem tiltja a politikai célzatú reklámot – ahogy azt sem, hogy a Jobbik a saját plakáthelyein hirdessen; a radikális jobboldali párt ezt persze ki is használta. Mindent vitt azonban az egészen abszurd és vészjósló hivatalnoki érvelés: azért tüntettek el pártlogó nélküli plakátokat is, mert azok jobbikosnak tűntek.

Annak tűnnek? Mi történik itt? A kormányhivatalok magántulajdont rongálnak, mert szerintük törvénysértés történt. Nem a rendőrséget hívják, nem tesznek feljelentést – ahogy ez ilyenkor elvárható lenne –, hanem saját erőből kezelik az ügyet. A Btk. ezt minimum rongálásnak tekintené, a rendőrség viszont kimondottan támogatja az akciót: vigyázzák a plakáttépők „munkáját”. Egyértelművé vált: ha kell, a kormány a saját képére formált törvényeken is átgázol – ha a paragrafusok nem válnak be, akkor majd segít a bokszer és a gumibot.

Innentől nem nehéz megjósolni a folytatást sem. A törvényen felüli módszer nem csak az országos jelentőségű ügyekben működhet, a központosítás miatt az alsóbb szinteken is érezhető lesz. Idővel megtörténhet, hogy az ellenzéki politikust NAV-kommandó látogatja meg, mert „úgy tűnt”, hogy adót csalt, a kormányt bíráló újságíró lakásán pedig egyszerre kötik le az gázt és az áramot, mert valahol úgy tűnt, hogy elmaradt a számlákkal.

A kormányhivatali példa magában jelzi, ezentúl bármelyik államigazgatási szolgáltatói szerv „öntudatra” ébredhet: gyanúsít, vádol, aztán végrehajtja saját ítéletét – a bíróság majd eldönti, hogy jogszerűen járt el vagy sem, oszt jó napot, ahogy Orbán Viktor mondaná.

Az egyre durvuló játékban csak három dobásunk marad. Szavazni – az ellenzéki impotencia miatt nem sok jót ígérő – jövő évi választáson. Apatikusan várni, hogy nálunk is megszólaljon a csengő. Vagy az, amit végül K. is tett: összeszorított foggal beállhatunk a plakátfestők sorába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.