Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megérett a gyümölcs

Napjainkban már nyoma sincs a korábban sokat emlegetett magyaros vendégszeretetnek.

Hajdú Péter
2017. 10. 10. 12:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büszke lehet magára Orbán Viktor miniszterelnök és a kampányguru Habony Árpád. Többéves gyűlöletkampányuk elérte a kitűzött célt, ma már nyoma sincs a magyaros vendégszeretetnek, amelyre sokszor hivatkoznak a turisztikai kiadványok. Az elmúlt hetek két eseménye is mutatja: valósággá vált, amivel eddig elméleti lehetőségként számoltunk nagyon sokan. Így lett országszerte ismertté Őcsény község neve, miután egy ottani falugyűlésen a résztvevők egy része emberi mivoltából kivetkőzve tiltakozott az ellen, hogy „migráncsokat” nyaraltasson egy érdekvédelmi szervezet a faluban található panzióban. Jól mutatja az indulatok erejét, hogy a panzió tulajdonosát halálosan megfenyegették, autóját megrongálták.

Utóbb olyan vélekedések is napvilágot láttak, hogy nem is helybéliek voltak a hangadók, hanem Szekszárdról érkeztek idegenek a hangulat elmérgesítése céljából. Akár igaz ez a vélekedés, akár nem, kétségtelen, hogy nem egyedi jelenségről van szó. A Medián e témában készült felmérése szerint ma hazánkban a legjobban a migránsoktól, azután Soros Györgytől, a harmadik helyen a külföldről finanszírozott civil szervezetektől félnek. Tehát kevésbé aggódnak az alulfinanszírozott egészségügy és oktatás miatt, vagy hogy lesz-e olyan nyugdíjuk, amelyből tisztességesen élhetnének időskorukban. Mindezek ismeretében levonhatjuk a következtetést: sikeres volt az agymosás. A gyűlöletkampány megmutatta a célpontokat, és az elmúlt időszakban kiépített-felvásárolt médiabirodalom, kiegészítve a plakátkampánnyal, egyszerűen lehengerelte a józan észt.

Több tény is mutatja: a fideszes gyűlöletbrigád nem hagy egyetlen apró rést sem a hálón. Hatalmas összeget költött a közmédiára, amely zászlóshajója ennek a gyűlöletkampánynak. Jó példája ennek, hogy a sportadón is folyamatosan egyperces migránshíradóval bosszantják a sportrajongókat, akiknek a legkevésbé sem hiányzik ez (nem véletlen, hogy nem fideszes hírcsatornákat néznek). Ezenfelül állami banktól fölvett hitelből vásárolta meg az egyik kereskedelmi tévét a filmügyi kormánybiztos, és csaknem ilyen jelentőségű volt a megyei sajtó megszerzése is. A vidéken élők ezeket a lapokat olvassák, sokkal inkább, mint az országosokat. Lassan meg sem lehet számolni, hányféle nyomtatott újság került Fidesz-közeli kézbe, illetve hányat alapítottak a kormánypárthoz köthető emberek vállalkozásai. A Népszabadságot meg egyszerűen megszüntették, miközben megszerezték a portfóliót.

Hogy egyetlen ellentétes vélemény se jelenhessen meg, attól sem riadtak vissza, hogy kétharmados törvényt feles döntéssel módosítsanak, amikor nekik nem tetsző plakátok jelentek meg. A legfrissebb hír szerint a reklámkiadványokat terhelő környezetvédelmi termékdíjat környezetvédelmi okokra hivatkozva 35 százalékkal megemelték, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki pártok kampányát. Az csak hab a tortán, hogy ezzel párhuzamosan a kormánykiadványokat mentesítenék a megnövelt termékdíj megfizetése alól. Végül – ez is a legutóbbi napok eseménye – miután Botka László lemondásával gyakorlatilag eltűnik a baloldal, az egyetlen talpon maradt ellenfél, a Jobbik vegzálásába kezdtek, megszüntetésével fenyegetőznek, mondván: a párt nem tesz eleget beszámolási kötelezettségének.

Meg kell állapítani, kiváló munkát végeztek a Fidesz kampánystratégái. Megtalálták azokat a célpontokat, akiket hajlandók gyűlölni a magyarok, illetve akiket kellőképpen félelmetesnek találnak ahhoz, hogy már csak az Orbán Viktor vezette Fideszben bízhassanak, aki aztán meg tudja menteni őket a rémületes ellenségtől. Ráadásul az egyetlen Jobbik kivételével sikeresen bomlasztották és tüntették el az ellenfeleket.

Elgondolkodnak-e azon a fideszes vezetők, különösen Orbán Viktor, hogy ha már ilyen hatékonyan működik a kampánystratégiájuk, akár pozitív üzeneteket is közvetíthetnének az emberekhez? Hogy jóra is fölhasználhatnák a sok milliárd forintból fenntartott rendszert?

A kérdés persze költői annak ismeretében, hogy a kormányfő az Őcsényben történteket elemezve is azt mondta, nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket az emberek, mert sokat hazudoztak már nekik migránsügyben. A nyilvánvaló törvénysértésekről egy szót sem szólt. Pedig ha államférfi lenne, azt is mondhatta volna, megérti az őcsényiek félelmét, de felhívja a figyelmet arra, hogy szó sincs migránsokról, az országot és Európát leigázni akaró gazdasági menekültekről. Hanem a magyar állam – értsd: maga Orbán Viktor – által oltalom alá vett emberekről van szó ez esetben, akik életüket mentve menekültek hozzánk. Azt is megemlíthette volna, hogy mélységesen elítéli a panziótulajdonos elleni tetteket. De nem tette. Miért is tette volna? Hiszen akkor talán fény gyúlt volna az emberek fejében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.