Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Pinyő igaza

Véletlenül se gondolja senki, hogy a címmel valamifajta szándékosan elkövetett, előre megfontolt polgárpukkasztás a célom.

Gabay Balázs
2017. 11. 24. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véletlenül se gondolja senki, hogy a címmel valamifajta szándékosan elkövetett, előre megfontolt polgárpukkasztás a célom. Ezúttal tényleg egyetértek Pintér Attilával, az érces hangú megmondóemberrel, akin a fél magyar sajtó röhögött, amikor kommunikációs trénerhez küldték a válogatott kapitányaként. Pinyő ugyanis szívemből szól, amikor azt mondja: a fenébe végre a rövid távú gondolkodással a labdarúgó-szövetség székházában. Ne azon törjük a fejünket, hogyan jussunk ki az Európa- vagy a világbajnokságra, hanem azon, hogyan kezdjünk el építkezni, hogy egyáltalán valós esélyünk legyen el- és kijutni valahova. Ha nincs jövőd, nem lesz futballod sem, mondja a felcsúti tréner. Azt azért tegyük hozzá: a Puskás Akadémia vezetőedzőjeként saját gondolatmenetével megy szembe sokszor.

Hogy van-e jövőnk, talán még a laikus is könnyűszerrel kideríti, amikor rápillant a magyar labdarúgó-válogatott elmúlt tizennégy hónapos eredménysorára. Ebben egyebek között felleli a Feröer-szigetek, az Andorra és a Luxemburg elleni tripla leszereplést: három meccsen egy pont. Kritikán aluli – és még finom voltam. Nem volt nemzeti válogatott a futballtörténelemben, amely egy éven belül Andorrától és Luxemburgtól kikapott volna.

Noha szinte lehetetlen, de ha a bukfencparádén túllépek, jön az újabb görcs, amikor sorra veszem, milyen képességű játékosokat vesztett a csapat a dicsőséges, de már most alig pislákoló emlékű 2016-os Európa-bajnoki sikerek óta, és milyen ígéretes tehetségek kopogtatnak ajtaján. Juhász Roland, Király Gábor nem lesz már válogatott, és ha csoda nem történik, Gera Zoltán sem. A franciaországi Európa-bajnokságon fickándozó Kleinheisler László, hosszú ideje sérült, ki tudja, mikor lendülnek újra formába. Nagy Ádámot odaszögezték a kispadhoz Bolognában. A visszatérő Nikolics Nemanja ablakon beszűrődő fénysugár. A jövő ígéretei futballközépkorú NB I-esek: Szabó János balhátvéd Paksról (28 éves), Ugrai Roland csatár Diósgyőrből (25), Márkvárt Dávid és Pátkai Máté középpályások Felcsútról és Fehérvárról (29). Persze ne hallgassuk el a ciprusi APOEL támadójának, Sallai Rolandnak vagy volt palermói csapattársának, Balogh Norbertnek a nevét se. Ők még fiatalok, és már beszagoltak a nemzeti csapat öltözőjébe, míg a nagy ígéretnek tartott még nem.

A felsorolást újraböngészve nem véletlen, hogy csapatkapitánynak a luxemburgi vereség utáni harmadik mondata ez volt: hol vannak a fiatalok, akik letépik rólunk a mezt? De ugyanez a Dzsudzsák Balázs volt az, aki a kínos luxemburgi zakót követően sérültet jelentett a válogatott évzáró meccse előtt, majd egy hétre rá gólt lőtt az Egyesült Arab Emírségek bajnokságában – az elsőt ebben az idényben. Tőzsér Dániel, a válogatott egykori középpályása az Andorra elleni kudarc nyomán is megpendítette, furcsa, hogy az összecsapás előtt sokakat kínoz sérülés. Minden tiszteletünk Dzsudzsáké, és bízunk benne, hogy nem az terítette le, hogy a szurkolók szemébe kell nézni egy-egy kiábrándító meccs után.

Visszatérve Pinyőhöz: ahogy ő, úgy én sem gondolom, hogy sutba kéne dobni az álmainkat, miszerint 2020-ban a Puskásban ünnepeljünk egy győztes Eb-csoportmeccset. (A következő tornát városok rendezik, köztük Budapest is.) De pont azért hívjuk ezt ábrándnak, mert nem a valóság talajában fogant gondolat. Nem életszerű és hihető, hanem vágyakozás a nem létezőre. De ha már belga kapitányt választott a csapat élére az MLSZ, kérdezzük meg tőle, hogyan sikerült a 2000-es hazai Eb-fiaskó után – egy győzelemmel, két vereséggel kapásból kiesett a társrendező Belgium – újjáépíteni az ország labdarúgását. Hogy szervezte néhány vezérelv alapján egységes rendszerbe a válogatott, az utánpótláscsapatok és a hazai bajnokságban szereplő klubok munkáját az ottani vezetés – majd lett FIFA-világranglista-vezető 2015-re Belgium. Persze mi már szédülnénk ilyen magasságban. A legjobb hússzal is beérnénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.